03-10-2013, 09:12
Ja dałem tarninę. Myslisz, że to wystarczy?
Portwain z głogu [- relacja]
|
03-10-2013, 09:12
Ja dałem tarninę. Myslisz, że to wystarczy?
03-10-2013, 10:59
03-10-2013, 12:21
ja zamierzam dodać dodać 500g daktyli suszonych na 20l nastawu zobaczymy co z tego wyjdzie.
03-10-2013, 16:18
No i się uzbierało:
7,5 kg głogu 1,5 kg zeszłorocznej DR 1,8 kg jeżyn 0,4 kg jarzębiny 4,2 kg tarniny 4,7 kg Czarnego bzu Wszystko się mrozi, zamrażarka pęka w szwach, muszę startować nastaw, bo wylecę razem z owocami jak moja LP wróci jutro i to zobaczy. A tu jeszcze jeżynowe w obu fermentatorach stoi Na 25 litrów docelowego wina to trochę dużo wyszło. Ile czego zmniejszyć z tych dodatków?
03-10-2013, 16:57
Ja bym odpuscił trochę tarniny. Jak dla mnie to ten owoc jest 'jakis dziwny'
04-10-2013, 05:08
Tarnina bardzo dobra do porto jest, nie odpuszczaj.
Pigwowiec w tym roku jakoś w ogóle nie owocuje. Co do tej pigwy, to muszę się pokręcić koło sąsiadów
04-10-2013, 08:27
Od nastawienia mojego porto minął roczek a dalej gęsta zupa jest, cóż widocznie samo mówi że jeszcze nie czas
04-10-2013, 08:30
05-10-2013, 19:54
Maly problem z moim nastawem...
W malym skrocie, owoce przemrozone, wrzucone do fermentatora (6kg), dodalem litr soku z czarnego bzu i litr winka wisniowego. Do tego litr wody zeby zakryc owoce i pektopol. Po dobie drozdze bayanusy, saszetka pozywki z biowinu i pierwsza porcja cukru (1,5 kg i poltora litrze wody) i tyle. Po dobie winko nie pracuje i na powierzchni powstaje sztywna 5-6 centymetrowa warstwa z owocow. Po zamieszaniu pod spodem winko pracuje ale mija kilkanascie minut i dytuacja sie powtarza... Efekt podobny do zasiarkowanej miazgi owocowej tylko ze nie jest to piana... Pomocy, co to jest i jak z tym walczyc?
05-10-2013, 20:06
Sprawdź cukromierzem to będziesz wiedział czy drożdże pracują. To co masz to na 99% czapa z owoców i wystarczy co jakiś czas zamieszać fermentatorem aby to rozbić. Jakby czapa się nie robiła to oznaka że wino już zwalnia.
05-10-2013, 21:03
Zrobilem w zyciu kilka win ale zawsze z samego soku
Czapa z owocow - nowe zjawisko ale jak z czsem zniknie to super. Dzis i jutro dokonam pomiarow i bedzie wszystko jasne
05-10-2013, 22:00
Do tego winka koniecznie dodac trochę czeremchy i nalewki orzechowej
05-10-2013, 22:11
Ponawiam pytanie, czy czeremchę i czarny bez fermentować razem z resztą(6 tygodni) czy osobno przeprowadzić 3 dniową wstępną fermentację.
05-10-2013, 22:17
Pomiar poziomu cukru wykonany,odczyt nie znany... zamknięta skala, obstawiam jakieś 27blg o ile cukromierz nie mógł pokazać więcej.. na moje oko za mało wody.
Początkowe blg nastawu 13 + 1,5 kg cukru to wcale nie jest tak dużo jak na start Jeżeli do rana cukier nie spadnie spróbuje rozcieńczyć wino wodą i może wtedy drożdże ruszą, w końcu to bajanusy
06-10-2013, 00:08
Dziś drugi raz zlałem zeszłorocznego portwein'a. Bogowie ależ to mocne . Wyszło mi hmmm.... smakuje jak klasyczne wytrawne czerwone wino winogronowe , tylko ta moc ... Część rozlałem do butelek a część jeszcze poleżakuje w balonikach. Trzeba zrobić konsultację wśród rodziny i przyjaciół czy takie może zostać czy jednak dosłodzić? Jak dla mnie będzie pasowało do jakiegoś mięsiwka. A tak wogóle na jakieś 13 litrów winka dałem 3kg głogu, 1kg dzikiej róży, 1kg czarnego bzu, 1 kg aronii, mnóstwo cukru i już na wiosnę 0,5 litra miodu zmieszanego z 0,2 litra spirytusu.
06-10-2013, 07:18
Wersja optymistyczna, 25blg i albo drożdże pracują albo zmierzyłem mniej słodka część nastawu jeżeli jest to możliwe.
Chcąc nie chcąc do fermentatora wlałem 0,5 litra wody i mam nadzieje że będzie dobrze i drożdże ruszą
06-10-2013, 07:30
Nastawiłem i ja Portwein 2013 !!!
4 kg Głogu 4 kg Dzikiej Róży 2 kg Tarniny 3 kg Czarnego Bzu Fermivin PDM.
06-10-2013, 08:27
(06-10-2013, 07:30)Zbyszek T napisał(a): Nastawiłem i ja Portwein 2013 !!! Ile na taki zestaw dodałeś wody i cukru.Też chcę zrobić Portwein z tym tylko że nie znalazłem konkretnego przepisu. Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki.
06-10-2013, 08:51
Moje składniki na Porto (20L) 18% wytrawne: 2,3kg DR (rugosa) (1L) 2,5kg Głogu (1L) 1,8kg CzB (1,3L) 1,6kg Tarniny (0,8L) 6,2kg cukru (3.7L) 12L wody dosłodzić wg gustu.
06-10-2013, 09:01
Dzięki mrX.
Rozumiem,że wszystko do balona na jeden raz.CzB wygotować i do balona z owocami czy sam sok? Ja każde winko dosładzam na koniec.Powód:Ja preferuje półwytrawne a moja lepsza połówka słodkie
06-10-2013, 09:20
Kilka(naście) postów wcześniej pisałem o swoim nastawie, każdy tutaj Porto robi inaczej
W Biedronce portugalskie Porto Tawny po 19,99zł/0.75l - kto nie próbował - warto, bo cena super.
06-10-2013, 11:21
(03-10-2013, 16:18)robinson0126 napisał(a): No i się uzbierało: Dzięki za podpowiedzi owoce się rozmrażają, póżniej zaleję wodą i pekto. Ostatecznie bedzie: 7,5 kg głogu 1,5 kg zeszłorocznej DR 1,0 kg jeżyn 0,4 kg jarzębiny 3,0 kg tarniny 2,0 kg Czarnego bzu. Mam 2 pytania: 1. Ile z tych owoców będzie cukru? 2. Ile owoce oddadzą soku(głóg,DR,jarzębina i tarnina), bo nie wiem ile dać wody? Docelowo 25l porto.
06-10-2013, 14:16
Soku to Ty za dużo z tych owoców nie wyciągniesz, może z CZB i jeżyny trochę. Proponuję 20 l wody i 6,25 kg cukru, dosłodzić zawsze można później.
Wino powinno wyjść mocno ekstraktywne z tego zestawu.Po fermentacji dopełnisz do 25l i ewentualnie dosłodzisz do 4 blg.
13-10-2013, 14:05
Witam Koledzy,
Czy dla takiego zestawienia 3kg bzu nie będzie za dużo? Nie chciałbym by zagłuszył resztę. 4kg głogu, 2kg dzikiej róży, 1kg tarniny.
15-10-2013, 07:43
Witam
A czy mogę zrobić porto z już gotowych win? Czytając ten temat mam ochotę zrobić własne porto, ale cierpię na brak wolnych balonów. Za to będę miał tegoroczne wina solo z prawie wszystkich potrzebnych składników, tj: - wino z głogu - wino z DR - wino z CzB - wino z tarniny - wino z czeremchy dodatkowo mam jeszcze inne tegoroczne: - wino z jeżyn - wino z czarnej porzeczki - wino z aronii - wino z malin - wino z wiśni |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|