Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Trójniak] korzenny
#26
Uważaj i na gwoździki i na goździki. Goździki są dość agresywne w smaku i zapachu. Jeśli dodasz, to kontroluj, czy miód nie robi Ci się nadmiernie goździkowy...
Odpowiedz
#27
Cieślak mówi o 2-3 szt goździków na 10l brzeczki więc chyba to jest bezpieczna ilość? Dopytuję się tak o nie bo to fajny dodatek ale nie chcę mieć miodu "gwoździkowego"...
Odpowiedz
#28
Ja nie przepadam, więc nie daję nigdzie, ale widzę na forum, że wszyscy starzy praktycy, także nalewkowi, stanowczo doradzają czujność.
Odpowiedz
#29
Ja dodaje 5 goździków na 10 litrów miodu. Taki miodek wychodzi "miodzio" :spoko: Tylko dodawać nie przed czy w trakcie fermentacji czy sycenia, tylko po pierwszym zlaniu. Niewychodzi "goździkowy" wcale. Gdzieś w tle się przewija ale niezabija, ani smaku, ani aromatu miodu.
Odpowiedz
#30
Pietia jeśli dodajesz do sycenia to z goździków nie zdąży się wydobyć charakterystyczna dla nich goryczka w takiej ilości by zdominować miód. A robiąc miód dla siebie możesz dawać te przyprawy które lubisz i smak i aromat których się spodziewać uzyskać. Choć nie wart za mocno naginać ilości już wypraktykowanych....



Skocz do: