Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czeremcha pospolita
Czy czeremcha pospolita nadaje się na wino????
słyszałem różne opinie , niektórzy twierdzą , iż jest trująca.
dziękuję.
Odpowiedz
ale, tam od razu trujaca. Tak samo jak cieple ciasto i surowe mleko. Nie sluchaj glupot tylko fermentuj. :)
czeremcha jest cierpka i garbnikowa ale inaczej niz aronia. Jest no.... czeremchowa wlasnie. Do mieszania nadaje sie znakomicie.
pozdrawiam
Odpowiedz
w smaku słodka , miękka - po pewnym czasie dziewnie gorzka , cierpka ( stan ten utrzymuje się w ustach dość długo) .
dzięki za odpowiedż , krzew jest mały ( może max. kilogram owoców ) dodam je do innego wina jako dodatek.
Odpowiedz
Może to jednak czeremcha amerykańska?
Z owoców czeremchy szybko się wydziela kw. pruski.
U mnie w nalewce, po tygodniu już był intensywny smak i zapach migdałów.
Odpowiedz
w nalewce tak w winie znacznie mniej wyczuwalny
co do nalewki to robie experyment czy pomaga zakwaszenei bo powinno. to znaczy zrobie jak bede w domu czyli za pare miesiecy. Ale zgodnie z ta uwaga Skymaster nie fermentuj zbyt dlugo. Przy tak ciemnych owocach i miekkich wystarczy pare dni/tydzien
Odpowiedz
chyba nie amerykańska , bo nie ma takich długich kiści , tylko gałązki na krótkich szypułkach - oblepione drobnymi kuleczkami .
Odpowiedz

Zaczyna się zbiór czeremchy. Przynajmniej u mnie jest to jeden z najwcześniejszych owocków. Mam w ogrodzie bardzo wczesną ale dopiero dzisiaj zrobiłem zdjęcie. Czas rozpocząć ratafię. Owoce nie są gorzkie i nie mają też tak intensywnego aromatu, jak ta jesienna amerykańska.

Skocz do: