• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 15 Dalej »

Prasa Frania,nowoczesne wirówki

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
rjc Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 4
28-09-2008, 08:36
kolega na www.winogrona.org opisał prasę jaką skonstruował ze starej pralki..
ja też taką pralkę posiadam,i to na chodzie,cikawe czy nadawała by się do wstępnej fermentacji?
w sumie jest wyposażona jak należy,automatycznie miesza miazgę,łatwo się spuszcza sok itd..

no i jeszcze jedno ,czy w pralkach ,wirówkach po wyłożeniu siatką metalową bębna nie posiądziemy znakonitej maszyny do uzyskiwania soku?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
1stgreen Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 3.136
Liczba wątków: 307
Nastrój: miodkowy eksperymentatorski
28-09-2008, 08:56
Kto wie, musisz spróbować.
:spoko:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
sawer Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.360
Liczba wątków: 9
Nastrój: ciepło-dereniowy
28-09-2008, 09:38
Jeśli myślisz o "Frani" to wewnątrz jest ocynkowana, więc raczej się nie nadaje.
Ale może przesadzam, przecież to będzie tyko kilka minut.
Szukaj
Odpowiedz
larzwo Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 402
Nastrój: ekspresowy ;)
28-09-2008, 09:51
Cytat:Wysłane przez rjc
kolega na www.winogrona.org opisał prasę jaką skonstruował ze starej pralki..
na pewno była to pralka z bębnem poziomym - polar, Frania się nie nadaję

ja też taką pralkę posiadam, i to na chodzie, ciekawe czy nadawała by się do wstępnej fermentacji?
nie, o ile w polarze bęben jest ze stali nierdzewnej to już płaszcz bębna ze stali ocynkowanej, frania to już w ogóle ma tylko ocynk

w sumie jest wyposażona jak należy,automatycznie miesza miazgę,łatwo się spuszcza sok itd..
Polar
1. Jak wyczyścisz przestrzeń pomiędzy płaszczem a bębnem ?
2. Zdezynfekujesz
3. Pestki i skórki mogą uszkodzić pompę

Frania
jeden wielki ocynk - odpada

no i jeszcze jedno, czy w pralkach, wirówkach po wyłożeniu siatką metalową bębna nie posiądziemy znakonitej maszyny do uzyskiwania soku?
Raczej nie. Jej efektywność nie będzie raczej powalająca. Poza tym patrz wyżej na punkty przy Polar
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
28-09-2008, 10:15
Tak sobie myślę ,a gdyby użyć wirówki do prania, wystarczy do bębna włożyć worek filtracyjny i wlać, rozdrobnione mieszadłem do gipsu ,owoce?
Szukaj
Odpowiedz
Tadeusz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 428
Liczba wątków: 5
Nastrój: znakomity
28-09-2008, 11:29
Utrzymanie urządzenia w należytej czystości ,jednak dyskwalifikuje wszelkie pralki i wirówki w wyręczaniu choćby najprymitywniejszej prasy. Mycie i czyszczenie trudno dostępnych zakamarków na pewno jest w stanie zniechęcić wielu użytkowników.
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
28-09-2008, 11:34
plecionka,
robiłem kiedyś takie próby. Nie prowadziło to do dobrych rezultatów (odwirowanie). Największym problemem okazało się nierównomierne rozkładanie się zawartości worka co skutkowało niekontrolowanym szarpaniem wirówki. Trudno ja było utrzymać i łatwo było o uszkodzenie.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Apolinary.Koniecpolski Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 222
Nastrój: zdecydowanie chemiczny ;)
28-09-2008, 18:05
Cytat:Wysłane przez larzwo
w polarze bęben jest ze stali nierdzewnej to już płaszcz bębna ze stali ocynkowanej

W polarach (nie wiem jak w nowych) płaszcz jest pokryty dość twardym lakierem (nie wiem czy pod lakierem jest warstwa cynku) - na pierwszy rzut oka wygląda prawie jak pokrycie wiader/garków "emaliowanych".
Pytanie czy ten lakier może mieć kontakt z żywnością?
Ja bym raczej nie ryzykował.

Cytat:Wysłane przez larzwo
3. Pestki i skórki mogą uszkodzić pompę

Mało prawdopodobne, skórki zatrzymają się na filtrze (o ile tą plastikową kratkę idzie nazwać filtrem...), a pestki nie zaszkodzą.

Tej pompce za bardzo nawet woda z drobnym (mniej więcej wielkosci pestek z winogron) żwirkiem nie szkodzi - kiedyś używałem takiej (z silnikiem przewiniętym na 24V i zasilanej z tr bezp.) do odmulania akwarium ;)
Uważać oczywiście trzeba, zastosowana w pompce silma nie ma zbyt dużej mocy (jak większość silników indukcyjnych ze zwartą fazą rozruchową) - zdaje się że jakieś 90W, ot przerośnięty silniczek gramofonowy ;)
Większym problemem mogą być przeciekające simmeringi...
Szukaj
Odpowiedz
Mortern Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 112
28-09-2008, 19:36
Miałbym nie małe wątpliwości co do nierdzewności bębna z pralki bądź wirówki, chciałem użyć blachy z bębna od Polara, lecz po prostym teście okazało się, że jest to stal węglowa chromowana.
Stal nierdzewna jest niemagnetyczna, moja była magnetyczna.
W związku z tym ciężko by mi było przewidzieć co się stanie w czasie czyszczenia z kamienia.

PS ten temat przypomina mi ponowne wynajdywanie koła.
Jeśli wykorzystywać fakt wirowania do tłoczenia/uzyskiwania moszczu należałoby oszacować ciśnienie jakie działało by na moszcz i porównać to z ciśnieniem uzyskiwanym w tradycyjnych prasach.
Szukaj
Odpowiedz
Winiarczyk
*
28-09-2008, 20:22
Cytat:Wysłane przez Mortern
Stal nierdzewna jest niemagnetyczna

Nie każda, np. zdecydowana większość radzieckich garków, sztućców etc. z nierdzewki które mam nie reaguje (lub reaguje bardzo słabo) na magnes, ale już krajowe (gerlach) wszystkie są przyciągane.
Szukaj
Odpowiedz
rjc Offline
Nowy użytkownik

28-09-2008, 23:47
zgoda,...
a może by tak zrobić kosze z metalowych siatek z drobnym oczkiem,pasujące do bębna pralki,
wyciekał by tylko sam sok,a reszta pozostawała by w koszu,który łatwo jest wyjąć...

czyli,wkładamy kosz do pralki,wlewamy miazgę i wirujemy na 800 obrotów,..
w koszu pozostanie tylko wilgotna miazga..
a sok już jest w balonie..:tancze:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Winiarczyk
*
29-09-2008, 00:56
Pomińmy na chwilkę kwestie higieny etc., jak chciałbyś taki kosz umieścić w bębnie?
Czy to w normalnej pralce, czy to w ładowanej od góry właz(ew. drzwiczki) jest na to po prostu za mały (no może że kosz byłby w jakiś sposób składany).
Szukaj
Odpowiedz
Mortern Offline
Winiarczyk
*
29-09-2008, 11:58
Mając kilka wolnych minut w to piękne wrześniowe przedpołudnie postanowiłem policzyć, a właściwie oszacować ciśnienie "tłoczenia" wynikające z siły odśrodkowej.

Założenia:
obroty: 800/minutę
średnica bębna 60 cm
głębokość 30 cm
masa miazgi 30kg
miazga rozłożona równomiernie po powierzchni walca( założenie trudne do zrealizowania)

po kilku prostych obliczeniach:
działająca siła odśrodkowa 63kN
ciśnienie wywierane przez miazgę na ściankę- 110kPa, czyli rzędu 1 atm.
wszystko niby piękne, takie jak w profesjonalnych prasach hydraulicznych, lecz należy pamiętać, iż ciśnienie działające na warstwę owoców znajdującą się najbliżej osi jest bliskie zeru!

Jedyny sensowny jak dla mnie sposób wykorzystania bębna z pralki jako prasy, został przedstawiony tu:
http://winnice.net/galerie/prasa01/
Szukaj
Odpowiedz
AndrzejM Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 91
Liczba wątków: 11
Nastrój: O.K.
29-09-2008, 14:09
Zostawcie tę pralkę w spokoju. Nie ma takiej siły i sposobu, aby miazga rozłożyła się na ściankach bębna na tyle równo, aby to działało.
Szukaj
Odpowiedz
Tadeusz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 428
Liczba wątków: 5
Nastrój: znakomity
29-09-2008, 18:33
Nawet gdyby udalo się przepuścić miazgę przez ten bęben, to niewątpliwie, jak wykazał Morten, pozostałość po tej "operacji" trzeba by było przekręcić ręcznie przez tetrę.
Szukaj
Odpowiedz
bryq Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
29-09-2008, 19:33
Już pomijając, że siły działające na miazgę będą za małe. Po pewnym czasie by Ci się bęben rozpuścił (jeśli cały jest z cynku. W przeciwnym wypadku tylko wierzchnia warstwa osłaniająca jakiś-tam-niekoniecznie-szlachetny-metal), a Ty byś sobie popijał znaczne ilości jonów cynkowych, Twoje przyszłe winko stałoby się mniej kwaśne i (może) straciło by trochę potencjalnego bukietu.
Pozdrawiam,
bryq.
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Nastrój: roztargniony
29-09-2008, 21:58
Cytat:Wysłane przez AndrzejM
Zostawcie tę pralkę w spokoju. Nie ma takiej siły i sposobu, aby miazga rozłożyła się na ściankach bębna na tyle równo, aby to działało.
Czemu?
Nie, żeby w ogóle ten pomysł mi się podobał, ale osobiście mam pralkę, która dotąd sobie pranie rozkłada i układa i kombinuje, aż rozłoży ono się równo i dopiero wtedy wiruje. Czasem zaczyna wirować i hamuje i znowu kombinuje i jak rany, czasem trwa to ponad kwadrans.
Szukaj
Odpowiedz
Kko666 Offline
Winiarz
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 38
Nastrój: Jak Cabernet sauvignon ;)
29-09-2008, 22:15
Cytat:Wysłane przez Megana
Cytat:Wysłane przez AndrzejM
Czemu?
Nie, żeby w ogóle ten pomysł mi się podobał, ale osobiście mam pralkę, która dotąd sobie pranie rozkłada i układa i kombinuje, aż rozłoży ono się równo i dopiero wtedy wiruje. Czasem zaczyna wirować i hamuje i znowu kombinuje i jak rany, czasem trwa to ponad kwadrans.

Inteligentna bestia (pralka). :diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Nastrój: roztargniony
29-09-2008, 22:25
Owszem, a także oszczędna w zużyciu wody, ale cholernie długo wszystko robi...:ysz:
Szukaj
Odpowiedz
rjc Offline
Nowy użytkownik

29-09-2008, 23:27
proszę kolegów,siła odsirodkowa jest na tyle duża ,że z łatwością odwiruje sok z miazgi,podobnie jak odwiruje wodę z kapoty,czy spodni...
jeśli przez siatkę nie przedostaną się stałe części miazgi to umycie takiej pralki nie stanowi żadnego problemu,tak jak wyjęcie paierowego filtra na czas wirowania...
jedynym problemem jest konstrukcja siatki do bębna,..

wirówki do odwirowywania nie tylko soków są szeroko stosowane w przemyśle ,medycynie itd..
podałem przykład pralki,z racji jej dużych możliwości i w miarę łatwej adaptacji do naszych celów..

sam niedawno wyciskałem sok,i trochę mi to zajęło czasu..

a jak bym miał kosz siatkowy to w krótkim czasie skosiłbym całe pole,a tak męczę się sierpem..
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Mortern Offline
Winiarczyk
*
30-09-2008, 09:16
proszę kolegów,siła odsirodkowa jest na tyle duża ,że z łatwością odwiruje sok z miazgi,podobnie jak odwiruje wodę z kapoty,czy spodni...
duża czyli jaka? i jak się rozkłada w odwirowywanej warstwie?
Cytat:jeśli przez siatkę nie przedostaną się stałe części miazgi to umycie takiej pralki nie stanowi żadnego problemu,tak jak wyjęcie paierowego filtra na czas wirowania...
jedynym problemem jest konstrukcja siatki do bębna,..
Masz racje, o ile części stałe nie przedostaną się przez siatkę.
Cytat:wirówki do odwirowywania nie tylko soków są szeroko stosowane w przemyśle ,medycynie itd..
Zaciekawiłeś mnie tym tematem, nie mam żadnych doświadczeń z przemysłem spożywczym ani tym bardziej medycznym, czy mógłbyś podać jakiegoś linka gdzie można by coś o tym poczytać?

PS ja broń boże nie staram się nikogo zniechęcać do eksperymentów, jeżeli tylko ma ta osoba na to czas i chęci.
rjc jeżeli twierdzisz, że to jest dobra konstrukcja, to ją wykonaj i nie wahaj się pochwalić wynikami.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 15 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 15:57 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa