Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino Rabarbarowe - Doswiadczenia z klarowaniem
#1
Witam

Pytanie do osob, ktore robily wino z rabarbaru: Czy mialy problemy z uzyskaniem klarownosci? Co jest przyczyna jej braku? Gotowanie "kompotu"? Dodatek kredy? Wino nastawialem w zeszlym roku (gdy byl sezon na rabarbar) do tej pory klarownosc pozostawia bardzo duzo do zyczenia, a zadnych postepow nie widac. W chwili obecnej wino stoi w chlodzie z nadzieja na poprawe. Z czego wynika ten brak klarownosci? Ew jakies sprawdzone sposoby na radzenie sobie z nia?
Odpowiedz
#2
Rabarbarowe robił Skrzych, miał je na zlocie krakowskim.
Co do klarowania - zacznij najprościej, od dodania pekto, nie zaszkodzisz, a może akurat się uda.
Odpowiedz
#3
mamcar,
robiłem w sezonie 2007 w/g J. Cieślaka (gotowanie z kredą). Dodałem standardową ilość pektopolu. Wino przefermentowało szybko i sklarowało się znakomicie.
Mamcar jakie drożdże zastosowałeś?
Odpowiedz
#4
Sprawdzilem w notatkach: wino nastawiane w maju na drozdzach Efficence z euro-winu. Robione rowniez wg Cieslaka (tzn gotowanie z kreda). Pekto wydawalo mi sie ze dawalem, jednak w notatkach takiego zapisu nie znalazlem wiec dodam.
Odpowiedz
#5
mamcar,
dodaj pektopolu.
Aby przyspieszyć jego działanie lepiej postawić balon w ciepłym pomieszczeniu. Pektopol powinien zaradzić.
Odpowiedz
#6
Dzieki za rade, wino w tydzien zrzucilo osad. Faktycznie wystarczyl dodatek pektopolu. Nie wiem czemu ale bardziej ufalem pamieci niz notatkom.
Odpowiedz
#7
Hehe !! Nigdy nie rób po p....ku. Pektopol dobry na wszstko :big:
Odpowiedz
#8
pomocy:wsciekly:

Robie wlasnie winko z rabarbaru ale pojawila sie w nim plesn.Nie wiem co teraz bo to moje pierwsze winko z taka wada:wsciekly:

Wszytsko przygotowalam wedlug przepisu z ksiazki.Czy mozliwe ze plesn pojawila sie z powodu temperatury.Winko przedtrzymuje w baniaku w teperaturze ponizej 20st.Czy moze to wina drozdzy?
Bardzo prosze o pomoc.Dziekuje z gory.Pozdrawiam
Odpowiedz
#9
rabarbarek niepotrzebnie mnożysz posty na ten sam temat. Napisz dokładnie, ale już w wątku, który załozyłeś, jaki masz nastaw, składniki, proporcje, czynności - po kolei, w ten sposób będziesz miał szanse na uzyskanie odpowiedzi.
Odpowiedz
#10
Ta sama historia:
Wino nastawione 6 czerwca 2008r. Drozdze efficence. 3g kredy na 1kg rabarbaru. Fermentacja w chlodzie. Siarkowane ponad 1g/10l. Dodany wywar z herbaty. Pektopol dodany, do nastawu (w chlodnym) i probki testowej (w cieplym), proba klarowania przez chłód, dodatek miodu. Pozostał jeszcze hibiskus, i zelatyna. Do tej pory nie klarowne. Podejrzane źródło nieklarowności - mocny odcisk resztek po fermentacji, ale mogę się mylić.

Prosilbym o sugestie, gdyż coraz mniej mi przeszkadza ze to wino nie jest klarowne;)
Odpowiedz
#11
Jak ja robiłem wino z Rabarbaru to nie dodawałem kredy i samoczynnie zrzuciło osad bez żadnego dodatku pektopolu czy klarowinu. Ładniutki różowy kolorek, przejrzysty. Na twoim miejscu spróbował bym żelatyny, ale na małej ilości.

Pozdrawiam
Maciej
Odpowiedz
#12
(29-03-2010, 13:32)Jurdziu napisał(a): Jak ja robiłem wino z Rabarbaru to nie dodawałem kredy i samoczynnie zrzuciło osad bez żadnego dodatku pektopolu czy klarowinu. Ładniutki różowy kolorek, przejrzysty. Na twoim miejscu spróbował bym żelatyny, ale na małej ilości.

Pozdrawiam
Maciej

Robiłem w 2009 wino tak jak Jurdziu bez dodatków i też samoczynnie zrzuciło osad.
Odpowiedz
#13
Moje rabarbarowe nastawione na początku czerwca do tej pory nie zamierza się wyklarować. Śledząc wątek wychodzi, że czynnikiem decydującym jest dodatek kredy. Pektopol dodawałem przed fermentacją.
Odpowiedz
#14
Moim zdaniem kreda nie ma tu nic do rzeczy. Powinna nawet pomóc w klarowaniu, Wina z rabarbaru zawierają mało garbników. Dodatek garbników (tanina, bardzo mocna herbata, hibiscus) może pomóc. Nie należy dodawać żelatyny.

Oczywiście trzeba dodać pektopolu. Powinieneś zacząć od dodania porcji pektopolu nawet wówczas gdy dodawałeś go wcześniej (np. podczas fermentacji).



Skocz do: