• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Uprawa winorośli › Uprawa winorośli v
« Wstecz 1 … 5 6 7 8 9 … 16 Dalej »

JESIEŃ - Nie spieszcie się ze zbiorem winogron!!!

Strony (12): « Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 … 12 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
JESIEŃ - Nie spieszcie się ze zbiorem winogron!!!
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#126
11-09-2012, 10:16
(11-09-2012, 09:13)tibek napisał(a): Jakie są różnice w odkwaszaniu kredą i wodorowęglanem potasu?
W sensie dawkowaniu/wpływie na wino?
Zawsze kreda przed a w.p. po fermentacji?

Moim zdaniem kredą zawsze lepiej przed fermentacją. Po kredzie w dłuższym czasie wytrącają się osady, których koniecznie trzeba się pozbyć.Wodorowęglan potasu ma mniejszy wpływ na smak, dlatego można stosować go później - choć ja bym wolał zdecydowanie nie odkwaszać klarownego wina - czylu uzyłbym wodorowęglanu po fermentacji i obciagu wina, ale przed sklarowaniem .
Szukaj
Odpowiedz
tibek Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 288
Liczba wątków: 12
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Wawa
Nastrój: No Mood.
#127
11-09-2012, 10:18
A kreda ma w stosunku do w.p. jakieś zalety?
Ilość do stosowania analogiczna, tj. "0,67 g/l wina obniża kwasowość o 1 g/l."?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#128
11-09-2012, 11:14
Kreda ma tę zalete, ze jest łatwiej dostępna. Można też użyć jej do odkwaszania metodą soli podwójnych - trzeba jednak mieć jeszcze winian wapnia (trudniejsza sprawa).

Jak mowa o kwasie winowym to do obniżenia kwasowości o 1 g/l potrzeba 0,67 g/l kredy lub 1,33 g wodorowęglanu potasowego.
Szukaj
Odpowiedz
PaulCraft Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 406
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2011
Lokalizacja: Poznań
#129
15-09-2012, 13:07
Na forum wyczytałem, że pomiary kwasowości/zaw. cukru nie można robić na winogronach po deszczu (trzeba odczekać chyba 2 dni, tak?). Dlaczego? Chwilę po deszczu jagody piją wodę i wyniki będą zaburzone (rozcieńczone)? Tak samo ma się sprawa w przypadku zbioru winogrona - odczekać nieco?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#130
17-09-2012, 08:41
A tam gdzie to wyczytałeś nie było wyjaśnione?
Szukaj
Odpowiedz
Over Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2012
#131
18-09-2012, 20:53
Cytat:
DarekRz
Grzesiek - a jak wyglądają pestki Ronda i sok? Pestki zupełnie zbrązowieć nie zechcą nigdy - ale jak mają brązowo bordowy rumieniec to dobrze. Sok powinien zacząć być barwiący.

Czyli jeżeli nie mam miernika kwasowości(nie wiem jak to sie profesjonalnie nazywa), to mogę rozpoznać dojrzałość owoców po pestkach?
A co to znaczy barwiący sok? Z takich niedojrzałych, to nie barwi tak intensywnie, czy co?
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#132
18-09-2012, 21:15
(18-09-2012, 20:53)Over napisał(a): Czyli jeżeli nie mam miernika kwasowości, to mogę rozpoznać dojrzałość owoców po pestkach?
Jest to pewien wskaźnik dojrzałości ale nie tylko. Jeszcze jest cukier, kwas, pH.
Cytat:A co to znaczy barwiący sok? Z takich niedojrzałych, to nie barwi tak intensywnie, czy co?
Ta uwaga dotyczy odmiany Rondo, która dojrzała silnie barwi. Taki Pinot Noir niekoniecznie. Robi się z tej ciemniej odmiany np. białego szampana.
Niedojrzałe winogrona na pewno będą miały zielone pestki i wyczuwalny kwas. Musisz to wyczuć mimo, że cukier może być wysoki i to maskować.
Szukaj
Odpowiedz
Over Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2012
#133
21-09-2012, 12:48
Aha. Okay. Wielkie dzięki, będę pamiętać :)
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#134
21-09-2012, 19:36
U mnie już Regent i Rondo fermentuje. Szybko, bo szybko, ale w poniedziałek jadę do Francji, więc był mus.
Rondo 78 kg, Regent 32 kg, razem 110 kg.
Celuje w gronowe wytrawne oba, może ciut dosłodzę o około 2 blg w górę, ale zobaczę.

Z racji dużych opadów na zachodzie Polski, (3 miesiące ponad 150% normy opadowej) miałem trochę problemów z mączniakiem prawdziwym.
Mieszkańcy wschodniej i południowej części Polski w tym roku powinni mieć świetne zbiory, bo temperatura była tam dużo wyższa niż norma wieloletnia, a opadó było nie za dużo, więc z grzybami spokój :)
Szukaj
Odpowiedz
PiotrSz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 440
Liczba wątków: 3
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Nie jestem kibolem.
#135
21-09-2012, 20:04
A możesz podać parametry i liczbę krzaków, z których to zebrałeś?
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#136
21-09-2012, 20:07
Rondo, krzaków około 17, Regent, krzaków 9 sztuk.

Krzewy 4 letnie, szczepione.

Na zdjęciu owoce Ronda (musiałem pożyczyć u synka piaskownicę do transportu), Regent wisi na krzakach.

   
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#137
21-09-2012, 20:24
Jeszcze trochę statystyki.
Rondo, zebrałem owoców 78 kg, szypułki odpadły, czyli 3,1 kg.
Pestki ze skórkami wyażyły 10,5 kg.
Moszczu miałem 64,5 litra.
Czyli dzięki Rohapectowi i prasie uzyskałem sprawność 82,5 %, czyli z 78 kg owoców 82,5% stanowił sok, który jest zalążkiem mojego przyszłego wina.
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#138
21-09-2012, 20:47
Wycisnąłeś sok z Ronda po krótkiej fermentacji? Skąd te skórki i pestki oddzielnie.
Kiedy zebrałeś te owoce, z jakimi parametrami. I dalczego Regent jeszcze wisi?
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#139
21-09-2012, 21:04
Regent wisi, bo nie starczyło mi wiader fermentacyjnych, więc padło na regenta. Poza tym Regent miał bardziej zielone pestki i nieco twardsze owoce.
Rondo femrntowałem w miazdze przez 4 doby w temperaturze 19-21 stopni.

Po wyciśnięciu miazgi w prasie, część płynna poszła do balona, zaś z prasy wyciągnęłem zbitą, twardą masę skórek z pestkami, które po zważeniu dały 10,5 kg.
Owoce zbierałem 14.09, blg 20,5 zaś kwasów ok. 7,6

Odszypułkowanie Ronda i Regenta to tak jak niebo i piekło.:P
Edit:
Sok wyciśnięty z Regenta był dość sporo ciemniejszy niż z Ronda
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#140
21-09-2012, 21:08
To krótko 4 dni. Chyba, że nie lubisz tanin. Będzie bardzo lekkie to wino.
Przynajmniej alkoholu więcej jak 11-12% nie rób, bo mocniejszy zupełnie zniekształci to wino.
Szukaj
Odpowiedz
PiotrSz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 440
Liczba wątków: 3
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Nie jestem kibolem.
#141
22-09-2012, 10:15
Czyli 4,5 kg z 1 krzewu Ronda i 3,5 kg z 1 krzewu Regenta. Dużo.
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#142
22-09-2012, 13:17
Wiem, że dużo, mimo iż przecinałem grona i i tak wyszło za dużo. Nauka na przyszły rok po prostu będzie.
Planuje lekkie wino do 12 % wytrawne, więcej nie, bo szkoda zepsuć wino.
4 dni uwarunkowane jest moim wyjazdem do Francji, tak bym trzymał około 6 dni w miazdze.
Po 4 dniach fermentacji w miazdze balling w rondzie spadł do 4.
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#143
23-09-2012, 18:15
Statystyka Regenta:
Zebrano 32,1 kg (odrzucam te 0,1 kg na biomasę), z tego 1,5 kg poszło na szypuły, oraz ca. 3,9 kg na skórki z pestkami,
Uzyskałem 26,5 litra soku, z 32 kg winogron (z szypułkami), zatem sprawność Regenta wyniosła u mnie 82,8%.
Czyli Rohapect i prasa dużo dają.
Od dziś już wszystko w balonie siedzi, bo za 12 godzin wyjeżdżam na 10 dni do Francji :)
Pozdrawiam i życzę udanych zbiorów.
Szukaj
Odpowiedz
ajron Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 27
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2011
Lokalizacja: Tarnów
#144
29-09-2012, 14:02
Witam, chciałem się poradzić co do zbioru winogron. Jestem z małopolski słońca było w tym roku sporo, deszczu mało. Dokonałem dziś analizy cukru - 19BLG - 150g/l. Pestki nabrały już lekko brązowego koloru, w soku wyczuwalny kwas. Poniżej fotki, przy okazji jeśli ktoś rozpozna odmianę to chętnie się dowiem co mam na posesji ;]

http://www.fotosik.pl/u/bezwosku/album/1294068
Szukaj
Odpowiedz
Canin Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 75
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Podkarpacie
#145
30-09-2012, 11:43
durca napisał(a):Mam możliwość zebrania winogron około 15kg z jednego krzaka rozrosło się bydle na całą siatkę ale.... połowa jest już ciemnych dość słodkie w smaku a część zielonych(pokusiłem się na spróbowanie i są lekko słodkie).

Przy prowadzeniu w takich chaotycznych formach (sam mam taką na budynkach gospodarczych) często się zdarza że zawiązują się owoce na pasierbach, które są opóźnione w dojrzewaniu o kilka tygodni. Trzeba je po prostu rozpoznać i nie zbierać.
Szukaj
Odpowiedz
Primo Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 39
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Zambrów\Radoszyce
#146
03-10-2012, 10:54
Witam
mam winogron na swojej działce a raczej rodziców ale niestety nie znamy jego nazwy bardzo aromatyczny słodki odporny na mróz i choroby. w linku zdjęcia winogrona https://picasaweb.google.com/10256443200...2/Winogron
dziękuje wszystkim za odpowiedzi i pomoc
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#147
06-10-2012, 12:46
Fermentując w miazdze przez 7 dni we wiadrach fermentacyjnych, często zdarza się, że w czasie burzliwej fermentacji balling spada poniżej zera już po kilku dniach, wtedy znika czapa owoców.
Czy taka sytuacja oznacza, iż trzeba tłoczyć miazgę, czy owoce nadal mogą siedzieć we wiadrach?
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#148
06-10-2012, 13:09
Jeśli Bllg spada do 0 to możesz albo dodaj cukru albo tłocz.
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#149
06-10-2012, 14:34
Baling równy 0, czy nawet mniejszy od zera świadczy o bliskiej zeru zawartości cukru w miazdze.
To wszystko ma niewiele wspólnego z długością fermentacji w miazdze i maceracją. Prowadzi się ją po to, żeby wyekstrahować barwniki, garbniki i aromaty - głównie ze skórek. Jak masz DOJRZAŁE owoce DOBREJ odmiany, z dobrymi taninami, to możesz miazgę trzymać kilka tygodni - 3, 4 i więcej, w zależności od tego, jaki typ wina planujesz.
Jak masz słabą odmianę (np. ze sporym udziałem v. labrusca, czy wyraźną riparią), albo nie do końca dojrzałe owoce z "zielonymi" taninami, to fermentację w miazdze skracasz - po co Ci trawiaste nuty w winie?
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#150
06-10-2012, 15:13
Dzięki za odpowiedź, trochę mi się rozjaśniło.
Czy taką 3-4 tygodniową fermentacje w miazdze mogę prowadzić we wiadrach fermentacyjnych, czy koniecznie te fafoły dać do balona?
Czy przy tak długiej fermentacji odszypułkować owoce i w miarę mozliwości usunąć pestki z dna wiadra?
Czy Regent i rondo są DOBRĄ odmianą winorośli, czy raczej przeciętną w kontekście w/w fermentacji?

Na marginesie: co oznacza "Appelation D'origine protegee"? Bo wg mnie wino oznaczone na etykiecie tymi słowami nie jest winem apelacyjnym (AOC).
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (12): « Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 … 12 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Uprawa winorośli › Uprawa winorośli v
« Wstecz 1 … 5 6 7 8 9 … 16 Dalej »

JESIEŃ - Nie spieszcie się ze zbiorem winogron!!!


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 25-05-2025, 07:07 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa