15-09-2008, 15:47
Witam
Chcę nastawić swoje pierwsze winko aroniowe. Na początku chciałem żeby było z samej aronii, ale po zgromadzeniu informacji zdecydowałem się na wieloowocowe. Chciałem się poradzić was jakie dodać jeszcze owoce. Posiadam obecnie wolny 35 litrowy gąsior, zatem myślę żeby uzyskać jakieś 10 - 15 kg owoców na tą butlę.
Przechodząc do konkretów to mam 6 kg czystej aronii.
Do tego mogę dodać jeszcze po około kilogramie jeżyn i malin, oraz dowolną ilość śliwek węgierek i jabłek kwaśnych.
Mój pomysł to:
6 kg aronii
1 kg malin
1 kg jeżyn
2 kg jabłek
2 kg śliwek
czyli w sumie około 12 - 14 kg owoców
Wydaje mi się że taki szeroki mix będzie dość smaczny. Jednak trudno mi wyobrazić sobie smak takiego wina. Może ktoś już coś podobnego zrobił? Sądzę że ciężki cierpki smak aronii zdominuje wino ale dodatki takie jak jeżyny i kwaśne jabłka będą go łagodzić, natomiast maliny dadzą ciepło a śliwki ładny posmak i aromat.
Napiszcie co myślicie o takim półsłodkim winie, chętnie poczytam wasze opinie.
Marek
Chcę nastawić swoje pierwsze winko aroniowe. Na początku chciałem żeby było z samej aronii, ale po zgromadzeniu informacji zdecydowałem się na wieloowocowe. Chciałem się poradzić was jakie dodać jeszcze owoce. Posiadam obecnie wolny 35 litrowy gąsior, zatem myślę żeby uzyskać jakieś 10 - 15 kg owoców na tą butlę.
Przechodząc do konkretów to mam 6 kg czystej aronii.
Do tego mogę dodać jeszcze po około kilogramie jeżyn i malin, oraz dowolną ilość śliwek węgierek i jabłek kwaśnych.
Mój pomysł to:
6 kg aronii
1 kg malin
1 kg jeżyn
2 kg jabłek
2 kg śliwek
czyli w sumie około 12 - 14 kg owoców
Wydaje mi się że taki szeroki mix będzie dość smaczny. Jednak trudno mi wyobrazić sobie smak takiego wina. Może ktoś już coś podobnego zrobił? Sądzę że ciężki cierpki smak aronii zdominuje wino ale dodatki takie jak jeżyny i kwaśne jabłka będą go łagodzić, natomiast maliny dadzą ciepło a śliwki ładny posmak i aromat.
Napiszcie co myślicie o takim półsłodkim winie, chętnie poczytam wasze opinie.
Marek