12-10-2008, 10:03
Witam Forumowiczów.
Chciałbym przedstawić Wam problem następujący.
Otóż wczoraj zlałem wino znad owoców dzikiej róży, które było
w dwóch butlach o tej samej pojemności. W każdej z nich była taka sama ilość owoców, zbieranych w tym samym czasie, ta sama ilość wody, ta sama ilość cukru, te same drożdże.
Ale po zlaniu okazało się, że w jednej butli wino ma piękny bursztynowy kolor, natomiast w drugiej jest zupełnie nieklarowne, wygląda jak zawiesina. Odczekałem 10 godzin i sytuacja nie uległa zmianie. Co ciekawe, smakowo i zapachowo zawartości obu butli się nie różnią.
Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia i czy można temu problemowi zaradzić? Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Chciałbym przedstawić Wam problem następujący.
Otóż wczoraj zlałem wino znad owoców dzikiej róży, które było
w dwóch butlach o tej samej pojemności. W każdej z nich była taka sama ilość owoców, zbieranych w tym samym czasie, ta sama ilość wody, ta sama ilość cukru, te same drożdże.
Ale po zlaniu okazało się, że w jednej butli wino ma piękny bursztynowy kolor, natomiast w drugiej jest zupełnie nieklarowne, wygląda jak zawiesina. Odczekałem 10 godzin i sytuacja nie uległa zmianie. Co ciekawe, smakowo i zapachowo zawartości obu butli się nie różnią.
Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia i czy można temu problemowi zaradzić? Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.