• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

Czipsy dębowe kiedy dodawać?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Czipsy dębowe kiedy dodawać?
młodszywinny Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 50
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: mętny z tendencją do klarownego
#1
12-07-2007, 10:45
Witam
Kiedy dodawać czipsy dębowe>
Na opakowaniu pisze że do fermentacji tyle i tyle, po skończonej ferm ileś tam na litr do przez okre do 2 tygidni, a jeśli dłuższy okres to jeszcze mniej.
Jak mam to rozumieć? Że albo do fermentacji albo po fermentacji? Czy Do fermentacji odpowiednią ilość i po fermentacji też odpowiednią ilość?

pzdr grem
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#2
12-07-2007, 13:41
Można do fermentacji (odpowiednik fermentacji w beczce), co sprzyja szybszemu harmonizowaniu się wina, można i po fermentacji (odpowiednik dojrzewania w beczce) - wtedy po zlaniu znad czipsów trzeba troszkę dłużej poczekać, żeby wino sie ułożyło..
Ważne, żeby znaleźć "swoją" miarę - zbyt dużo dębu powoduje, że wino robi sie "drewniane", gubiąc charakter odmianowy i inne niuanse.
Producenci czipsów zazwyczaj zalecaja sporo przesadzone dawki.
Szukaj
Odpowiedz
młodszywinny Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 50
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: mętny z tendencją do klarownego
#3
12-07-2007, 14:09
Czyli co jest lepsze?
Nie mam doświadczenia z chipsami. I nie wiem jak lepiej to zastosować.
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MC)
#4
12-07-2007, 14:10
Cytat:Wysłane przez Maciej

... Producenci czipsów zazwyczaj zalecaja sporo przesadzone dawki.

Co do dawki, to chciałem się poradzić gdyż dałem 1 g płatków dębowych na 10 l dwójniaka (naturalnego niesyconego) do leżakowania. Tak chciałem, żeby te płatki była tam na cały czas leżakowania - 5 lat (Cieślak podaje to za minimum). Wprawdzie dwójniak jest dość gesty i słodki, a sugerując się informacją " ... 1g/L lub mniej przy dłuższym leżakowaniu ...", dałem dawke 1g/10l ale może lepiej byłoby oddzielić te płatki prędzej???
Szukaj
Odpowiedz
młodszywinny Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 50
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: mętny z tendencją do klarownego
#5
12-07-2007, 14:12
Czyli co jest lepsze?
Nie mam doświadczenia z chipsami. I nie wiem jak lepiej to zastosować.
Szukaj
Odpowiedz
MarBe Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 5
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Gomunice
#6
02-10-2008, 11:21
Witajcie.

Jestem tu nowy, a w balonie (54 L) pyka sobie burzliwie moje pierwsze winko z winogron jasnych i ciemnych (50/50). Oczywiście najpierw była fermentacja w miazdze w osobnych pojemnikach. Po tygodniu - chlup do balonu, po przecedzeniu rzecz jasna. Wszystko starałem się robić zgodnie z kanonami sztuki, które odkrywałem w miarę lektury tego forum i innych źródeł. Niestety nie zmierzyłem Blg moszczu przed fermentacją, ale trudno, przy następnym nastawie już to zrobię. Póki co, robię więc trochę na czuja. Celuję w wino 14%, półsłodkie. Jakby co, to dosłodzę po sklarowaniu po drugim lub trzecim obciągu.

Uzyskałem ok. 51L nastawu z:
- owoce 56,7 kg
- moszcz po odcedzeniu ok. 38,8 L
- cukier 6,6 kg
- woda 8,8 L
- drożdże Tokay 2 szt. (obudzone w MD 0,5 L)

Dodatki:
- pirosiarczyn potasu 2 g (do miazgi na początku - może troche mało, ale nie chciałem przeginać)
- chipsy dębowe 100 g (do fermentacji)

I tu pojawiają się poważne wątpliwości, niestety po tzw. niewczasie:

1. Czy nie za dużo tych chipsów dębowych do tego nastawu?
2. Ile tak naprawdę się tego dodaje? (wałkowane, ale ja nadal nie mam jasności :ysz: )

Jedni podają, że 5-8 g / 1L - do fermentacji:
http://www.euro-win.pl/sklep/product_inf...cts_id=183

Inni, że 5-30 g / 10L :
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?F...pa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777386%2F6488410&sortuj=kod

No to jak jest wreszcie, bo jak ma mi wino jechać trumną, to dzięki :glowa_w_mur:

A może to zależy od producenta tych chipsów i jednych się wsypuje więcej, a innych mniej? To by mnie uspokoiło.

PS
Ale fajne forum! :brawo:
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

Czipsy dębowe kiedy dodawać?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 01:34 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa