16-08-2008, 12:50
Witam. Nie znalazłem odpowiedzi na kilka pytań, a nie chcę popełnić głupiego błędu.
Cel: wino ze śliwek.
Chcę rozdrobnić oddzielone od pestek, umyte śliwki blenderem i wycisnąć sok z wstępnie przefermentowanej miazgi
Pytanie:
1. Czy do rozdrobnionych owoców dodać drożdże winiarskie + odżywkę?
1.1. Czy dodać cukier, i czy w proporcjach jak do finalnego nastawu, w jakiej ilości?
1.2. Czy dodać drożdże winiarskie w postaci MD?
1.3. Czy dodać enzymy?
Właściwie to interesuje mnie to czy sok 'popłynie' bez pomocy dodatkowych drożdży i pektopolu?
Dziękuję i pozdrawiam
MC
Cel: wino ze śliwek.
Chcę rozdrobnić oddzielone od pestek, umyte śliwki blenderem i wycisnąć sok z wstępnie przefermentowanej miazgi
Pytanie:
1. Czy do rozdrobnionych owoców dodać drożdże winiarskie + odżywkę?
1.1. Czy dodać cukier, i czy w proporcjach jak do finalnego nastawu, w jakiej ilości?
1.2. Czy dodać drożdże winiarskie w postaci MD?
1.3. Czy dodać enzymy?
Właściwie to interesuje mnie to czy sok 'popłynie' bez pomocy dodatkowych drożdży i pektopolu?
Dziękuję i pozdrawiam
MC