Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
aronia i dodatki
Witam

Chcę nastawić swoje pierwsze winko aroniowe. Na początku chciałem żeby było z samej aronii, ale po zgromadzeniu informacji zdecydowałem się na wieloowocowe. Chciałem się poradzić was jakie dodać jeszcze owoce. Posiadam obecnie wolny 35 litrowy gąsior, zatem myślę żeby uzyskać jakieś 10 - 15 kg owoców na tą butlę.

Przechodząc do konkretów to mam 6 kg czystej aronii.
Do tego mogę dodać jeszcze po około kilogramie jeżyn i malin, oraz dowolną ilość śliwek węgierek i jabłek kwaśnych.

Mój pomysł to:

6 kg aronii
1 kg malin
1 kg jeżyn
2 kg jabłek
2 kg śliwek

czyli w sumie około 12 - 14 kg owoców

Wydaje mi się że taki szeroki mix będzie dość smaczny. Jednak trudno mi wyobrazić sobie smak takiego wina. Może ktoś już coś podobnego zrobił? Sądzę że ciężki cierpki smak aronii zdominuje wino ale dodatki takie jak jeżyny i kwaśne jabłka będą go łagodzić, natomiast maliny dadzą ciepło a śliwki ładny posmak i aromat.

Napiszcie co myślicie o takim półsłodkim winie, chętnie poczytam wasze opinie.

Marek
Odpowiedz
Witaj,
skoro to twoje pierwsze wino, to najlepiej będzie, jeśli twój wybór padnie na owoce łatwo klarujące się, "proste w obsłudze".
Z podanego przez ciebie zestawienia wykluczyłabym śliwki, bo wina śliwkowe dość długo dojrzewają, kiepsko się klarują.
Poza tym tak duża ilość aronii zdominuje delikatne aromaty jeżyn i malin.

Poszukaj na Forum przepisów na wina aroniowo-jabłkowe, przez wielu chwalone :)

No i te proporcje... aronia to owoc o trudnym, bardzo wyrazistym smaku, sugerowałabym zmniejszenie jej ilości do max 30%.

Natomiast jeśli chciałbyś pozostać przy podanym przez ciebie zestawie owoców, bezwarunkowo zmień proporcje aronii do reszty owoców.

Pozdrawiam
Ola :)
Odpowiedz
To nie jest moje pierwsze wino a moje pierwsze wino z aronią. Rzeczywiście chyba masz racje... Postaram się dać po dwa kilogramy malin i jeżyn oraz dam mniej aronii. Śliwkę chyba sobie daruje. Najwyżej nastawię drugie wino śliwkowe i jeśli będzie potrzeba zmieszam dla smaku (lubię posmak śliwki w winie).

Skocz do: