12-08-2008, 12:41
witam wycisnąłem przed chwilą sok z jabłek w sokowirówce. Powstała z tego duża ilość piany. Co z nią zrobić... Wykorzystać sam czysty sok czy zalać balon razem z pianą... z góry dzięki
czy piana z soku jabłkowego jest użyteczna??
|
12-08-2008, 12:41
witam wycisnąłem przed chwilą sok z jabłek w sokowirówce. Powstała z tego duża ilość piany. Co z nią zrobić... Wykorzystać sam czysty sok czy zalać balon razem z pianą... z góry dzięki
12-08-2008, 12:49
Najlepiej wstaw gar z tym sokiem do lodowki na jakies 2-3 godziny a po tym czasie zbierz tę pianę z wierzchu łyżką szumówka bądź gęstym sitkiem i staracąc się nie poruszyć osadu z dna zlej czysty sok do balonu (najlepiej ściąga się wężykiem). Czynność ta to tzw. sedymentacja moszczu i jest bardzo pożądana przy produkcji wina jabłkowego ale także np. białych win gronowych. Piana i osad z dna nie nadają się do wina - piana to głownie utlenione białka i pektyny, które są przyczyną kłopotów z klarowaniem a osad z dna - z części stałych miąższu spowodowałby szybkie przejscie wina przykrym zapachem osadu.
Darek
12-08-2008, 13:37
Popełniłem raz ten błąd, że lałem do butli wszystko razem pianę z sokiem i osad potem miałem pół balona śmieci ,nie polecam. Sposób podany przez Darka jest dobry chociaż ja myślę ,żeby w tym roku przefiltrować sok przez tkaninę i dopiero poddać sedymentacji.Chyba że ktoś ma lepsze sposoby?
12-08-2008, 13:55
Ja filtowałem zasiarkowany sok przez worki od kolegi 98%. Polecam je, są wielokrotnego użytku. Sok z jabłek do fermentacji był bardzo klarowny. A wino po pierwszym obciągu miało osad niemalże tylko z drożdży.
Paweł
12-08-2008, 14:04
Tak właśnie chcę zrobić ,gdzie te worki?
12-08-2008, 14:18
Przez jaki worek flitowałeś?z tego co wiem są dostępne 3 rodzaje... "s" "m" "xx"
![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|