• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
« Wstecz 1 … 8 9 10 11 12 … 16 Dalej »

wiśniowe - sokowirówka

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
wiśniowe - sokowirówka
marcin1970 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 3
Dołączył: 08 2007
#1
06-07-2008, 17:49
Tak się wczytuję w przepisy na wiśniowe wino i rodzi się pytanie:
Jakie są przeciwskazania, żeby wydrylować wiśnie i przepuścić przez sokowirówkę. Potem sok do balona, cukier, drożdze ... ?
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#2
06-07-2008, 18:06
Raczej odradzam rzadko sokowirówki odwirowują sok dokładnie .Ostatecznie można tylko po co?
Szukaj
Odpowiedz
Maciek OiM
Unregistered
 
#3
07-07-2008, 08:31
Odpowiadam na pytanie:

Przeciwskazań technicznych nie ma. Ja jednak wolę fermentować całe owoce, jest szansa, że do wina przejdzie więcej "smaczorów" z miąższu i skórek.
Odpowiedz
larzwo Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 402
Liczba wątków: 9
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Pruszków
Nastrój: ekspresowy ;)
#4
07-07-2008, 08:54
Cytat:Wysłane przez Maciek OiM
Odpowiadam na pytanie:

Przeciwskazań technicznych nie ma. Ja jednak wolę fermentować całe owoce, jest szansa, że do wina przejdzie więcej "smaczorów" z miąższu i skórek.

wdaję się w polemikę:
W przypadku wirowania wiśni z pestkami ( co jak rozumiem ma uchronić przed drylowanie owoców ) mogę one poważnie uszkodzić sitko, a w niektórych modelach odwirowanie z pestkami może być wręcz niemożliwe bo się one nie mieszczą w szczeliny pomiędzy sitkiem a obudowa.

Piszę o wirowaniu wiśni niedrylowanych, bo jak już się je wydryluje to większość roboty już jest zrobiona i nie ma sensu drylowanych wirować, bardziej efektywne jest fermentowanie w miazdze.
Szukaj
Odpowiedz
fuzione Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 104
Liczba wątków: 3
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Łódź
#5
07-07-2008, 11:38
a co myślicie żeby wiśnie wrzucić do beczki z pestkami, podeptać, poddać 7 dniowej fermentacji , odcisnąć i do balona
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#6
07-07-2008, 13:21
Przyznam się, że był taki okres w moim życiu, w ktorym nie mogłam sobie pozwolić na takie fanaberie jak drylowanie wiśni, wszak dziecię u piersi miałam, więc fermentowałam z pestkami, jednak nie dłużej niż 10 dni.
Szukaj
Odpowiedz
Maciek OiM
Unregistered
 
#7
07-07-2008, 13:33
Cytat:Wysłane przez larzwo
...wdaję się w polemikę...

Z kim? Pytanie i moja odpowiedź dotyczyła WYDRYLOWANYCH wiśni.
Odpowiedz
larzwo Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 402
Liczba wątków: 9
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Pruszków
Nastrój: ekspresowy ;)
#8
07-07-2008, 14:13
Cytat:Wysłane przez Maciek OiM
Cytat:Wysłane przez larzwo
...wdaję się w polemikę...

Z kim? Pytanie i moja odpowiedź dotyczyła WYDRYLOWANYCH wiśni.
ło matko, czytałem i nie doczytałem clue, że wiśnie mają być wydrylowane :big:
taki mały szczegół a jak zmienia postać rzeczy :uff:
Szukaj
Odpowiedz
M.art.a
Unregistered
 
#9
17-07-2008, 22:15
Witaj,
Winko robię co prawda czereśniowe... ale chcę zaznaczyć że jest ono bez pestek i wegetariańskie.
Owoce dryluję z pestek i wyjmuję robaczka.
Miażdżę ręcami - wrzucam na tydzień do baniaka z 1 kg cukru rozpuszczonego w wodzie (naturalna fermentacja)

Po tygodniu
To co było w baniaku przepuszczam przez sokowirówkę.
Dodaję matkę drożdżową i znów cukier.

Później jak bulkanie zmiejsza swą intensywność znów cukier.

Jak wyjdzie dam Ci znać.



W podobny sposób zrobiłam winko z dzikiej róży - wyszło wyśmienicie - polecam alkoholowy dżem różany :)
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
« Wstecz 1 … 8 9 10 11 12 … 16 Dalej »

wiśniowe - sokowirówka


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-06-2025, 23:45 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa