01-07-2015, 22:35
Jeżeli masz w trójniaku cukier na poziomie 5 Blg i od dłuższego czasu jest on stabilny, to mało prawdopodobne jest wznowienie fermentacji.
Ja zawsze bezpośrednio przed butelkowaniem siarkuję 0,5g/10l, ale dodanie 1g/10l na pewno nie zaszkodzi, a jeżeli planujesz dłuższe przechowywanie, to mocniejsze siarkowanie może być bardziej korzystne.
Możesz butelkować miód od razu po siarkowaniu, chyba że obawiasz się, że może zrzucić osad. W takim razie odczekaj powiedzmy tydzień i jeżeli wszystko będzie w porządku - butelkuj.
Ja zawsze bezpośrednio przed butelkowaniem siarkuję 0,5g/10l, ale dodanie 1g/10l na pewno nie zaszkodzi, a jeżeli planujesz dłuższe przechowywanie, to mocniejsze siarkowanie może być bardziej korzystne.
Możesz butelkować miód od razu po siarkowaniu, chyba że obawiasz się, że może zrzucić osad. W takim razie odczekaj powiedzmy tydzień i jeżeli wszystko będzie w porządku - butelkuj.