• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 … 20 Dalej »

Portwain z głogu [- relacja]

Strony (30): « Wstecz 1 … 19 20 21 22 23 … 30 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Portwain z głogu [- relacja]
edd Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 144
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2013
Lokalizacja: Birmingham / UK
Nastrój: jesień idzie... nie ma na to rady...
#501
03-10-2013, 09:12
Ja dałem tarninę. Myslisz, że to wystarczy?
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#502
03-10-2013, 10:59
(03-10-2013, 09:01)Castleman napisał(a): Nie zastanawialiście sie czy dodać pigwy, albo pigwowca,
aby uzyskać trochę więcej kwasów?
Pigwę czemu nie. Pigwowca byłoby mi szkoda, chyba że takiego ponalewkowego.
Szukaj
Odpowiedz
lukasz86 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 213
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kielce
#503
03-10-2013, 12:21
ja zamierzam dodać dodać 500g daktyli suszonych na 20l nastawu :D zobaczymy co z tego wyjdzie.
Szukaj
Odpowiedz
robinson0126 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 59
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2012
Lokalizacja: Morden, Londyn, Wlk Br
#504
03-10-2013, 16:18
No i się uzbierało:

7,5 kg głogu
1,5 kg zeszłorocznej DR
1,8 kg jeżyn
0,4 kg jarzębiny
4,2 kg tarniny
4,7 kg Czarnego bzu

Wszystko się mrozi, zamrażarka pęka w szwach, muszę startować nastaw, bo wylecę razem z owocami jak moja LP wróci jutro i to zobaczy. :nie::nie: A tu jeszcze jeżynowe w obu fermentatorach stoi:D

Na 25 litrów docelowego wina to trochę dużo wyszło. Ile czego zmniejszyć z tych dodatków?
Szukaj
Odpowiedz
edd Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 144
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2013
Lokalizacja: Birmingham / UK
Nastrój: jesień idzie... nie ma na to rady...
#505
03-10-2013, 16:57
Ja bym odpuscił trochę tarniny. Jak dla mnie to ten owoc jest 'jakis dziwny'
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#506
04-10-2013, 05:08
Tarnina bardzo dobra do porto jest, nie odpuszczaj.
Pigwowiec w tym roku jakoś w ogóle nie owocuje.
Co do tej pigwy, to muszę się pokręcić koło sąsiadów :D
Szukaj
Odpowiedz
bigmisiu Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 808
Liczba wątków: 9
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Gliwice
#507
04-10-2013, 08:27
Od nastawienia mojego porto minął roczek a dalej gęsta zupa jest, cóż widocznie samo mówi że jeszcze nie czas:D
Szukaj
Odpowiedz
edd Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 144
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2013
Lokalizacja: Birmingham / UK
Nastrój: jesień idzie... nie ma na to rady...
#508
04-10-2013, 08:30
(04-10-2013, 05:08)Castleman napisał(a): Tarnina bardzo dobra do porto jest, nie odpuszczaj.
:D

ale aż 4.2kg? Troche dużo. To prawie na osobne wino
Szukaj
Odpowiedz
lukasz86 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 213
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kielce
#509
05-10-2013, 19:54
Maly problem z moim nastawem...

W malym skrocie, owoce przemrozone, wrzucone do fermentatora (6kg), dodalem litr soku z czarnego bzu i litr winka wisniowego. Do tego litr wody zeby zakryc owoce i pektopol.

Po dobie drozdze bayanusy, saszetka pozywki z biowinu i pierwsza porcja cukru (1,5 kg i poltora litrze wody) i tyle.

Po dobie winko nie pracuje i na powierzchni powstaje sztywna 5-6 centymetrowa warstwa z owocow. Po zamieszaniu pod spodem winko pracuje ale mija kilkanascie minut i dytuacja sie powtarza...

Efekt podobny do zasiarkowanej miazgi owocowej tylko ze nie jest to piana...

Pomocy, co to jest i jak z tym walczyc?
Szukaj
Odpowiedz
łino Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 96
Liczba wątków: 4
Dołączył: 04 2012
#510
05-10-2013, 20:06
Sprawdź cukromierzem to będziesz wiedział czy drożdże pracują. To co masz to na 99% czapa z owoców i wystarczy co jakiś czas zamieszać fermentatorem aby to rozbić. Jakby czapa się nie robiła to oznaka że wino już zwalnia.
Szukaj
Odpowiedz
lukasz86 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 213
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kielce
#511
05-10-2013, 21:03
Zrobilem w zyciu kilka win ale zawsze z samego soku :)
Czapa z owocow - nowe zjawisko :D ale jak z czsem zniknie to super. Dzis i jutro dokonam pomiarow i bedzie wszystko jasne:)
Szukaj
Odpowiedz
edez Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 228
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2010
Lokalizacja: Piława Górna-Pniewy
#512
05-10-2013, 22:00
Do tego winka koniecznie dodac trochę czeremchy i nalewki orzechowej:D
Szukaj
Odpowiedz
FishHunter Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 103
Liczba wątków: 5
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Myślami z Nią
#513
05-10-2013, 22:11
Ponawiam pytanie, czy czeremchę i czarny bez fermentować razem z resztą(6 tygodni) czy osobno przeprowadzić 3 dniową wstępną fermentację.
Szukaj
Odpowiedz
lukasz86 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 213
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kielce
#514
05-10-2013, 22:17
Pomiar poziomu cukru wykonany,odczyt nie znany... zamknięta skala, obstawiam jakieś 27blg o ile cukromierz nie mógł pokazać więcej.. na moje oko za mało wody.

Początkowe blg nastawu 13 + 1,5 kg cukru to wcale nie jest tak dużo jak na start:(

Jeżeli do rana cukier nie spadnie spróbuje rozcieńczyć wino wodą i może wtedy drożdże ruszą, w końcu to bajanusy :D
Szukaj
Odpowiedz
Bartek80 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Dołączył: 04 2013
#515
06-10-2013, 00:08
Dziś drugi raz zlałem zeszłorocznego portwein'a. Bogowie ależ to mocne :polewam:. Wyszło mi hmmm.... smakuje jak klasyczne wytrawne czerwone wino winogronowe :rotfl:, tylko ta moc :diabelek:... Część rozlałem do butelek a część jeszcze poleżakuje w balonikach. Trzeba zrobić konsultację wśród rodziny i przyjaciół czy takie może zostać czy jednak dosłodzić? Jak dla mnie będzie pasowało do jakiegoś mięsiwka. A tak wogóle na jakieś 13 litrów winka dałem 3kg głogu, 1kg dzikiej róży, 1kg czarnego bzu, 1 kg aronii, mnóstwo cukru i już na wiosnę 0,5 litra miodu zmieszanego z 0,2 litra spirytusu.
Szukaj
Odpowiedz
lukasz86 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 213
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kielce
#516
06-10-2013, 07:18
Wersja optymistyczna, 25blg i albo drożdże pracują albo zmierzyłem mniej słodka część nastawu jeżeli jest to możliwe.:D

Chcąc nie chcąc do fermentatora wlałem 0,5 litra wody i mam nadzieje że będzie dobrze i drożdże ruszą:)
Szukaj
Odpowiedz
Zbyszek T Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.714
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
#517
06-10-2013, 07:30
Nastawiłem i ja Portwein 2013 !!! :)

4 kg Głogu
4 kg Dzikiej Róży
2 kg Tarniny
3 kg Czarnego Bzu
Fermivin PDM.
Szukaj
Odpowiedz
Krychu33 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 104
Liczba wątków: 3
Dołączył: 07 2013
Lokalizacja: Września
#518
06-10-2013, 08:27
(06-10-2013, 07:30)Zbyszek T napisał(a): Nastawiłem i ja Portwein 2013 !!! :)

4 kg Głogu
4 kg Dzikiej Róży
2 kg Tarniny
3 kg Czarnego Bzu
Fermivin PDM.


Ile na taki zestaw dodałeś wody i cukru.Też chcę zrobić Portwein z tym tylko że nie znalazłem konkretnego przepisu.
Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki.
Szukaj
Odpowiedz
mrX Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 338
Liczba wątków: 8
Dołączył: 05 2013
Lokalizacja: Rzeszów
Nastrój: oby do maja ;)
#519
06-10-2013, 08:51

Moje składniki na Porto (20L) 18% wytrawne:

2,3kg DR (rugosa) (1L)
2,5kg Głogu (1L)
1,8kg CzB (1,3L)
1,6kg Tarniny (0,8L)
6,2kg cukru (3.7L)
12L wody

dosłodzić wg gustu.
Szukaj
Odpowiedz
Krychu33 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 104
Liczba wątków: 3
Dołączył: 07 2013
Lokalizacja: Września
#520
06-10-2013, 09:01
Dzięki mrX.
Rozumiem,że wszystko do balona na jeden raz.CzB wygotować i do balona z owocami czy sam sok?
Ja każde winko dosładzam na koniec.Powód:Ja preferuje półwytrawne a moja lepsza połówka słodkie:pijemy:
Szukaj
Odpowiedz
mrX Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 338
Liczba wątków: 8
Dołączył: 05 2013
Lokalizacja: Rzeszów
Nastrój: oby do maja ;)
#521
06-10-2013, 09:20
Kilka(naście) postów wcześniej pisałem o swoim nastawie, każdy tutaj Porto robi inaczej ;)

W Biedronce portugalskie Porto Tawny po 19,99zł/0.75l - kto nie próbował - warto, bo cena super.
Szukaj
Odpowiedz
robinson0126 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 59
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2012
Lokalizacja: Morden, Londyn, Wlk Br
#522
06-10-2013, 11:21
(03-10-2013, 16:18)robinson0126 napisał(a): No i się uzbierało:

7,5 kg głogu
1,5 kg zeszłorocznej DR
1,8 kg jeżyn
0,4 kg jarzębiny
4,2 kg tarniny
4,7 kg Czarnego bzu

Wszystko się mrozi, zamrażarka pęka w szwach, muszę startować nastaw, bo wylecę razem z owocami jak moja LP wróci jutro i to zobaczy. :nie::nie: A tu jeszcze jeżynowe w obu fermentatorach stoi:D

Na 25 litrów docelowego wina to trochę dużo wyszło. Ile czego zmniejszyć z tych dodatków?

Dzięki za podpowiedzi owoce się rozmrażają, póżniej zaleję wodą i pekto.

Ostatecznie bedzie:

7,5 kg głogu
1,5 kg zeszłorocznej DR
1,0 kg jeżyn
0,4 kg jarzębiny
3,0 kg tarniny
2,0 kg Czarnego bzu.

Mam 2 pytania:
1. Ile z tych owoców będzie cukru?
2. Ile owoce oddadzą soku(głóg,DR,jarzębina i tarnina), bo nie wiem ile dać wody? Docelowo 25l porto.
Szukaj
Odpowiedz
edez Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 228
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2010
Lokalizacja: Piława Górna-Pniewy
#523
06-10-2013, 14:16
Soku to Ty za dużo z tych owoców nie wyciągniesz:(, może z CZB i jeżyny trochę. Proponuję 20 l wody i 6,25 kg cukru, dosłodzić zawsze można później.
Wino powinno wyjść mocno ekstraktywne z tego zestawu.Po fermentacji dopełnisz do 25l i ewentualnie dosłodzisz do 4 blg.:)
Szukaj
Odpowiedz
bydz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2013
#524
13-10-2013, 14:05
Witam Koledzy,
Czy dla takiego zestawienia 3kg bzu nie będzie za dużo? Nie chciałbym by zagłuszył resztę.

4kg głogu,
2kg dzikiej róży,
1kg tarniny.
Szukaj
Odpowiedz
Karol_seq Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 5
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Busko-Zdrój
#525
15-10-2013, 07:43
Witam

A czy mogę zrobić porto z już gotowych win?

Czytając ten temat mam ochotę zrobić własne porto, ale cierpię na brak wolnych balonów. Za to będę miał tegoroczne wina solo z prawie wszystkich potrzebnych składników, tj:

- wino z głogu
- wino z DR
- wino z CzB
- wino z tarniny
- wino z czeremchy

dodatkowo mam jeszcze inne tegoroczne:

- wino z jeżyn
- wino z czarnej porzeczki
- wino z aronii
- wino z malin
- wino z wiśni

Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (30): « Wstecz 1 … 19 20 21 22 23 … 30 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 … 20 Dalej »

Portwain z głogu [- relacja]


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 06:51 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa