Liczba postów: 221
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: drawsko pomorskie
22-09-2007, 11:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2016, 06:37 przez drajla.
Powód edycji: Poprawiłem tytuł.
)
Czy czeremcha pospolita nadaje się na wino????
słyszałem różne opinie , niektórzy twierdzą , iż jest trująca.
dziękuję.
Liczba postów: 1.132
Liczba wątków: 15
Dołączył: 03 2007
Lokalizacja: Będzin
Nastrój: sinusoidalny
ale, tam od razu trujaca. Tak samo jak cieple ciasto i surowe mleko. Nie sluchaj glupot tylko fermentuj.

czeremcha jest cierpka i garbnikowa ale inaczej niz aronia. Jest no.... czeremchowa wlasnie. Do mieszania nadaje sie znakomicie.
pozdrawiam
Liczba postów: 221
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: drawsko pomorskie
w smaku słodka , miękka - po pewnym czasie dziewnie gorzka , cierpka ( stan ten utrzymuje się w ustach dość długo) .
dzięki za odpowiedż , krzew jest mały ( może max. kilogram owoców ) dodam je do innego wina jako dodatek.
Liczba postów: 1.360
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: okolice Sieradza
Nastrój: ciepło-dereniowy
Może to jednak czeremcha amerykańska?
Z owoców czeremchy szybko się wydziela kw. pruski.
U mnie w nalewce, po tygodniu już był intensywny smak i zapach migdałów.
Liczba postów: 1.132
Liczba wątków: 15
Dołączył: 03 2007
Lokalizacja: Będzin
Nastrój: sinusoidalny
w nalewce tak w winie znacznie mniej wyczuwalny
co do nalewki to robie experyment czy pomaga zakwaszenei bo powinno. to znaczy zrobie jak bede w domu czyli za pare miesiecy. Ale zgodnie z ta uwaga Skymaster nie fermentuj zbyt dlugo. Przy tak ciemnych owocach i miekkich wystarczy pare dni/tydzien
Liczba postów: 221
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: drawsko pomorskie
chyba nie amerykańska , bo nie ma takich długich kiści , tylko gałązki na krótkich szypułkach - oblepione drobnymi kuleczkami .
Liczba postów: 493
Liczba wątków: 6
Dołączył: 02 2010