• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 41 42 43 44 45 … 71 Dalej »

Miód korzenny

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Miód korzenny
bubu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: odpowiedni do chwili
#1
29-10-2008, 19:58
Miód Korzenny
przepis:
2kg miodu,
7,5 L wody,
4g chmielu,
1,5g cynamonu,
4 goździki,
2 ziarna pieprzu,
25g kwasku cytrynowego,
5g pożywki,
drożdże miodowe

Miodek nie chciał ruszyć na drożdżach miodowych z biowinu, więc po trzech dniach oczekiwania pojechałem do biowinu (mam siedzibę Biowinu prawie pod nosem) i poprosiłem o rade, pomoc - powiedzieli że drożdże mogły wyginąć i dali mi drożdże też z papierka (wyglądały jak takie milimetrowe pałeczki) które namnażały się w letniej wodzie przez około 20 minut, aż zrobiła się duża piana na powieżchni (dałem opis bo nie pamiętam ich nazwy). Te drożdżaki rozbujały miodek w tępie ekspresowym.
Posiadam cukromierz ale zapomniałem o nim, by zmierzyć początkowe BLG. Data nastawu to 29.09.08. Dziś czyli 29.10.08 zmierzyłem cukier i na skali pokazało 0 może 1. w smaku? - czuje się zioła i inne dodatki wyczuwalny jest alkochol, nawet sporo. Czuć również zagazowanie miodka (myślę że to zbyt krótki czas istnienia nastawu), i chyba? -zbyt kwaśne, mało słodkie - może tak ma być w tym czasie?

Moje pytania to:
1.Czy to BLG takie ma być czy dosłodzić (miodek korzenny)?
2.Czy to zagazowanie miodka jest czymś normalnym po jednym miesiącu fermentacji?
3.Kiedy zrobić pierwszy obciąg z nad osadu (osad już jest i przyzwoicie przezroczyste)?
4.Co dalej

Proszę o podpowiedź. - dziękuję
Szukaj
Odpowiedz
Ola OiM
Unregistered
 
#2
29-10-2008, 20:13
bubu,

2 kg miodu to zaledwie 1,2 litra.

To, co zrobiłeś to nie jest nawet czwórniak, ale piątniak jakiś.

Miód jest bardzo wytrawny, bo droźdże przerobiły cukier zawarty w miodzie.
Jeśli chcesz, żeby napój był słodszy, jedyna rada to dosłodzić (miodem oczywiście).

Po miesiącu zagazowanie nastawu to norma.
Odpowiedz
male Offline
Ekspert Miodosytnik
***
Liczba postów: 813
Liczba wątków: 29
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Jelenia Góra
Nastrój: miodowy
#3
29-10-2008, 20:38
bubu,
jeżeli chcesz uratować swój miodek musisz go dosłodzić, do trójniaka brakuje Ci około 2,3 litra miodu.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#4
29-10-2008, 22:42
Wszystko to co napisali poprzednicy i jeszcze …
- masz około 7-8 %
- mam nadzieję , że cynamon dałeś jako kawałek kory a nie proszek
- goździków możesz dodać (ja średnio na 10 l daję 20 ale robię z nich wywar) proponuję jeszcze 4 szt.
- tych dwóch ziarenek pieprzu też nikt nie wyczuje
- klarowne jest bo drożdże zjadły cukier i padają z głodu

Moja rada – dodać miodu i dodać trochę przypraw, oprócz chmielu. Z chmielem ostrożnie, 4 g jest OK.
Szukaj
Odpowiedz
bubu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: odpowiedni do chwili
#5
30-10-2008, 18:37
Przepis na ten miodek znalazłem w książce Biowinu "Wyrób wina i piwa domowego" Ewy Kwapisz. Przepis nr 40 na str 103 - Miód korzenny Proporcja miodu do wody jest 1 do 4 więc byłby to czwórniak, fakt jest on bardzo wytrawny w smaku. Troszkę bym go dosłodził miodkiem - czy tak będzie dobrze - zlać litr nastawu i rozpuścić w nim 0,5kg midu?

cytat:
- mam nadzieję , że cynamon dałeś jako kawałek kory a nie proszek

odp.-
miałem tylko w proszku

cytat:
- masz około 7-8 %

odp.-
jak to wyliczyłeś
Szukaj
Odpowiedz
Yabber Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 150
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2008
Lokalizacja: Wawa
Nastrój: coś tam robię...
#6
30-10-2008, 18:40
Cytat:Wysłane przez bubu


cytat:
- masz około 7-8 %

odp.-
jak to wyliczyłeś

z proporcji kochany....z proporcji
Szukaj
Odpowiedz
male Offline
Ekspert Miodosytnik
***
Liczba postów: 813
Liczba wątków: 29
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Jelenia Góra
Nastrój: miodowy
#7
30-10-2008, 20:58
bubu,
nie mam tej książki, ale jak ty liczysz tą proporcję miodu i wody?2 kg miodu=1,4litra miodu
1,4 litra x 4=5,6 litra a ty dałeś 7.5 litra wody
czy przypadkiem nie pomyliły Ci się litry z kilogramami?
W przypadku miodu to nie jest to samo,1 litr miodu to ok.1.4 kg.
Szukaj
Odpowiedz
Jorgos Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 408
Liczba wątków: 7
Dołączył: 02 2007
Lokalizacja: Gryfino
#8
30-10-2008, 21:47
Poza tym czwórniak, to 1 do 3!
Szukaj
Odpowiedz
Virikidor Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 58
Liczba wątków: 7
Dołączył: 10 2007
Lokalizacja: Szydłowiec
Nastrój: miodowy
#9
30-10-2008, 22:05
Cytat:Wysłane przez male
bubu,
nie mam tej książki, ale jak ty liczysz tą proporcję miodu i wody?2 kg miodu=1,4litra miodu
1,4 litra x 4=5,6 litra a ty dałeś 7.5 litra wody
czy przypadkiem nie pomyliły Ci się litry z kilogramami?
W przypadku miodu to nie jest to samo,1 litr miodu to ok.1.4 kg.
Raczej 4,2 litry wody, jeśli miał być czwórniak.
Szukaj
Odpowiedz
bubu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: odpowiedni do chwili
#10
02-11-2008, 10:18
w takim razie rozpuszę jeszcze 0,5kg miodka w jednym literku ściągniętego nastawu
Szukaj
Odpowiedz
bubu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: odpowiedni do chwili
#11
24-11-2008, 20:03
witam

zrobiłem tak jak napisałem wyżej, gdy ściągnołem troszkę z balonika by rozpuścić - nie mogłem oprzeć się pokusie spróbowania :( moje kubki smakowe doznaly rozczarowania - w smaku kwaśne i delikatnie wyczuwalny smak octu (albo mi się tak tylko wydawało) - nastąpiła delikatna załamka ale nie poddając się, rozpusciłem ten miodek, teraz jest dużo lepszy w smaku. Zastanawiem się czy jeszcze troszkę rozpuścić. Zaobserwowałem że od czasu do czasu jest jakieś bulgnięcie w rurce ale też raz zassało mi powietrze do środka


Co robić z tym nastawem czy może odpuścić?
Szukaj
Odpowiedz
seal69 Offline
Ekspert Miodosytnik
****
Liczba postów: 1.610
Liczba wątków: 14
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: ....czy pozostanie wiosny tęsknota?
Nastrój: Ktoś wie...
#12
24-11-2008, 22:23
Drożdże wyrobiły miód/cukier do całkowitej wytrawności i dlatego taki masz smak.
A jak dosłodzisz i drożdże wyrobią cukier to czeka Cię kolejne dosłodzenie...
Jeśli masz cukromierz (teraz wystarczy zwykły do wina) to zmierz i podaj wysokość Blg.
Szukaj
Odpowiedz
kalinowa Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.893
Liczba wątków: 17
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Białystok
Nastrój: chciałbym odpocząć :)
#13
25-11-2008, 08:55
bubu nie wiem czy czytasz to co inni napisali więc napiszę to jeszcze raz:
Czwórniak to jedna (1) część (litr) miodu i trzy (3) części wody. Ty masz 7,5l wody i 2,5kg miodu. Przyjmuje się, że 1,4kg miodu to 1 litr tak więc z prostego działania matematycznego wychodzi, że masz w nastawie 1,7l miodu. Innymi słowy na pewno nie robisz czwórniaka a jakiś piatniak :niewiem::podstep: Żeby wyszedł Ci czwórniak musisz dodać jeszcze ok. 1,3 litra nie kilogramy miodu ( w kg to będzie ok. 1,9 kg miodu ). Nie możesz oczywiście dodawać więcej wody.
Ponadto czwórniaki są wytrawne - tak więc nie licz na miód słodki/półsłodki. Jeżeli wyjdzie Ci taki miód przy Twoich proporcjach, będzie to oznaczało jedynie to, że drożdże padły przedwcześnie.
Szukaj
Odpowiedz
bubu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: odpowiedni do chwili
#14
25-11-2008, 19:25
kalinowa, oczywiście że czytam to co inni piszą. Jakiś tydzień temu dołożyłem 0,5 kg miodu (szkoda że nie pamiętam o moim cukromierzu) teraz dopiero zmierzyłem blg i pokazało 7 blg. Spróbowałem troszkę i jest słodsze- myślę że chyba padły drożdżaki - sprawdzę w weekend czy blg spadło, jeśli nie to zdecydowanie padły. Teraz pytanie - jeśli padły to czy dać jeszcze drożdże (szkoda że nie dopilnowałem tego miodka) czy zostawić by sobie jeszcze postalo?
Szukaj
Odpowiedz
herbata68 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2008
Lokalizacja: SYCÓW
#15
25-11-2008, 21:13
Witam ! Myślę , że ilość kwasku do tego nastawu jest zbyt duża . Sam popełniłem ten błąd , co prawda dałem 20 g. na 12,5 l. nastawu , ale póki co jest bardzoooo wyczuwalny w miodku . Mam nadzieję , że smak po kilku miesiącach się zharmonizuje . Pozdrawiam.
Szukaj
Odpowiedz
bubu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: odpowiedni do chwili
#16
03-12-2008, 18:48
po siedmiu dniach od pomiaru (blg=7) sprawdziłem i nadal jest blg=7 (choć nadal zauważalne jest bulganie w rurce ) nie bardzo wiem co dalej - czy zostawić jeszcze na jakiś czas (ile?) w dymionie do cichej fermentacji, czy zlać znad osadu i zostawić do odstania (ile?).
Szukaj
Odpowiedz
Virikidor Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 58
Liczba wątków: 7
Dołączył: 10 2007
Lokalizacja: Szydłowiec
Nastrój: miodowy
#17
04-12-2008, 08:29
Zlewaj, siarkuj, i do piwnicy, niech dojrzewa.
Potem możesz doglądnąc do niego raz na kilka miesięcy (minimum 1).
Szukaj
Odpowiedz
BS80 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 88
Liczba wątków: 7
Dołączył: 07 2007
#18
04-12-2008, 11:24
Zlewaj ok, do piwnicy na dojrzewanie ok, ale po co odrazu siarkowac?
Szukaj
Odpowiedz
seal69 Offline
Ekspert Miodosytnik
****
Liczba postów: 1.610
Liczba wątków: 14
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: ....czy pozostanie wiosny tęsknota?
Nastrój: Ktoś wie...
#19
04-12-2008, 23:04
bubu nastawiłeś miód 29.09 czyli trochę ponad 2 miesiące temu..... miałeś problemy ze startem, potem dosłodzenie i dziś masz poziom cukru 7 Blg czyli można powiedzieć idealny jak na trójniak..... ale jak z %??
Moja rada; daj mu jeszcze 2 tygodnie, zmierz poziom cukru i zlewaj z czystym sumieniem.....
Szukaj
Odpowiedz
bubu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: odpowiedni do chwili
#20
05-12-2008, 19:16
dziękuję za odpowiedź, miodek stoi w kuchni na blacie - i ma teraz cieplutko poczekam jeszcze tydzień i zleję znad osadu i zostawię je w balonie tylko zastanawiam się czy zostawić korek z rurką czy pełny korek?
Szukaj
Odpowiedz
seal69 Offline
Ekspert Miodosytnik
****
Liczba postów: 1.610
Liczba wątków: 14
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: ....czy pozostanie wiosny tęsknota?
Nastrój: Ktoś wie...
#21
05-12-2008, 19:37
Ten miód jeszcze może pracować i zamykanie go zupełne nie wchodzi w rachubę. Zdecydowanie korek z rurką.
Szukaj
Odpowiedz
bubu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: odpowiedni do chwili
#22
12-12-2008, 14:35
troszkę późno dziękuję ale dzięki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi, dzisiaj zlewam i zostawiam z rurką.
Jeszcze jedno pytanie - jeśli dziś zleję pierwszy raz to wystarczy czy za jakiś czas zlać ponownie (za ile)?



pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
1stgreen Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.136
Liczba wątków: 307
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Wołomin piwPPnice
Nastrój: miodkowy eksperymentatorski
#23
12-12-2008, 14:50
Cytat:Wysłane przez bubu
... jeśli dziś zleję pierwszy raz to wystarczy czy za jakiś czas zlać ponownie (za ile)?
pozdrawiam
2-gie zlanie po wytrąceniu się osadu. Jak zacznie się klarować. Coś ok 1,5 - 2 mieś. Kolejne zlewanie średnio co 3 - 4 mieś jak jeszcze coś się będzie wytrącać.
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 41 42 43 44 45 … 71 Dalej »

Miód korzenny


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 21-05-2025, 21:34 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa