• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt) v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 15 Dalej »

Gwint prostokątny w śrubie do prasy

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
andrzejk Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 3
Nastrój: :)
31-07-2008, 21:03
Witam
Zdobyłem śrubę, do budowy praski :), lecz nie jestem pewny co do gwintu. Ma ona gwint prostokątny. W Wikipedii wyczytałem, że cechuje się on największą sprawnością, ale i najmniejszą wytrzymałością. Może mi ktoś poradzić jak to wygląda w praktyce? Czy nada się ona do praski? Śruba ma średnice 32 mm, długość gwintu 73 cm, a ma służyć w prasce 30L.
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
AndrzejM Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 91
Liczba wątków: 11
Nastrój: O.K.
31-07-2008, 21:53
Smieło do roboty. Na takiej śrubie zrobisz i 60 litrową praske.
Szukaj
Odpowiedz
widget Offline
Winiarz
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 1
31-07-2008, 23:25
Nie jestem specjalistą od wytrzymałości materiałów, ale z tego co pamiętam z technologii i warsztatów szkolnych to gwint trapezowy jest najlepszy do pras. Jednak sądząc po przeznaczeniu prasy gwint prostokątny wystarczy. Wytrzymałość gwintu zależy także od jego gęstości i głębokości gwintowania.

Jeżeli chcesz zwiększyć wytrzymałość prasy to poszukaj możliwie najdłuższej nakrętki, w ten sposób siła nacisku prasy rozłoży się równomiernie na większą ilość wierzchołków gwintu.
Szukaj
Odpowiedz
YaNkEs_69 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 244
Liczba wątków: 21
01-08-2008, 07:28
Cytat:Wysłane przez widget
Jeżeli chcesz zwiększyć wytrzymałość prasy to poszukaj możliwie najdłuższej nakrętki, w ten sposób siła nacisku prasy rozłoży się równomiernie na większą ilość wierzchołków gwintu.
IMO to nakrętka o długości 30mm spokojnie wystarczy, wcześniej klepki drewniane się połamią niż gwint w tej śrubie puści.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
andrzejk Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 3
Nastrój: :)
05-08-2008, 21:09
Dziękuje, za wszystkie odpowiedzi, teraz jestem spokojny :). Nakrętkę mam długości około 8 cm, więc powinna wystarczyć :).
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt) v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 15 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 11-03-2026, 17:45 Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa