02-01-2008, 09:39
Najstarsze miody pitne
|
02-01-2008, 10:06
Bardzo sympatyczny artykuł.
Szkoda, że kolega Paweł ostatnio nie pisuje na forum
11-02-2008, 10:03
Cytat:Wysłane przez Misio Jest to artykuł opublikowany w ramach serwisu Klio w Kuchni, którego namiary kiedys podawałem. Odpowiadając na pytanie Wesołego: mniej udzielam sie na forum, ale wiecej dłuższych tekstów pojawiło się na sieci. Podaje linki do wiekszosci, byc moze to kogos zainteresuje. Oczywiscie bede wdzieczny za wszelkie uwagi, przede wszystkim krytyczne • http://www.pasieka.pszczoly.pl/index.php...ibera.html • fragment http://www.pasieka.pszczoly.pl/index.php...ibera.html • fragment :http://www.pasieka.pszczoly.pl/index.php?s=vjufile&grkat=pasieka_poleca&artplik=2006_01_libera.html • http://www.kliowkuchni.muzhp.pl/index.ph...ent=&aid=8 • http://www.kliowkuchni.muzhp.pl/index.ph...nt=&aid=22 • http://kurdesz.com/main.php?artId=107 • http://www.kurdesz.com/main.php?artId=108 • http://www.kurdesz.com/main.php?artId=116
12-02-2008, 17:25
Cytat:Wysłane przez Wesoly Podpisuję się "obydwiema rencami"
12-02-2008, 21:07
Panie Pawle, jestem pod wielkim wrazeniem, jakbym wpadl caly do beczki informacji o miodach i nie mam zamiaru z niej wychodzic,
serdecznie pozdrawiam i dziekuje za giga porcje wiadomosci o miodach. Widze ze sympatyczna pszczolka i truteń z Łomży juz mnie ubiegli
12-02-2008, 22:54
Cytat:Wysłane przez Paweł Teksty bomba, ale widzę, że z pochwałami ubiegli mnie pszczółka z trutniem z Łomży i niebieski szerszeń z Krakowa (takie są skutki kwaśnych opadów). Taka szersza uwaga - przy cytowaniu fragmentów, np. Wergiliusza, brakuje mi podania źródeł i nazwiska tłumacza. Czekam na więcej. Serdecznie pozdrawiam. Misio
13-02-2008, 14:32
Paweł, dziękuje za teksty o miodach. Jeszcze wszystkiego nie przeczytałam, ale przekopiowałam sobie do osobnego pliku.
13-02-2008, 22:36
Coz, dziekuje za miłe słowa. Wszystko sie wzięło z tego, że wypowiedzi publikowane na forum zawsze gdzies sie gubiły, a szkoda było wrzucac to samo po kilka razy. Teksty sa trwalsza i pełniejsza forma wypowiedzi.
Cytat:Wysłane przez Misio Jak najbardziej sie zgadzam, ze brak dokładnych przypisów, ale wynika to z obranej formy publikacji. Nie roszcze pretensji do publikacji naukowej, to raczej tekst w rodzaju artykułu popularno-nauk., a ten przypisów nie wymaga. Co więcej, pisma, w których zamieszczam artykuły na ten temat ("Pasieka", "Rynki Alkoholowe") nie publikuja tekstów z przypisami. POmimo tego staram sie za kazdym razem podac choc w ogólny sposob źródło (np. Wergiliusz w "Georgikach"....), tak żeby każdy zainteresowany mógł doń dotrzeć. Wyjątek stanowią przepisy podawane z rękopisów: tu zawsze podaje dokładne źródło. (kiedys na forum podałem przepis na miód pitny z XIX w. zaczerpnięty właśnie z rękopisu, jeżeli dobrze pamiętam to podałem dokładne przypisy). A całokształt i tak powinien ukazać się niebawem drukiem w formie książkowej... pozdrawiam Sądeckie i Sulejówek! ( i nie tylko ...) Pawel
14-02-2008, 12:44
Cytat:Wysłane przez Paweł No to już zapisuję się na egzemplarz (oczywiście z autografem). Pozdrowienia dla Warszawy k. Sulejówka Edit: Gdyby trzeba było książkę ładnie złamać, z należytą starannością i szacunkiem dla tematu to się polecam. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|