• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt) v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 15 Dalej »

czy piana z soku jabłkowego jest użyteczna??

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
czy piana z soku jabłkowego jest użyteczna??
syldek1 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 5
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Wejherowo
Nastrój: zawsze optymista
#1
12-08-2008, 12:41
witam wycisnąłem przed chwilą sok z jabłek w sokowirówce. Powstała z tego duża ilość piany. Co z nią zrobić... Wykorzystać sam czysty sok czy zalać balon razem z pianą... z góry dzięki
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#2
12-08-2008, 12:49
Najlepiej wstaw gar z tym sokiem do lodowki na jakies 2-3 godziny a po tym czasie zbierz tę pianę z wierzchu łyżką szumówka bądź gęstym sitkiem i staracąc się nie poruszyć osadu z dna zlej czysty sok do balonu (najlepiej ściąga się wężykiem). Czynność ta to tzw. sedymentacja moszczu i jest bardzo pożądana przy produkcji wina jabłkowego ale także np. białych win gronowych. Piana i osad z dna nie nadają się do wina - piana to głownie utlenione białka i pektyny, które są przyczyną kłopotów z klarowaniem a osad z dna - z części stałych miąższu spowodowałby szybkie przejscie wina przykrym zapachem osadu.
Darek
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#3
12-08-2008, 13:37
Popełniłem raz ten błąd, że lałem do butli wszystko razem pianę z sokiem i osad potem miałem pół balona śmieci ,nie polecam. Sposób podany przez Darka jest dobry chociaż ja myślę ,żeby w tym roku przefiltrować sok przez tkaninę i dopiero poddać sedymentacji.Chyba że ktoś ma lepsze sposoby?
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.797
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#4
12-08-2008, 13:55
Ja filtowałem zasiarkowany sok przez worki od kolegi 98%. Polecam je, są wielokrotnego użytku. Sok z jabłek do fermentacji był bardzo klarowny. A wino po pierwszym obciągu miało osad niemalże tylko z drożdży.

Paweł
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#5
12-08-2008, 14:04
Tak właśnie chcę zrobić ,gdzie te worki?
Szukaj
Odpowiedz
shaman Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 473
Liczba wątków: 7
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: Brzeziny
Nastrój: mętny :(
#6
12-08-2008, 14:18
Przez jaki worek flitowałeś?z tego co wiem są dostępne 3 rodzaje... "s" "m" "xx" :)
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.797
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#7
12-08-2008, 14:25
Przez M - materiałowy. Plecionka tutaj jest wątek o workach.
Filtowałem już nim kilka razy. Zawsze wychodzi klarowny sok. Worek nie zapycha się. Brzeczkę piwną też przelewałem :D

Paweł
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt) v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 15 Dalej »

czy piana z soku jabłkowego jest użyteczna??


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-11-2025, 05:33 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa