• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 … 20 Dalej »

Dzika róza 2008

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Dzika róza 2008
kreczmar Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 5
Dołączył: 02 2008
Lokalizacja: Głogów
#1
19-10-2008, 16:42
Pierwsze pytanie:

Jeśli mielibyście do wyboru świeże owoce prosto z krzaka czy suszone to które byście wybrali na winko. Niby wiem ze z suszonej DR wychodzi aromatyczniejsze winko o lepszym kolorze... Nie wiem czy się przemęczyć dzień i odpalić suszarkę :] Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Szukaj
Odpowiedz
jaro1 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 222
Liczba wątków: 13
Dołączył: 11 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#2
19-10-2008, 16:50
suszone:diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#3
19-10-2008, 18:13
Świeże :jezor:
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#4
19-10-2008, 18:14
Kompromis - pól na pół:brawo:
Szukaj
Odpowiedz
kreczmar Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 5
Dołączył: 02 2008
Lokalizacja: Głogów
#5
19-10-2008, 18:19
hehe no to teraz mam dylemat :P
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#6
19-10-2008, 18:23
Poważnie - mi się wydaje, że wiecej wyciągnie ekstraktu z owoców, które nie są całe. Albo obrać z pestek, zamrozić i do baniaczka, albo obrać z pestek - wysuszyć i do baniaczka (wersje dla bardzo cierpliwych), albo zrobić kolejne 2 nastawy z całych mrożonych, a wypestkować i ususzyć nieco na nalewki.
Szukaj
Odpowiedz
mamcar Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.546
Liczba wątków: 83
Dołączył: 09 2005
#7
19-10-2008, 22:48
Ja w tym roku poszedlem na kompromis 40l ze swiezej juz sie robi a narazie 6kg juz sie suszy, jeszcze 4 i nastawiam kolejna 40stke :)
Szukaj
Odpowiedz
messer Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2005
#8
20-10-2008, 07:58
Pytanko - czy jeśli chce zrobić wino z suszonej to muszę ją wypestkować przed suszeniem?? W tym roku robię ze świeżej z pestkami wg zaleceń z forum ale kupiłem też suszarkę i chcę coś również ususzyć.
Szukaj
Odpowiedz
kreczmar Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 5
Dołączył: 02 2008
Lokalizacja: Głogów
#9
20-10-2008, 08:26
Z tego co czytałem w Winiarzu Polskim to nie trzeba DR wypestkować. Ja już susze drugą partię :]
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#10
20-10-2008, 08:34
Cytat:Wysłane przez messer
Pytanko - czy jeśli chce zrobić wino z suszonej to muszę ją wypestkować przed suszeniem?? W tym roku robię ze świeżej z pestkami wg zaleceń z forum ale kupiłem też suszarkę i chcę coś również ususzyć.

Przekrój na pół każdą różyczkę do suszenia. Dużo szybciej się wysuszy niż cały owoc i lepiej odda aromacik podczas fermentacji czy maceracji. Pestki? Myślę, że jak nie usuniesz to zyskasz dwie rzeczy:
- czas,
- balast objętościowy w nastawie (to taki "zysk").
Szukaj
Odpowiedz
kreczmar Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 5
Dołączył: 02 2008
Lokalizacja: Głogów
#11
20-10-2008, 08:40
Moja DR jest twardawa po wysuszeniu zrobiły się takie jakby kamyczki trochę przesadziłem z suszeniem ich. Druga partia się suszy od godziny i objąłem inna taktykę :D Suszarka ma 5 pierścieni co godzinę pierścień który jest na samej górze wędruje na dół ;) wcześniej nie pilnowałem dokładnie i się trochę przesuszyły

Edit
Obrazek niezgodny z Regulaminem, więc został sam link.
http://images34.fotosik.pl/384/0da1381b94ec6e26.jpg
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#12
20-10-2008, 09:55
Nic nie szkodzi że DR jest mocno wysuszona.
Ja, podobnie jak inni suszę tak długo aż będzie całkowicie pozbawiona wody.
Przechowywanie jest pewniejsze ,zdarzało się że suszona DR taka miękkawa pleśniała.
Szukaj
Odpowiedz
cfietok Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 159
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2004
Lokalizacja: Lublin
Nastrój: jak po winie :)
#13
20-10-2008, 20:03
ja bym wolał odszypułkowane :P:P
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#14
20-10-2008, 20:10
Cytat:Wysłane przez cfietok
ja bym wolał odszypułkowane :P:P
Myślę, że tutaj nikt nie wspominał o odszypułkowaniu (pozbyciu się czarnej pozostałości po kwiatostanie) z uwagi na fakt, iż rozumie się to samo przez się.
Szukaj
Odpowiedz
tomalo Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 190
Liczba wątków: 5
Dołączył: 11 2007
Lokalizacja: Choszczno - Pomorze Zachodnie
Nastrój: raz tak, ʞɐʇ zɐɹ
#15
20-10-2008, 20:23
Pozostałość po kwiatostanie to jest tzw. okwiat, a szypułka to ten "ogonek" z drugiej strony.
Szukaj
Odpowiedz
kreczmar Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 5
Dołączył: 02 2008
Lokalizacja: Głogów
#16
21-10-2008, 01:22
Jedno jak i drugie zostało usunięte :] Tak na wszelki wypadek. Kosztowało to trochę więcej pracy ale mam nadzieję że się opłaci :]
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#17
21-10-2008, 13:25
Tomalo - dzięki. Dzięki Tobie będę mądrzejszy.
Ja obrywam od razu bez ogonków, więc ...
Kreczmar - te więcej pracy jest niezbędne i na pewno się opłaci.
Szukaj
Odpowiedz
kreczmar Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 5
Dołączył: 02 2008
Lokalizacja: Głogów
#18
21-10-2008, 15:40
Dzisiaj znowu dozbierałem jakieś 4 kg DR które w niedługim czasie zostaną ususzone :] Ogólnie dążę do tego aby zrobić nastaw z minimum 5 kg suszonej DR czyli tak 45-50 litrów :D I tu rodzi się pytanie jakich drożdży użyć mam odważone 8 gram TOKAY ale sie zastanawiam czy nie lepiej aktywne IOC EFFICIENCE ??
Szukaj
Odpowiedz
kreczmar Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 5
Dołączył: 02 2008
Lokalizacja: Głogów
#19
23-10-2008, 14:08
Proporcje:
- 6 kg suszonej DR
- 45 l wody
- 15 kg cukru
- 5 g pożywki
- 8 g suszonych drożdży TOKAY
- 35 g kwasku cytrynowego

Czy coś zmienić?
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 … 20 Dalej »

Dzika róza 2008


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-05-2025, 17:16 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa