Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
spadek BLG w miodach korzennych a owocowych
#1
Witam,
nastawiłem dwa trójniaki 10l, jeden owocowy drugi korzenny: oba na 3,3 l. miodu lipowego ( w korzennym 1 litr gryki zamiast lipy) , drożdze ANKA Ekstra 10g, pozywka kopleksowa ANKA 10g, woda, w owocowym dodatkowo jagody i maliny ok 4 kg(oczywiście mniej wody), kwasek odpowiednio 25 g w korzennym i 10g w owocowym.
Po tygodniu wywaliłem owoce, oba miody maja objetośc ok 10l. BLG startowe korzennego ok 40 BLG (pomiar rozwodnionego dwukrotnie nastawu startowego wynosił 20.
BLG owocowego nieznane , zakładam że nie mniejsze.
Wczorajszy pomiar w owocowym wskazał 2 BLG a w korzennym 14 BLG czyli wg tabelki ( http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=722 ) korzenny ma ok 18 % a owocowy min 25 %. Możliwe:pytajnik:, gdzie popełniłem błąd, oba miody jeszcze pracują chociaż już bardzo powoli.
Odpowiedz
#2
Prawdopodobnie błąd pomiaru Blg startowego. Jak odfermentują do 2 - 11 Blg to będzie ok. Poczekaj jeszcze i obserwuj.
Odpowiedz
#3
Aby dokonać prawidłowo pomiaru rozcieńczając brzeczkę musisz to robić wagowo. Tzn do 100 g brzeczki dodajesz 100 g wody (tutaj 100 g wody = 100 ml wody).
Miody owocowe mają więcej aminokwasów i innych składników odżywczych niż miód bez dodatku soku owocowego. Dodatkowo trzeba wziąć jeszcze pod uwagę czynnik nieracjonalny i wszystko już wiesz.
Odpowiedz
#4
Czy napewno dobrze zmierzyłeś początkowe BLG?
Bo z obliczeń.
Miód: 3.3l to przy założeniu że 1l miodu waży 1.4kg to masz 3.3 *1.5 = 4.62kg

Ilość cukru w miodzie załóżmy,że była maks 83%, więc: 4.62 * 0.83 = 3.83kg.

Jeżeli nastaw miał objętośc 10l to ważył: 6.7kg woda + 4.62 miód = 11.32

Teoretyczne Blg powinno wyjść 3.83 / 11.32 = 0.34 czyli 34 Blg.

Przy dwukrotnym rozwadnianiu, zrobiłeś to wagowo (100g nastawu + 100g wody czy objętościowo (100ml nastawu + 100ml wody).
Odpowiedz
#5
jaro1, radzę kupić w eurowinie cukromierz do miodów.Górna granica cukru dla trójniaka wynosi 37Blg, 40Blg to już półdwójniak.
Odpowiedz
#6
Też mi się wydaje, że popełniłeś błąd przy obliczeniach. Blg startowe 40 przy trójniaku korzennym to coś nieprawdopodobnego :niewiem: Jeszcze przy trójniaku bym uwierzył ( mój żurawiniak miał 39 ) ale w owocowych oprócz cukru w miodzie dochodzi jeszcze cukier w owocach - przy korzennym masz jedynie cukier w miodzie więc albo popełniłeś błąd w pomiarze, albo masz "wybitnie" słodki miód :big: , albo dodałeś więcej miodu niż "norma" na trójniaka. Tak czy siak przy miodach owocowych spadek do 2Blg jest możliwy i spotykany ( vide mój tarninowy, winogronowy :big: ) W takich przypadkach - jeżeli nie lubisz miodów wytrawnych i mocnych - jest "domiadzanie" do smaku.
Odpowiedz
#7
Dzięki za odzew i wydaje się że moje watpliwości zostały rozwiane, zastanawiajace jest jednak tak duże i szybkie odfermenowanie owocowego do 2 BLG i z tego co widze to jeszcze pracuje.
Zakładajac startowe 34 BLG a teraz ma 13 to korzenny ma ok 14 % przy zejsciu do 10 BLG bedzie miał 16% a owocowy 34 BLG do 2 BLG+ sok z owoców czyli szacunkowo na juz min 21 %. trochę duża i zastanawiajaca róznica.
Ale to pewnie te składniki odzywcze w owocach. Tak czy inaczej owocowy trzeba bedzie dosłodzic oczywiscie miodkiem do 8-10 BLG?
Pozdrawiam
Odpowiedz
#8
Tak 8-10Blg jest ok. Poza tym Blg 2 (pozorny) przy 16% alc to tak w przybliżeniu 5-6Blg.
Alkohol sporo zmniejsza gęstość.

Paweł



Skocz do: