• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 15 Dalej »

Fermentacja w miazdze - jak?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Fermentacja w miazdze - jak?
billsmith Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 2
Dołączył: 01 2006
#1
16-08-2008, 12:50
Witam. Nie znalazłem odpowiedzi na kilka pytań, a nie chcę popełnić głupiego błędu.

Cel: wino ze śliwek.

Chcę rozdrobnić oddzielone od pestek, umyte śliwki blenderem i wycisnąć sok z wstępnie przefermentowanej miazgi

Pytanie:
1. Czy do rozdrobnionych owoców dodać drożdże winiarskie + odżywkę?
1.1. Czy dodać cukier, i czy w proporcjach jak do finalnego nastawu, w jakiej ilości?
1.2. Czy dodać drożdże winiarskie w postaci MD?
1.3. Czy dodać enzymy?


Właściwie to interesuje mnie to czy sok 'popłynie' bez pomocy dodatkowych drożdży i pektopolu?

Dziękuję i pozdrawiam
MC
Szukaj
Odpowiedz
seal69 Offline
Ekspert Miodosytnik
****
Liczba postów: 1.610
Liczba wątków: 14
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: ....czy pozostanie wiosny tęsknota?
Nastrój: Ktoś wie...
#2
16-08-2008, 13:23
Po moich doświadczeniach ze sliwkami ,proces powstawania wina wygląda nastepująco;
-umyte i wydrylowane śliwki do pojemnika fermentacynego dewastuje tłuczkiem
-dodaję pirosiarczyn z 1/3 cukru w syropie , pektopolem i odstawiam na 24h
-dodaje pożywke i MD lub drożdze aktywne
-dodaje pozostał część cukru w syropie po ok tygodniu
-po kolejnym tygodniu odcedzam przez sito pozostałości ze sliwek (raczej same skórki) i zostawiam na pare dni w fermentaotrze, by zlać odstały płyn do docelowej butli
Ostatnie wino ze sliwek było sklarowane na aktywnych już po 4 tygodniach,po kolejnych 2 zrzuciło jeszcze trochę osadu by po zlaniu.... cudownie zniknąć w przepastnych gardłach męskiej części mej famili
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
****
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
#3
16-08-2008, 13:29
billsmith,
powinieneś rozdrobnić owoce (śliwki) zapakować do fermentatora, po czym:
1. dodać drożdże i POżywlę
2.dodać powiedzmy 10% wymaganego cukru
3. MD lu lepiej uwodnione drożdże aktywne (np. Fermivin z VBIOWIN'u do nabycia na stoiskachw hipermarketach np. TESCO)
4. Tak, koniecznie dodaj pektopol

Sok ze śliwek raczej nie popłynie.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
billsmith Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 2
Dołączył: 01 2006
#4
16-08-2008, 23:25
Pojemnik z miazgą powinien być szczelnie zamknięty, czy przykryty gazą?
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#5
17-08-2008, 00:57
szczelna ściereczka antymuszkowa wystarczy.
Szukaj
Odpowiedz
Bajbus Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 49
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Łódź
#6
17-08-2008, 09:39
A ja mam pytanie...

Jakie są zalety prowadzenia fermentacji w ten sposób?

Nie lepiej do sokownika owoce i potem do balona i mieć spokój?
Szukaj
Odpowiedz
AntoniBanan Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 56
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Rzeszów
Nastrój: pozytywny
#7
17-08-2008, 15:09
Podczas fermentacji w miazdze uwalnianych jest więcej barwników, aromatów i substancji smakowych, co według mnie jest jedną z najważniejszych rzeczy w winie Poza tym wydaje mi się, że jest bardziej ekonomiczna, owoce są dokładniej wykorzystane. Oczywiście są też minusy, ale mniej istotne (wg. mnie)
Szukaj
Odpowiedz
gazownik Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Białystok
Nastrój: Działanie ...
#8
30-11-2008, 21:52
Pojemnik do fermentacji w miazdze można oczywiście kupić na soiskach razem z balonami. A czy można do tego celu wykorzystać np wiaderko po śledziach? Takie wiaderko ma wszelkie atesty do przechowywania żywności i jest białe. Nadaje się ?
Szukaj
Odpowiedz
larzwo Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 402
Liczba wątków: 9
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Pruszków
Nastrój: ekspresowy ;)
#9
30-11-2008, 21:57
Cytat:Wysłane przez gazownik
Pojemnik do fermentacji w miazdze można oczywiście kupić na soiskach razem z balonami. A czy można do tego celu wykorzystać np wiaderko po śledziach? Takie wiaderko ma wszelkie atesty do przechowywania żywności i jest białe. Nadaje się ?
Jeżeli na spodzie ma trójkącik a w nim cyfrę 5 i PP to napewno. Z tego co ja widziałem to wszystkie wiaderka po śledziach mają takie oznaczenia. Tylko trzeba umyć dokładnie :big:
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#10
30-11-2008, 21:58
Cytat:Wysłane przez gazownik
Pojemnik do fermentacji w miazdze można oczywiście kupić na soiskach razem z balonami. A czy można do tego celu wykorzystać np wiaderko po śledziach? Takie wiaderko ma wszelkie atesty do przechowywania żywności i jest białe. Nadaje się ?

Oczywiście,kupiłem na allegro 7 szt po matiasach wymyłem i używam rok.
Szukaj
Odpowiedz
gazownik Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Białystok
Nastrój: Działanie ...
#11
30-11-2008, 22:04
To super mam 2 takie 20l czyli mogę w nich sporo przerobić :). Za rok napewno się przydadzą. Dzieki za bardzo szybką odpowiedż:)

Pozdrawiam Marek
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 15 Dalej »

Fermentacja w miazdze - jak?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-11-2025, 05:39 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa