• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Chemia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 10 Dalej »

Co jest z tym miareczkowaniem-pytanie do zaawansowanych

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Tomzi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 67
Liczba wątków: 8
11-08-2007, 09:41
Witajcie. Myślałem o potrenowaniu miareczkowania, wymieszałem 0,5L wody destylowanej i 2,5g kwasku cytrynowego. Teoretycznie powinno wskazać 5g/L.
Po zmiareczkowaniu i pomnożeniu przez 0.64(kwas cytrynowy) wychodzi troszke mniej niż 5. Co jest grane co robie źle i jaki to ma mieć kolor: zielono-pomarańczowy, zielono-niebieski, czy taki ładny niebieski (jasny atrament).
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
11-08-2007, 09:52
Miareczkuje się do pierwszych zmian zabarwienia. Zmiany koloru zależą oczywiście od wskaźnika, jakiego używasz. Również różne wskaźniki zmieniają barwę przy różnym pH, to jednak ma mniejsze znaczenie, bo w punkcie miareczkowania pH zmienia się bardzo szybko, przy dodatku niewielkiej ilości płynu miareczkującego.
To, że zrobiłeś r-r 5g/l, a otrzymujesz rezultat troszkę niższy świadczy raczej o tym, że zawartość kwasu cytrynowego w Twoim kwasku jest mniejsza niż 100%. Miareczkowanie to bardzo dokładna metoda.
Szukaj
Odpowiedz
Tomzi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 67
Liczba wątków: 8
11-08-2007, 09:59
Oki. Ja mam BBT, a co do zmiany koloru to zmienia się bardzo wolno od pomarańczowego do zielono-niebieskiego a aż dojdzie do momenty gdy jedna lub dwie krople zrobią z niego niebieski.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Chemia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 10 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-06-2025, 18:36 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa