• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Chemia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 10 Dalej »

piro

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
piro
mizar Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 175
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Krosno
Nastrój: winno-miodowo-nalewkowy
#1
28-09-2007, 08:16
czy pirosiarczynem mozna sie oparzyć?

sypłem do miazgi piro i wymieszalem rękami, dzis widze na rękach po łokcie czerwone plamy jak po oparzeniach i swędzi i piecze jak diabli
Szukaj
Odpowiedz
kalinowa Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.893
Liczba wątków: 17
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Białystok
Nastrój: chciałbym odpocząć :)
#2
28-09-2007, 08:20
A jakie to były owoce - jeżeli winogrona tzw. "ciemne z działki" :diabelek: to ich sprawka a nie piro. Napisz również ile dałeś tego piro na ile nastawu?
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#3
28-09-2007, 08:27
Oparzyć się nie można, ale siarczyny mogą powodować odczyny alergiczne - podobnie zresztą jak antranilan metylu w winogronach pokrewnych z vitis labrusca.
Szukaj
Odpowiedz
mizar Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 175
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Krosno
Nastrój: winno-miodowo-nalewkowy
#4
28-09-2007, 08:38
dokładnie , winogrona ciemne z działki łobuzy jedne

miazgi wyszło mi ok 15L, dałem 1ml piro ze strzykawki co przeliczam na 1,25 grama piro
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#5
28-09-2007, 08:41
Polecam przemyc rece lekkim roztworem sody spozywczej a potem Elocom :big:
Szukaj
Odpowiedz
mizar Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 175
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Krosno
Nastrój: winno-miodowo-nalewkowy
#6
28-09-2007, 08:43
piro dałem wystarczająco ? nie za malo?
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#7
28-09-2007, 08:46
W zupelnosci wystarczy - mozna bylo nawet ciut mniej.
Szukaj
Odpowiedz
SirYasko Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 313
Liczba wątków: 7
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Szczecin
#8
28-09-2007, 08:48
nawet bardzo poważne odczyny alergiczne, a szczególnie trzeba uważać na kontakt drogą wziewną (aby się nie nawdychać).

mizar: z opisu prawdopodobnie masz reakcję alergiczną (weź* wapno (nawet 1g) + "coś" z loratadyną (np. loratadyna, loratan ...) lub cetyryzyną (np. zyrtec ...) lub użyć maści z hydrokortyzonem
(zastrzegam, że nie jestem lekarzem, ale alergikiem od urodzenia)

*przed zażyciem przeczytaj ulotki lub/i skontaktuj się z lekarzem lub/i farmaceutą
Szukaj
Odpowiedz
mizar Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 175
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Krosno
Nastrój: winno-miodowo-nalewkowy
#9
28-09-2007, 08:50
dzięki za rady dobrzy ludzie :polewam:

to jaka jest norma na piro, wyczytalem ze 1g na 10L

i jeszcze jedno pytanie, wczoraj zasililem MD cukrem i ciut pozywki bo przygasły drozdzaki i lezaly sobie na dnie

dzis ciepne MD do miazgi, czy pobudzic drozdze cukrem przed dodaniem do miazgi jak znów beda przysypiać?
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#10
28-09-2007, 09:46
Możesz pobudzić. Ja dolewam syropku, możesz dolać trochę soku, przy okazji przyzwyczaisz drożdże do nowego środowiska.
Szukaj
Odpowiedz
robkiz Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.132
Liczba wątków: 15
Dołączył: 03 2007
Lokalizacja: Będzin
Nastrój: sinusoidalny
#11
28-09-2007, 11:48
To jest prawdziwy winiarz. Chyle czolo Mizar.
łapy ma czerwone, lezy zdjety choroba nie ma mu kto szklanki wodki podac a on pyta czy winku co nie doskwiera :co_jest: Brawo!
Szukaj
Odpowiedz
mizar Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 175
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Krosno
Nastrój: winno-miodowo-nalewkowy
#12
28-09-2007, 13:15
nie kpijcie :/ to moje pierwsze winko, jestem przejęty
Szukaj
Odpowiedz
robkiz Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.132
Liczba wątków: 15
Dołączył: 03 2007
Lokalizacja: Będzin
Nastrój: sinusoidalny
#13
28-09-2007, 13:31
Alez daleki jestem od kpin. To co napisalem bylo w formie zartu ale na pewno to nie byly kpiny!
Nie tylko Ty sie przejmujesz i nie tylko pierwszym winkiem.

Jak tam rece? przeszlo juz?
Szukaj
Odpowiedz
mizar Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 175
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Krosno
Nastrój: winno-miodowo-nalewkowy
#14
28-09-2007, 13:35
przeciez znam sie na zartach:)

przeszlo, jeszcze swędzi ale ok, dzięki za troskę:)


czy pekto wystarczy dać 1g/10L?
Szukaj
Odpowiedz
robkiz Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.132
Liczba wątków: 15
Dołączył: 03 2007
Lokalizacja: Będzin
Nastrój: sinusoidalny
#15
28-09-2007, 13:38
powinno, winogronka latwo sok puszczaja.
Swoja droga ciekawe te alergie na sok winogronowy. Jak o tym pierwszy raz przeczytalem na forum myslalem ze zart. Ja dziecieciem bedac tacie pomagalem winogrona ugniatac i nic mi nigdy nie bylo....
Szukaj
Odpowiedz
Djuke Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2007
Lokalizacja: Ruda Śląska/Zabrze
Nastrój: S.E.S.J.A.
#16
28-09-2007, 13:39
Nie wiem jak wy ale ja wolę ciecze mierzyć w ml a nie gramach :)
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#17
28-09-2007, 15:14
Cytat:Wysłane przez robkiz
Jak tam rece? przeszlo juz?

Tak ....................na plecy :diabelek:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
robkiz Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.132
Liczba wątków: 15
Dołączył: 03 2007
Lokalizacja: Będzin
Nastrój: sinusoidalny
#18
28-09-2007, 16:58
Moze byc Tequila skoro po winifikacji rzuca sie na głowe i nogi to moze przed na plecy.......
Szukaj
Odpowiedz
nautes Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 215
Liczba wątków: 4
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: pow. Nisko
#19
28-09-2007, 17:15
Mnie po ugniataniu winogron trochę swędzą przedramiona przez około 15min - 0,5h.
Oczywiście gniecenie bez piro ;).
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Chemia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 10 Dalej »

piro


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-06-2025, 19:00 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa