Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gruszkowe - przypomina zawiesine
#1
Wczoraj nastawiłem ok 4-5 l wina gruszkowego z małym dodatkiem kwaśnych jabłek (ok 1 kg). Sok z tych owoców wydobyłem za pomocą miksera. Niestety w czasie prób filtrowania, okazało się że prawie wszystkie syfy przechodzą przez sitko. Szczególnie denerwujące są kamyczki charakterystyczne dla gruszek. Po kilku próbach oczyszczenia soku dałem sobie spokój, dosypałem to co było trzeba (20 g kwasku, 0.8 kg cukru, pożywkę i drożdże).
Teraz nastaw znajduje się w 10 l balonie i zaczyna delikatnie puszczać bąbelki. Jest piekielni gęsty czy to mu nie zaszkodzi? Czy "kamyczki" opadną? Jak wy radziliście sobie z zbyt gęstymi winami (nie licząc dolania wody)?
Odpowiedz
#2
Widać z tego jakim gruszki są materiałem na wino... Trzeba było poczytać, to wiedziłbyś to i owo przed nastawem...
Przy taaakim wielkim nastawie możesz pozwolić sobie na rolę biernego obserwatora. Czekaj i patrz co z tego wyjdzie.
Odpowiedz
#3
Poczekałem i problem sam się rozwiązał. Wszystkie fusy opadły na dno. Było ich dość dużo, ok. połowa objętości wina. Nie było już problemu z ich usunięciem.
Wino ma specyficzny zapach i jest troszkę kwaskowe. Smak będzie można ocenić za jakiś czas.
Odpowiedz
#4
to po diabła dodałeś 20g kwasku na 4-5l nastawu?
Odpowiedz
#5
Gruszki mają ok 3g. kwasu na litr. Ja miałem ok 5 l nastawu. W winie potrzeba 7-8 g. kwasu na litr.
5*(7-3)= 20 g.
Niestety jak się później okazało 50 % nastawu to jakieś śmieci :kwaśny:
Odpowiedz
#6
może masz rację ale w przepisie na stronie głównej jest napisane, żeby dać 20g kwasku na 10 l wina.
Odpowiedz
#7
Uczucie kwasowosci przeciez troche spadnie z czasem.
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez MSZ
Uczucie kwasowosci przeciez troche spadnie z czasem.

A więc poczekamy, zobaczymy.
Odpowiedz
#9
witam.
mysle ze 25g kwasku w przepisie z waszej strony to ZA DUZO !?
http://www.old.wino.org.pl/frames/index2.htm

MAM 7 WIADER GRUSZEK.
ROBIE WINO ALE JAK ABY NIE ZEPSUC?
W POPRZEDNIM ROKU ROBIŁEM ŚLIWKOWE, BYŁO DOBRE, POTEM ZALATYWŁO OCTEM, SKWASNIAŁO.
DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM.
:ysz::podstep::niewiem:
Odpowiedz
#10
Sebokuc, czytales leguramin?
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...9#pid47399 :ksiazka:
Odpowiedz
#11
przepraszam, zależało mi na odpowiedzi

moonjava
witam
mam pytanie jakie proporcje do wina gruszkowego?
mam 17 litrów soku z gruszek.
ile wody ,cukru,kwasku itp?:glupek::pomocy:
Odpowiedz
#12
niech Ci Bachus przebaczy... ;)

Cytat:Wysłane przez sebokuc
mam pytanie jakie proporcje do wina gruszkowego?

tu znajdziesz proporcje: http://www.old.wino.org.pl/frames/sliwki.html

tu też: http://akropolis.pol.lublin.pl/users/tnowacki/1.zip
i tu: http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/1476 :spoko:
Odpowiedz
#13
Dziękuję bardzo.
Jesteś Wielkodusznym Satyrem !?
Odpowiedz
#14
obliczyłem ze na 17 litrów moszczu z gruszek:
4,25 kg cukru
68 gram kwasku cytrynowego

a ile wody?
:pomocy::pomocy::pomocy:
Odpowiedz
#15
Prosze o pomoc.
Gubie sie kurcze z obliczeniami.
Mam 30 litrów pojemnik fermentacyjny.

:pomocy::pomocy::pomocy::pomocy::pomocy::pomocy:



Skocz do: