• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Drożdże dzikie i piekarskie
czy wino wychodzone na naturalnych drożdżach można zaszczepić drożdżami winiarskimi?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
czy wino wychodzone na naturalnych drożdżach można zaszczepić drożdżami winiarskimi?
Aneta
Unregistered

31-10-2003, 22:22
Trzy miesiace temu nastawiłam wino z czarnych porzeczek według starej receptury mojej tesciowej (na naturalnych drożdżch). Dzisiaj degustowałam pierwszą butelkę. Wino jest jednak słabe (ok. 5%), słodkie i niewychodzone. Podejrzewam, że naturalne drożdże nie zdołały przetworzyc całej zawartosci cukru. Co robic? Czy mogę w jakikolwiek sposób jeszcze pomóc? Czy na przykład mogę dodac na tym etapie matki drożdżowej z drożdży szlachetnych do wina? Pomóżcie!!!
Odpowiedz
dzidek Offline
Zasłużony forumowicz
Liczba postów: 1.650
Liczba wątków: 156
Nastrój: No Mood.
31-10-2003, 23:54
Możesz spróbowac wznowic fermentację z nową silną MD np.wysokoalkoholizujące biowinu lub Anka B, dodając po trochu coraz mocniejsze roztwory twojego wina.
Na koniec dodaj tą zahartowaną MD do wina i popros Bachussa zeby pobłogosławił tą frmentację a na pewno Ci ruszy :fajka:
ps.nie zapomnij o pożywce
Szukaj
Odpowiedz
Marco de Mon Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 287
Liczba wątków: 15
Nastrój: No Mood.
01-11-2003, 01:53
Jesli zrobic mocna MD z rasowych drozdzy ( obojetne jakie ) tak z ok 1L na tym winie co masz to spokojnie ruszy, mozna by tez zasiarkowac dla pewnosci ale decuzja nalezy do ciebie.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Drożdże dzikie i piekarskie

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 11-02-2026, 03:34 Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa