Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Portwain z głogu [- relacja]
Ja dałem tarninę. Myslisz, że to wystarczy?
Odpowiedz
(03-10-2013, 09:01)Castleman napisał(a): Nie zastanawialiście sie czy dodać pigwy, albo pigwowca,
aby uzyskać trochę więcej kwasów?
Pigwę czemu nie. Pigwowca byłoby mi szkoda, chyba że takiego ponalewkowego.
Odpowiedz
ja zamierzam dodać dodać 500g daktyli suszonych na 20l nastawu :D zobaczymy co z tego wyjdzie.
Odpowiedz
No i się uzbierało:

7,5 kg głogu
1,5 kg zeszłorocznej DR
1,8 kg jeżyn
0,4 kg jarzębiny
4,2 kg tarniny
4,7 kg Czarnego bzu

Wszystko się mrozi, zamrażarka pęka w szwach, muszę startować nastaw, bo wylecę razem z owocami jak moja LP wróci jutro i to zobaczy. :nie::nie: A tu jeszcze jeżynowe w obu fermentatorach stoi:D

Na 25 litrów docelowego wina to trochę dużo wyszło. Ile czego zmniejszyć z tych dodatków?
Odpowiedz
Ja bym odpuscił trochę tarniny. Jak dla mnie to ten owoc jest 'jakis dziwny'
Odpowiedz
Tarnina bardzo dobra do porto jest, nie odpuszczaj.
Pigwowiec w tym roku jakoś w ogóle nie owocuje.
Co do tej pigwy, to muszę się pokręcić koło sąsiadów :D
Odpowiedz
Od nastawienia mojego porto minął roczek a dalej gęsta zupa jest, cóż widocznie samo mówi że jeszcze nie czas:D
Odpowiedz
(04-10-2013, 05:08)Castleman napisał(a): Tarnina bardzo dobra do porto jest, nie odpuszczaj.
:D

ale aż 4.2kg? Troche dużo. To prawie na osobne wino
Odpowiedz
Maly problem z moim nastawem...

W malym skrocie, owoce przemrozone, wrzucone do fermentatora (6kg), dodalem litr soku z czarnego bzu i litr winka wisniowego. Do tego litr wody zeby zakryc owoce i pektopol.

Po dobie drozdze bayanusy, saszetka pozywki z biowinu i pierwsza porcja cukru (1,5 kg i poltora litrze wody) i tyle.

Po dobie winko nie pracuje i na powierzchni powstaje sztywna 5-6 centymetrowa warstwa z owocow. Po zamieszaniu pod spodem winko pracuje ale mija kilkanascie minut i dytuacja sie powtarza...

Efekt podobny do zasiarkowanej miazgi owocowej tylko ze nie jest to piana...

Pomocy, co to jest i jak z tym walczyc?
Odpowiedz
Sprawdź cukromierzem to będziesz wiedział czy drożdże pracują. To co masz to na 99% czapa z owoców i wystarczy co jakiś czas zamieszać fermentatorem aby to rozbić. Jakby czapa się nie robiła to oznaka że wino już zwalnia.
Odpowiedz
Zrobilem w zyciu kilka win ale zawsze z samego soku :)
Czapa z owocow - nowe zjawisko :D ale jak z czsem zniknie to super. Dzis i jutro dokonam pomiarow i bedzie wszystko jasne:)
Odpowiedz
Do tego winka koniecznie dodac trochę czeremchy i nalewki orzechowej:D
Odpowiedz
Ponawiam pytanie, czy czeremchę i czarny bez fermentować razem z resztą(6 tygodni) czy osobno przeprowadzić 3 dniową wstępną fermentację.
Odpowiedz
Pomiar poziomu cukru wykonany,odczyt nie znany... zamknięta skala, obstawiam jakieś 27blg o ile cukromierz nie mógł pokazać więcej.. na moje oko za mało wody.

Początkowe blg nastawu 13 + 1,5 kg cukru to wcale nie jest tak dużo jak na start:(

Jeżeli do rana cukier nie spadnie spróbuje rozcieńczyć wino wodą i może wtedy drożdże ruszą, w końcu to bajanusy :D
Odpowiedz
Dziś drugi raz zlałem zeszłorocznego portwein'a. Bogowie ależ to mocne :polewam:. Wyszło mi hmmm.... smakuje jak klasyczne wytrawne czerwone wino winogronowe :rotfl:, tylko ta moc :diabelek:... Część rozlałem do butelek a część jeszcze poleżakuje w balonikach. Trzeba zrobić konsultację wśród rodziny i przyjaciół czy takie może zostać czy jednak dosłodzić? Jak dla mnie będzie pasowało do jakiegoś mięsiwka. A tak wogóle na jakieś 13 litrów winka dałem 3kg głogu, 1kg dzikiej róży, 1kg czarnego bzu, 1 kg aronii, mnóstwo cukru i już na wiosnę 0,5 litra miodu zmieszanego z 0,2 litra spirytusu.
Odpowiedz
Wersja optymistyczna, 25blg i albo drożdże pracują albo zmierzyłem mniej słodka część nastawu jeżeli jest to możliwe.:D

Chcąc nie chcąc do fermentatora wlałem 0,5 litra wody i mam nadzieje że będzie dobrze i drożdże ruszą:)
Odpowiedz
Nastawiłem i ja Portwein 2013 !!! :)

4 kg Głogu
4 kg Dzikiej Róży
2 kg Tarniny
3 kg Czarnego Bzu
Fermivin PDM.
Odpowiedz
(06-10-2013, 07:30)Zbyszek T napisał(a): Nastawiłem i ja Portwein 2013 !!! :)

4 kg Głogu
4 kg Dzikiej Róży
2 kg Tarniny
3 kg Czarnego Bzu
Fermivin PDM.

Ile na taki zestaw dodałeś wody i cukru.Też chcę zrobić Portwein z tym tylko że nie znalazłem konkretnego przepisu.
Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki.
Odpowiedz

Moje składniki na Porto (20L) 18% wytrawne:

2,3kg DR (rugosa) (1L)
2,5kg Głogu (1L)
1,8kg CzB (1,3L)
1,6kg Tarniny (0,8L)
6,2kg cukru (3.7L)
12L wody

dosłodzić wg gustu.
Odpowiedz
Dzięki mrX.
Rozumiem,że wszystko do balona na jeden raz.CzB wygotować i do balona z owocami czy sam sok?
Ja każde winko dosładzam na koniec.Powód:Ja preferuje półwytrawne a moja lepsza połówka słodkie:pijemy:
Odpowiedz
Kilka(naście) postów wcześniej pisałem o swoim nastawie, każdy tutaj Porto robi inaczej ;)

W Biedronce portugalskie Porto Tawny po 19,99zł/0.75l - kto nie próbował - warto, bo cena super.
Odpowiedz
(03-10-2013, 16:18)robinson0126 napisał(a): No i się uzbierało:

7,5 kg głogu
1,5 kg zeszłorocznej DR
1,8 kg jeżyn
0,4 kg jarzębiny
4,2 kg tarniny
4,7 kg Czarnego bzu

Wszystko się mrozi, zamrażarka pęka w szwach, muszę startować nastaw, bo wylecę razem z owocami jak moja LP wróci jutro i to zobaczy. :nie::nie: A tu jeszcze jeżynowe w obu fermentatorach stoi:D

Na 25 litrów docelowego wina to trochę dużo wyszło. Ile czego zmniejszyć z tych dodatków?

Dzięki za podpowiedzi owoce się rozmrażają, póżniej zaleję wodą i pekto.

Ostatecznie bedzie:

7,5 kg głogu
1,5 kg zeszłorocznej DR
1,0 kg jeżyn
0,4 kg jarzębiny
3,0 kg tarniny
2,0 kg Czarnego bzu.

Mam 2 pytania:
1. Ile z tych owoców będzie cukru?
2. Ile owoce oddadzą soku(głóg,DR,jarzębina i tarnina), bo nie wiem ile dać wody? Docelowo 25l porto.
Odpowiedz
Soku to Ty za dużo z tych owoców nie wyciągniesz:(, może z CZB i jeżyny trochę. Proponuję 20 l wody i 6,25 kg cukru, dosłodzić zawsze można później.
Wino powinno wyjść mocno ekstraktywne z tego zestawu.Po fermentacji dopełnisz do 25l i ewentualnie dosłodzisz do 4 blg.:)
Odpowiedz
Witam Koledzy,
Czy dla takiego zestawienia 3kg bzu nie będzie za dużo? Nie chciałbym by zagłuszył resztę.

4kg głogu,
2kg dzikiej róży,
1kg tarniny.
Odpowiedz
Witam

A czy mogę zrobić porto z już gotowych win?

Czytając ten temat mam ochotę zrobić własne porto, ale cierpię na brak wolnych balonów. Za to będę miał tegoroczne wina solo z prawie wszystkich potrzebnych składników, tj:

- wino z głogu
- wino z DR
- wino z CzB
- wino z tarniny
- wino z czeremchy

dodatkowo mam jeszcze inne tegoroczne:

- wino z jeżyn
- wino z czarnej porzeczki
- wino z aronii
- wino z malin
- wino z wiśni

Odpowiedz