• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

Jakie znaczenie ma kwasowość?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Jakie znaczenie ma kwasowość?
leonow32 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 16
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: Poznań
#1
24-09-2008, 10:00
Jakoś nigdy wcześniej nie zawracałem sobie tym głowy, aż wczoraj przeczytałem, że kwasowość nie powinna przekraczać 12g/l. Dlaczegóż to? Ze względów smakowych czy dlatego że drożdże mogą nie ruszyć?
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#2
24-09-2008, 10:17
Drożdzom nie szkodzi wysoka kwasowość - wręcz przeciwnie (oczywiście w zakresie kwasowości sokow owocowych).
Kup sobie kwasek cytrynowy i rozpuść np. 15 g w litrze wody - spróbuj , sam sobie odpowiesz.
Szukaj
Odpowiedz
leonow32 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 16
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: Poznań
#3
24-09-2008, 20:46
Ja lubię kwaśne rzeczy :) to dałoby się tak zrobić porzeczkowe wyłącznie na soku bez rozcieńczania?
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#4
24-09-2008, 20:49
Cytat:Wysłane przez leonow32
Ja lubię kwaśne rzeczy :) to dałoby się tak zrobić porzeczkowe wyłącznie na soku bez rozcieńczania?

No pewnie . Później możesz je sprzedawać jako zamiennik kwasu akumulatorowego .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#5
24-09-2008, 21:43
Cytat:Wysłane przez leonow32
Ja lubię kwaśne rzeczy :) to dałoby się tak zrobić porzeczkowe wyłącznie na soku bez rozcieńczania?

Z czerwonej porzeczki - tak. Tylko trzeba by je zrobic ,mocne, likierowe - 160-180 g/l cukru resztkowego i podawać w likierówkach po 50 ml. W końcu nalewka z pigwowca też jest smaczna.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

Jakie znaczenie ma kwasowość?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-05-2025, 19:26 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa