18-10-2003, 14:23
Witam. Chciałbym się dowiedziec czy jesli chciłabym zakorkowac butelki z winem z winogron muszę dodawac pirosiarczan? Czy takie wino bez dodatku pirosiarczanu wytrzyma mi w butelce kilka lat? Winko ma 12 %. POzdrawiam
Piro
|
18-10-2003, 14:23
Witam. Chciałbym się dowiedziec czy jesli chciłabym zakorkowac butelki z winem z winogron muszę dodawac pirosiarczan? Czy takie wino bez dodatku pirosiarczanu wytrzyma mi w butelce kilka lat? Winko ma 12 %. POzdrawiam
18-10-2003, 18:42
Jesli wino nie jest slodkie, to kilka lat pzy 12% nie wytrzyma raczej.
Pirosiarczyn moze tutaj pomoc. Co do ilosci to nie przekraczalbym 1g/10l.
18-10-2003, 21:14
Popieram wypowiedz Witka. Zasada jest taka - im wyższy % wina tym mniej chemii
![]()
19-10-2003, 10:25
Dziękuje za odpowiedz. Jeszcze jedno: czy piro nie wpłynie negatywnie na smak wina? Pozdrawiam
20-10-2003, 12:53
Przy tej ilosci co proponuje Witek napewno smaku nie smiani
Co do przechowywania to i tak największe znaczenie ma temp, i dostęp powietrza |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|