• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 15 Dalej »

Moja prasa

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Moja prasa
Askaro Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 18
Liczba wątków: 3
08-10-2008, 12:38
Witam,
Jestem nowym forumowiczem i korzystając z okazji chciałbym pozdrowić tak licznie zgromadzoną na tym zacnym forum brać winiarską.
Razem z kolegą od jakiegoś czasu produkujemy różne wina praktycznie z wszelkich dostępnych surowców, od jakiegoś czasu planowaliśmy budowę prasy, po poszukiwaniach trafiliśmy na to forum i zainspirowani projektami tutaj zgromadzonymi zbudowaliśmy zamieszczone poniżej cudo (przepraszam za jakość zdjęć ale to z telefonu i w słabym świetle). Prasa dopiero w sobotę przejdzie chrzest bojowy ale jesteśmy dobrej myśli.
Łączny koszt wykonania nie przekroczył kwoty 200 złotych pojemność pracy wynosi około 20L.
[Obrazek: prasa1.jpg]
[Obrazek: prasa2.jpg]
Szukaj
Odpowiedz
Apolinary.Koniecpolski Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 222
Liczba wątków: 9
Nastrój: zdecydowanie chemiczny ;)
08-10-2008, 12:49
Witaj.

Jakiej stali użyliście?
Szukaj
Odpowiedz
Askaro Offline
Nowy użytkownik

08-10-2008, 12:55
Profil stalowy 30x30x3 na konstrukcję, wanna i obręcze kosza z blachy KO 1,5mm.
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
08-10-2008, 12:55
Stal wygląda na zwykłą czarną - jeśli tak, to niestety, źle. Sama konstrukcja wydaje sięok do owoców miękkich - winogrona wytrzyma na pewno, bo winogrona tłoczy się delikatnie z zasady. Boję się, że tłoczenia np dzikiej rózy prasa nie zniesie.

[EDIT] Aaa! Jeśli KO, to ok.
Szukaj
Odpowiedz
Askaro Offline
Nowy użytkownik

08-10-2008, 12:58
OK wytrzymałość czy OK ze kwasówka? mam nadzieję, że 2xOK ;)
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
08-10-2008, 13:45
Ok, że kwasówka - moszcz owoców jest kwaśny, więc czarna stal korodowałaby szybko, a moszcz po tłoczeniu zawierałby sporo żelaza.
Co do wytrzymałości - sam sprawdzisz. Owoce miękkie wytłoczysz spokojnie. Z twardymi, w rodzaju dzikiej róży czy jabłek możesz mieć kłopot. Widziałem wygięty, po tłoczeniu róży, profil bardzo solidnej prasy. No i śruba (jeśli dobrze widać - ze zwykłym metrycznym gwintem i niezbyt dużej średnicy) nie wytrzyma - pod dużym naciskiem zerwie się gwint w nakrętce, na śrubie, albo śruba się wypaczy.
Szukaj
Odpowiedz
Askaro Offline
Nowy użytkownik

08-10-2008, 13:50
No właśnie ta śruba to problem, trapezowe są koszmarnie drogie, na pierwszy ogień nie będę jej przeciążał zobaczymy jak się sprawdzi jeśli będą problemy to po prostu kupię trapezową śrubę i wymienię górną poprzeczkę na mocniejszą.
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
08-10-2008, 13:54
A złomowiska nie masz w pobliżu? Śruby trapezowe wystepuja w niektorych maszynach rolniczych i w wielu tokarkach. Śruba akurat może byc czarna - i tak nie styka się z moszczem
Szukaj
Odpowiedz
Apolinary.Koniecpolski Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 222
Liczba wątków: 9
Nastrój: zdecydowanie chemiczny ;)
08-10-2008, 14:07
Ciężko dorwać na tyle długie (co innego imadło, co innego prasa...).
Szukaj
Odpowiedz
Askaro Offline
Nowy użytkownik

08-10-2008, 14:08
Niestety nie mam złomowiska pod ręką ale wiem gdzie dostać nową trapezową fi24 za około 100zł ale to połowa kosztów całej prasy :(
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
08-10-2008, 14:11
W sumie, jakby to powiedzieć... Mam śrubę z gwintem (chyba) prostokątnym. Solidną, z równie solidną nakrętką, odczyszczoną i (chyba) chromowaną. Szykowałem sobie na praskę, a tu nagle kupiłem prasę hydrauliczną.
W sumie jakby ktoś chciał, to mogę odstąpić za coś fajnego :lol:
Szukaj
Odpowiedz
Tadeusz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 428
Liczba wątków: 5
Nastrój: znakomity
08-10-2008, 19:52
Zamieściłem kiedyś fotki mojej prasy (jak jeszcze mogłem) ,Którą sam skonstruowałem i przez jakiś czas modernizowałem. Z mojego doświadczenia wynika że śruba z gwintem metrycznym jest niepraktyczna i uciążliwa w użyciu (mały skok). Zdobyłem śrubę z gwintem trapezowym dł. ok 41 cm. (potężna) i po wzmocnieniu ramy 2-ma kątownikami 45x45 x3,5 mm, wyciskam bez problemu jabłka ,aronię a o winogronach już nie wspomnę. Kosz zrobiłem z klepek jesionowych a obręcze z kwasówki. tacka z nierdzewki.
Naprawdę rewelacja , Maciej ma rację że konstrukcja musi być mocna bo ja wygnie siła nacisku na dno prasy. Pzdr. :drink:
Szukaj
Odpowiedz
Askaro Offline
Nowy użytkownik

09-10-2008, 13:52
Maćku, jaką ma długość posiadana przez Ciebie śruba? I co rozumiesz przez "coś fajnego"? Prawdopodobnie byłbym nią gorąco zainteresowany :D
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
09-10-2008, 15:06
Cytat:Wysłane przez Askaro
Maćku, jaką ma długość posiadana przez Ciebie śruba?
Zmierzę w domu i dam znać.
Cytat:I co rozumiesz przez "coś fajnego"? Prawdopodobnie byłbym nią gorąco zainteresowany :D
Coś fajnego do wina. Sam nie wiem co ;)
Zamailuj do mnie, nie sądzę, żebyśmy mieli kłopot z dogadaniem się, jeśli tylko śruba Ci podpasuje.
Szukaj
Odpowiedz
Askaro Offline
Nowy użytkownik

09-10-2008, 21:15
Jako mało zaawansowany amator nie wiele pewnie mam przedmiotów związanych z wytwarzaniem wina, może jedynie drożdże szwedzkie ale nie wiem czy Cie zainteresują.
Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered

09-10-2008, 21:30
Łyżka dziegciu:

Nie wiem, jakie jest mocowanie poprzeczki (elementu z nakrętką śruby) do pionowych słupków, ale jeżeli są to śruby z nakrętkami, to należy pozbyć się tych nakrętek a pozostawionych śrub używać jako zwykłych przetyczek.

Dlaczego?

Dlatego że kosz jest za wysoki.
Na dzień dzisiejszy nie mam pojęcia jak będzie wyglądał załadunek kosza przy tak zamocowanej poprzeczce i jak na Boga-Ojca włożysz tam tłok.
Ponadto podczas tłoczenia zawsze występują nieprzewidziane okoliczności wymagające interwencji wewnątrz kosza. Tymczasem fizycznie brakuje ty miejsca aby cokolwiek zamieszać w środku kosza; wszak najpierw trzeba wyciągnąć tłok, a żeby go wyciągnąć trzeba dość solidnie wykręcić śrubę aby mieć ku temu miejsce... Przy przetyczkach ten kłopot odpadnie - odkręcasz nieco śrubę, wyciągasz przetyczki i wyciągasz z kosza śrubę razem z poprzeczką a następnie tłok i wułala :)

O śrubie metrycznej wobec pewnych ustaleń z Maciejem pisać już nie będę. Ku rozwadze przyszłych budowniczych napisze tylko, że praktykowałem z metryczną i muszę stwierdzić, że posiada ona takie wewnętrzne "fuj", co całkowicie dyskwalifikuje ją w prasach, no chyba, że miniaturowych o pojemnościach rzędu 5l. I nikt mnie nie przekona, że białe jest białe a czarne jest czarne...

Krzysztof
Odpowiedz
Askaro Offline
Nowy użytkownik

09-10-2008, 21:46
Śruby a przetyczki mała różnica, nakrętkę odkręcić to przecież chwila. Poza tym jest to konstrukcja prototypowa - wszystkie błędy wyjdą w praniu, potłoczymy i zobaczymy - jeśli zaistnieje konieczność wymiany śruby nie ma sprawy - obciąć kosz też nie problem jeśli okaże się to konieczne.

Co do załadunku ja sobie to wyobrażam przy zdjętej poprzeczce z tłokiem, po załadowaniu pracy zakładam górę i kręcę ile sił w rękach aż pocieknie soczek albo coś pęknie :lol:
Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered

09-10-2008, 22:02
Śruby a przetyczki mała różnica, nakrętkę odkręcić to przecież chwila. <ciach>
Dlatego też napisałem o pozbyciu się nakrętek - mając na myśli nakrętki dokręcone "na maksa" - sorki moja niedokładność wypowiedzi
Co do załadunku ja sobie to wyobrażam przy zdjętej poprzeczce z tłokiem, po załadowaniu pracy zakładam górę i kręcę ile sił w rękach aż pocieknie soczek albo coś pęknie :lol:
W tym jest ambaras, że nasze wyobrażenia to jedno, a real to drugie... Z własnej praktyki sądzę, że bardzo szybko przekonasz się do zastosowania worka wewnątrz prasy - albo zakupionego (np. w Biowinie czy w Browamatorze) czy tez sprokurowanego własnym sumptem (ja mam zszyte dwie pieluchy wzdłuż trzech krawędzi) a wtedy zaczyna się jazda - bo to worek wychodzi jednym bokiem i klinuje tłok, a to trzeba przemieszać zawartość wora coby dokładniej wycisnąć...
Tak więc dobry dostęp do wnętrza kosza to połowa sukcesu w wyciskaniu.

Niejako przy okazji podpowiem konieczność zbudowania (o ile jest taka możliwość) drugiego kosza o połowę mniejszego - doskonale się sprawdza przy mniejszych nastawach.

Krzysztof
Odpowiedz
Askaro Offline
Nowy użytkownik

09-10-2008, 22:11
Worek jak najbardziej jest planowany. Moje doświadczenie tłoczenia obecnie=0 ale mam zamiar szybko nadrobić straty, na sobotę bądź niedzielę planuję tłoczyć winogrona - na początek coś łatwego - zobaczę co jest złe i będę modyfikował aż do osiągnięcia możliwie najlepszego narzędzia.

Przy okazji dziękuje wszystkim za uwagi:spoko:
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 15 Dalej »

Moja prasa

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-02-2026, 11:45 Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa