• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Różne › Recenzje domowych wyrobów v
« Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Subishi - wino z labruski

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Subishi - wino z labruski
Maciek OiM
Unregistered
 
#1
27-10-2008, 16:08
Dzisiaj dotarła do mnie przesyłka od kolegi Subishi. W paczce (jak się domyślam) jest wino z labruski. Napój zostanie przetestowany podczas najbliższego Zlotu Mazowieckiego.
Odpowiedz
subishi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 48
Liczba wątków: 2
Dołączył: 02 2008
Lokalizacja: Grójec
Nastrój: wszystkie balony zajęte, stresuje mnie brak pustych
#2
27-10-2008, 19:02
labruska, labruska tylko etykietki brak bo nie miałem czasu, i papier się skończył, same problemy:jezor:, dla ogólnej informacji rok 2007, moc moja ulubiona 15%, BLG-3,5
Szukaj
Odpowiedz
Maciek OiM
Unregistered
 
#3
27-10-2008, 19:06
No jak to nie było etykietki?

P.S. Kto to jest GINO ?


Załączone pliki
.jpg   ff 006.jpg (Rozmiar: 28,46 KB / Pobrań: 1.147)
Odpowiedz
Maciek OiM
Unregistered
 
#4
27-10-2008, 19:10
A oto dowód że mimo wysłania PP zawartość dotarła nienaruszona.


Załączone pliki
.jpg   ff 008.jpg (Rozmiar: 36,67 KB / Pobrań: 1.155)
Odpowiedz
subishi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 48
Liczba wątków: 2
Dołączył: 02 2008
Lokalizacja: Grójec
Nastrój: wszystkie balony zajęte, stresuje mnie brak pustych
#5
27-10-2008, 19:12
ja znam tę flaszkę hehe:big:
Szukaj
Odpowiedz
Maciek OiM
Unregistered
 
#6
14-12-2008, 11:52
Wino zostało wczoraj zdegustowane w zacnym* gronie**. Proszę degustatorów o opinie.


* pomijając swołocz ojomowską ze szczany wschodniej [Witek]
** mała grupka wzajemnej adoracji [dzidek ]
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#7
14-12-2008, 13:46
kolor: jasno-ceglasty, klarowne
aromaty: brak jakiegoś wyraźnego, nie można rozpoznać z czego to wino jest zrobione. Na myśl przychodzi mocno rozwodniona DR, truskawki, winogrona.
smak: krótki, mocno wyczuwalny alkohol, wysoka kwasowość, za bardzo rozwodnione, brak tanin.

Ogólna ocena wskazuje na to, że należy użyć lepszych owoców. Z tych trudno zrobić dobre wino. Wino mimo wszystko nie odrzucało, ale też nie zachęcało.

Paweł
Szukaj
Odpowiedz
Maciek OiM
Unregistered
 
#8
14-12-2008, 14:59
Dzięki Paweł za opinię.

Klarowność (0-1). Klarowne 1
Kolor (0-1). Kolor jak najbardziej poprawny, labruskowy 1
Aromat (0-2) Niestety 0,5
Bukiet (0-2) Jeden
Taniny (0-2) 1
Moc (0-1) Alkohol wyczuwalny, źle dobrana moc 0,5
Kwasowość (1-2) Za kwaśne 1
Cukier (0-1) 0,5
Równowaga (0-2) Zachwiana 1
Koniec (0-2) 1
Wrażenie (0-1) 0,5
Podsumowanie (0-3) Za odwagę 3
Razem 12 pkt, w przeliczeniu na skalę (0-100) 80 pkt czyli brązowy medal.
Odpowiedz
kalinowa Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.893
Liczba wątków: 17
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Białystok
Nastrój: chciałbym odpocząć :)
#9
14-12-2008, 16:40
Wino raczej klarowne ( choć wg. mnie za szybko zlane do butelek można było bowiem zauważyć w butelce "mgiełkę" unoszącego się osadu). Rozwodnione lecz wyczuwalny kwas labruski. Gdyby było bardziej słodkie ten kwas byłby bardziej "przytłumiony". Jako posiadacz labruski wiem, że z tego materiału nie da się zrobić dobrego wina. Wina będą pijalne ale niestety nie jest to wdzięczny materiał na wino. Ogólnie rzecz ujmując wino dobre lecz kwas niestety znacznie obniża jego "spożywalność".

Edit. subishi przy następnych nastawach spróbuj może jakiś mixów. Moja zeszłoroczna labruska z dodatkiem aronii i wina z bzu czarnego jest "ciekawa". Dodatki znacznie stłumiły charakterystyczny posmak labruchy. Dodatek miodu tez swoje zrobił. W tym roku mam trzy eksperymentalne nastawy jeden z aronią i czarnym bzem, drugi z bananami ( pomysł megan) i trzeci solo + miód a wiosna dodam na 24h pędów sosny po nalewce ( chcę zrobić coś na "kształt" greckiej rycyny.) a za dwa lata już będę miał ( mam taka nadzieję) pierwsze zbiory ( na 4 letnich krzewach) winogron, z których spróbuje nastawić gronowe :big:
Szukaj
Odpowiedz
subishi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 48
Liczba wątków: 2
Dołączył: 02 2008
Lokalizacja: Grójec
Nastrój: wszystkie balony zajęte, stresuje mnie brak pustych
#10
14-12-2008, 18:06
No i się doczekałem opinii zacnych degustatorów:brawo:, co do zbyt mocnego rozcieńczenia to stosunek sok/woda to 1:1 zawsze przy labrusce wydawał mi się ok,
natomiast alkohol to moje ukochane 15%, zdaje sobie sprawę,że przy winogronowych to ciut za dużo.

ps. I tak was bardzo lubię:fajka:
Szukaj
Odpowiedz
kalinowa Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.893
Liczba wątków: 17
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Białystok
Nastrój: chciałbym odpocząć :)
#11
15-12-2008, 00:22
Subishi nikt nie miał złych zamiarów :ysz: Najzwyczajniej w świecie z altanowej labruski nie da się zrobić dobrego wina - taki materiał i nic na to nie poradzisz, Ty czy ktokolwiek inny. :podstep:

Edit. Napisałeś, że rozcieńczenie soku w stosunku do wody to 1:1, a jak długo fermentowałeś w miazdze? Moja labruska ma zdecydowanie ciemniejszy kolor a rozcieńczam 1:1,5(sok:woda)- chyba, że Twoja labruska jest różowa?
Szukaj
Odpowiedz
1stgreen Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.136
Liczba wątków: 307
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Wołomin piwPPnice
Nastrój: miodkowy eksperymentatorski
#12
15-12-2008, 11:32
Degustowaliśmy ze skupieniem.
Na wstępie brawo :brawo: za odwagę i chęć poznania opinii innych.
Wg arkusza ocen:
Klarowność......0,5 pkt [jakiś taki lekki niepokój, mgiełka.
Kolor................0,5 pkt [jak na ten surowiec]
Aromat.............1 pkt
Bukiet..............1 pkt
Taniny..............1,5 pkt
Moc...................1 pkt [może ciut za mocne jak na ten aromat]
Kwasowość......1 pkt
Cukier...............1 pkt
Równowaga......1pkt
Koniec...............0,5 pkt
Wrażenie...........0,5 pkt
Podsumowanie...1 pkt
---------------------------------
Razem 76,25 w skali 100 pkt.

Jak już wspomniano za dużo wody. ale gdyby nie woda to kwasy spowodowały by że wino było by niepijalne w ogóle.
Surowiec niewdzięczny miałeś ;)
Jedyna rada na przyszłość to FJM lub kupaże [w zależności od jakości surowca i rodzaju obranej metody 'przerobu'.
Można też pomyśleć o posadzeniu jakiejś przyzwoitej odmiany winorośli. Polecam.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
subishi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 48
Liczba wątków: 2
Dołączył: 02 2008
Lokalizacja: Grójec
Nastrój: wszystkie balony zajęte, stresuje mnie brak pustych
#13
15-12-2008, 12:26
Cytat:Wysłane przez kalinowa
Subishi nikt nie miał złych zamiarów :ysz: Najzwyczajniej w świecie z altanowej labruski nie da się zrobić dobrego wina - taki materiał i nic na to nie poradzisz, Ty czy ktokolwiek inny. :podstep:

Edit. Napisałeś, że rozcieńczenie soku w stosunku do wody to 1:1, a jak długo fermentowałeś w miazdze? Moja labruska ma zdecydowanie ciemniejszy kolor a rozcieńczam 1:1,5(sok:woda)- chyba, że Twoja labruska jest różowa?


labrucha ciemna jak noc listopadowa, nie pamiętam ile fermentowało w miazdze, jestem w pracy, zeszyt w domu, puźniej podam, ale sądze, że około 14 dni.
Szukaj
Odpowiedz
Maciek OiM
Unregistered
 
#14
25-12-2008, 22:31
No dobra... To wszyscy? Natka? Frida? Jarcio?
Odpowiedz
Natka Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 581
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Warszawa koło Marek
Nastrój: eeeehhh.....
#15
07-01-2009, 00:25
Nie umiem wypełniac tabelek i wpisywać punktów. Po tak wybitnych przedpiścach, mogę tylko powiedzieć, że wino dało się wypić, ale nie powalało. Też myślę, że kupaże i dodatki mogą polepszyć wina labruskowe. Polecam dodatek soku z gruszki. Odkryłam balonik zeszłorocznego z gruszką, na którym położyłam kreskę, i jestem mile zaskoczona. Nie żadna ambrozja, i bardzo płytkie, ale ma fajny świeży posmak i zapach.
Subishi- pozdrowienia i dzięki za poczęstunek.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Różne › Recenzje domowych wyrobów v
« Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Subishi - wino z labruski


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-06-2025, 02:10 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa