• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 … 20 Dalej »

PIerwsze wino z glogu potrzebna pomoc.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
PIerwsze wino z glogu potrzebna pomoc.
Bilu Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 171
Liczba wątków: 18
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: moje a w nim...
Nastrój: ;)
#1
03-10-2008, 17:45
Witam wszystkich.
Tak weic postanowilem zrobic wino z glogu, gdyz mam go do dyspozycji baaaardzo sporo a i bardzo smakowalo mi wino wlasnie z glogu u wujka w zeszlym roku :)

No i wlasnie jak sie za to zabraac?
Balon mam 25L

I teraz czy wrzucic 5kg glogu do balona i zalac powiedzmy 10L wody troche cukru dodac MD i fermentowac je tak? ale jak dlugo ? kiedy wyjac owoce?

Bardzo bym prosil jak by ktos mi pomogl troche bo czytalme to forum ale dalej mam metlik w glowie :(
Szukaj
Odpowiedz
Maciek OiM
Unregistered
 
#2
03-10-2008, 18:04
Pytanie jest tendencyjne.

Tutaj masz podręcznik wyrobu wina.
Tutaj masz przepisy szczegółowe na różne wina, w tym na wino głogowe.
A tutaj masz dział dla początkujących. Przeczytaj wszystkie przyszpilone wątki w tym dziale.


Ile wątków spośród tych przeczytałeś ?
Odpowiedz
Bilu Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 171
Liczba wątków: 18
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: moje a w nim...
Nastrój: ;)
#3
03-10-2008, 18:06
Przeczytalem bardzo duzo ale dalej nie wiem co i jak ;f chyba oporny na wiedze jestem...
Szukaj
Odpowiedz
Natka Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 581
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Warszawa koło Marek
Nastrój: eeeehhh.....
#4
03-10-2008, 20:49
Masakra! Tak chyba wygląda piekło.
Szukaj
Odpowiedz
Bilu Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 171
Liczba wątków: 18
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: moje a w nim...
Nastrój: ;)
#5
03-10-2008, 20:58
dobra poradze sobie sam jakos...
Szukaj
Odpowiedz
Jan61 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 90
Liczba wątków: 3
Dołączył: 02 2008
Lokalizacja: Toruń
#6
04-10-2008, 21:05
Witam
Jasne że sobie poradzisz. Postępuj jak z DR to jeden z prostszych nastawów.
Ja używam drożdży Zamojskich Malaga. Ale nie jestem pewien czy 2,5 kg na 10l głogu wystarczy, nigdy z głogu nie robiłem ,może ktoś życzliwy Ci coś podpowie.
Pozdrawiam Jan
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#7
04-10-2008, 22:00
Na 10 litrów nastawu 2,5 kg głogu, 8l wody,2,8kg cukru, 4 g pożywki ,10 g kwasku cytrynowego. To przepis Zigmunto wg Cieślaka,ja dodałbym jeszcze co najmniej 0,5 kg owoców.

Fermentacja w fermentorze cukier i woda na dwie raty,pierwsza od razu druga gdy blg w okolicach 0.
Szukaj
Odpowiedz
Glonek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 7
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Otmuchów (opolskie)
Nastrój: Only GooooD :-)
#8
04-10-2008, 22:57
Ja w tym roku nastawiłem na 10l wina 4kg głogu, ale o rezultatach będę mógł mówić za jakiś czas. Z proporcjami zaufałem Meganie, która też daje ok 4kg na 10 l .
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#9
07-10-2008, 06:58
Mam 3.5 kg głogu i pytanie do doświadczonych Winiarzy czy/co dodać i ile:
- dzika róża (zmrożona),
- tarnina (zmrożona),
- rodzynki,
- hibiscus.
Winko nastawiam dzisiaj lub jutro (obliczam na 10 l bo chyba szkoda się wysilać na więcej z tej ilości owocków - 8 l wody, 3 kg cukru /na 2 rzuty - 2 i 1 kg/, 4 g pożywki, 10 g kwasku).
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#10
07-10-2008, 07:24
Chcesz dodać czegoś dla poprawienia smaku czy zwiększenia nastawu?

Jeśli dla poprawienia smaku to myślę że trochę tarniny ,hibiskus też wydaje się dobrym dodatkiem ,choć nie mam doświadczenia z tym surowcem,Ponadto rodzynki są dobre do prawie każdego nastawu.

Dzika róża się nadaje ale jeśli masz więcej ,lepiej nastaw oddzielnie ,wino z DR jest bardzo smaczne ,np do drugiego nastawu na tych samych owocach mógłbyś dodać głóg

Moim skromnym zdaniem ,jedna dobrym rozwiązaniem jest nastawienie ze wszystkich tych owoców osobnych nastawów i późniejszy kupaż.
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#11
07-10-2008, 07:54
O smaczysko mi chodzi. Wymieniłeś na 1 miejscu tarninę i tak zrobię. 0.5 kg wystarczy???
Osobnych nastawów nie poczynię (z DR bulka) z braku miejsca, choć różyczka w okolicy jeszcze jest (pozyskuję co parę dni jakieś 2 kg, pestkuję i suszę)
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#12
07-10-2008, 08:24
Cytat:Wysłane przez tata1959
O smaczysko mi chodzi. Wymieniłeś na 1 miejscu tarninę i tak zrobię. 0.5 kg wystarczy???
W zupełności, moim zdaniem to max by wino było głogowe z tarniną ,a nie odwrotnie.
Cytat:Osobnych nastawów nie poczynię (z DR bulka) z braku miejsca, choć różyczka w okolicy jeszcze jest (pozyskuję co parę dni jakieś 2 kg, pestkuję i suszę)

Ja też tak robię i jeszcze niektóre owoce mrożę wtedy mogę nastawiać kiedy mam czas i wolne miejsce.
Szukaj
Odpowiedz
2005maciek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 24
Liczba wątków: 0
Dołączył: 05 2008
Lokalizacja: Kolno
Nastrój: nastrojowy
#13
07-10-2008, 08:30
Cytat:Wysłane przez plecionka
W zupełności, moim zdaniem to max by wino było głogowe z tarniną ,a nie odwrotnie.

A dlaczego? Według mnie wino z tarniny niczym nie ustępuje głogowemu, mało tego według mnie jest lepsze. Plecionka, czy robiłeś w ogóle wino z głogu i z tarniny? Szczerze.
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#14
07-10-2008, 08:49
Oczywiście że wino z tarniny jest znakomite lepsze od głogowego jeśli ktoś lubi wina ekstraktywne,
Tata chce zrobić wino głogowe więc traktuję tarninę jako dodatek .
Gdyby chciał zrobic tarninowe i pytał czy może dodać głogu dla złagodzenia tarniny,napisałbym inaczej.

Szczerze? Nie robiłem nastawu mieszanego głogowo tarninowego ,ale osobno tak ,dlatego polecałem raczej kupaż.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#15
07-10-2008, 19:21
Cytat:Oczywiście że wino z tarniny jest znakomite lepsze od głogowego jeśli ktoś lubi wina ekstraktywne

Na pewno ? Dla wszystkich ? Przecież są różne gusta ...............
Nie przyjmujmy wszystkiego za pewnik.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 … 20 Dalej »

PIerwsze wino z glogu potrzebna pomoc.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-05-2025, 18:29 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa