Liczba postów: 90
Liczba wątków: 13
Nastrój: OK
Winko powstało pod koniec lipca. Zlewane było dwa-trzy razy. Jest już klarowne. Niedługo szykuję się do butelkowania. Teraz dopiero (niestety) chciałbym dodac piro.
Czy zrobic to:
1. dodjąc teraz do balonu dawkę 1g na 10L - wymieszac i poczekac jeszcze jakis czas aż podniesione osady (jest ich już bardzo mało więc nie chce zlewac) opadną i butelkowac.
2. dodając odmierzoną rozpuszczoną w niewielkiej ilosci wina dawkę piro do każdej butelki.
Dzięki za pomoc
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Teraz 1g/10L to za dużo. Jesli chcesz przechowywac wino (słabe 10-12% i wytrawne) długo - powyżej roku - to daj 0,3 g/10L.
Jesli wino jest mocne i/lub słodkie, albo wypijesz je w ciągu roku, nie dodawaj pirosiarczynu wcale, nie ma po co.
Te 0,3 g/10L daj bezposrednio przed rozlewem.
Liczba postów: 106
Liczba wątków: 5
Nastrój: No Mood.
Jezeli to jest mocne wino, a moze i slodkie... to moze obejdzie sie bez "chemii"?
Poza tym jesli nie zamierzasz przechowywac wina przez wiele lat, a wszystko robiles "czysto", nie musisz siarkowac.
Owszem jedno jest słodkie (niestety). Przechowywac chcę napewno powyżej roku. Myslę, że robiłem je w miarę czysto. Nie tak dawno otworzyłem moje pierwsze wino. Stało w piwnicy ponad rok (mówię, że stało, bo było w zakręcanej bootli) i wszystko było ok.
A tak wogóle, to macie jakies metody na odmierzanie odpowiedniej ilosci Pirosiarczynu??
Wiem, że paczuszka ma 10 gram, więc mogę ją podzielic na 10 częsci i jedną z tych częsci na jeszcze trzy. W tej chwili to jedyny sposób jaki znam.
No i na koniec powtórzę.
Czy mogę dodac piro bezposrednio do butelek??
Zastanawiałem się też, czy samo umycie butelek piro nie wystarczy do konserwacji wina. Zawsze cos przecież na sciankach zostanie jak nie wypłucze się ich wodą.
Liczba postów: 106
O odmierzaniu pirosiarczynu byla mowa wilele razy na forum. Wykorzystuje sie tzw. objetosc nasypowa, czyli objetosc jaka zajmuje okreslona masa substancji stalej. Dla pirosiarczynu 1 g zajmuje objetosc 0,8 cm3 (mL). Do dokladnego odmierzenia potrzebujesz menzurki lub strzykawki.
Liczba postów: 36
ja dziele tak jak w filmach kryminalnych dzielą biały proszek, formuje pasek na kartce i jakąs kartą telefoniczną precyzyjnie mozna podzielic
No tak. Pod warunkiem, że producent jest odpowiednio dokładny w nasypywaniu do paczuszki.