Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piro
#1
Witam. Chciałbym się dowiedziec czy jesli chciłabym zakorkowac butelki z winem z winogron muszę dodawac pirosiarczan? Czy takie wino bez dodatku pirosiarczanu wytrzyma mi w butelce kilka lat? Winko ma 12 %. POzdrawiam
Odpowiedz
#2
Jesli wino nie jest slodkie, to kilka lat pzy 12% nie wytrzyma raczej.
Pirosiarczyn moze tutaj pomoc. Co do ilosci to nie przekraczalbym 1g/10l.
Odpowiedz
#3
Popieram wypowiedz Witka. Zasada jest taka - im wyższy % wina tym mniej chemii:ksiazka:
Odpowiedz
#4
Dziękuje za odpowiedz. Jeszcze jedno: czy piro nie wpłynie negatywnie na smak wina? Pozdrawiam
Odpowiedz
#5
Przy tej ilosci co proponuje Witek napewno smaku nie smiani
Co do przechowywania to i tak największe znaczenie ma temp, i dostęp powietrza



Skocz do: