• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 88 89 90 91 92

Konkluzja kgusera sokownik za i przeciw

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
gazownik Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 9
Nastrój: Działanie ...
02-11-2008, 19:45
Witam wszystkich robie właśnie winko z winogron wszystki idzie jak nalerzy :). W zwazku z tym pomyślałem sobie czemu by nie posunać sie dalej. A mianowicie kupić jakiś mały balonik np 15-20l i poeksperymentować, a dokładniej chodzi mi po głowie wino z cytrusów np pomarańcze. Co o tym myslicie ?
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
02-11-2008, 19:56
gazownik,
pomysł dobry. Jednak pomarańcze powinny być bardzo słodkie i aromatyczne. Takie pomarańcze bardzo trudno jest w Polsce dostać bo niedojrzałe pakują na statki. W sklepach ( a zwłaszcza hipermarketach) są dość kwaśne, tak naprawdę niedojrzałe owoce. Druga trudność jest taka, że trzeba starannie oddzielić gorzkie części (albedo i białe błonki oddzielające części owocu). Inaczej wino będzie dość gorzkie.

Osobiście robiłem wino pomarańczowe z soku z kartonika. Był to tani sok z Lidl'a marki Solevita. Na przecenie taki sok można kupić za około 1,80 zł. za opakowanie. Wino wyszło zupełnie niezłe na pewno warte zrobienia. Smak tego wina w niczym nie przypomina użytego surowca. Aby klarowało się bez problemu do fermentacji należy użyć też pektopolu.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Kalenzo Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 109
Liczba wątków: 2
Nastrój: It's show time
02-11-2008, 20:05
Może spróbuj grejpfrutów czerwonych? Ostatnio jadłem takie. Były bardzo słodkie - aż dziwiłem się, że właśnie nie są kwaśne ... jak to zazwyczaj bywa. Grejpfruty zakupiłem w Kauflandzie. Tanie i wydaje się dojrzałe :) Mimo tego, że tak jest jak Krzysztof mówi (pakowane są niedojrzałe) jeżeli są przewożone / przechowywane z jabłkami mają sporą szansę na dojrzenie.
Szukaj
Odpowiedz
koniarek180 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 0
02-11-2008, 20:14
ja maiłem okazje pic wino z pomarańczy a nawet kiwi od jednego odwaznego kolegi eksperymenciarza, i były dobre! mówił ze dosc długo je dosmaczał ( cukier i a nawet miód) ale było raczej półsłodkie. Zrobic napewno sie da!
Szukaj
Odpowiedz
widget Offline
Winiarz
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 1
02-11-2008, 21:54
Sam w marcu nastawiłem pomarańczowe. Celowałem w 17% półsłodkie i muszę przyznać, że zapowiada się nieźle. Główne składniki to pomarańcze i rodzynki w proporcji 9:1.
Pomarańcze, których użyłem były w promocji i były strasznie suche z grubą skórką. Poleżały tydzień w domu, bo nie było czasu, jak się za nie zabrałem to po przecięciu miały cieniutką skórkę a sok zalewał deskę do krojenia. Zrobiły się tak soczyste, że z 6kg owoców uzyskałem ponad 4,5 l soku.
Szukaj
Odpowiedz
gazownik Offline
Winiarczyk
*
02-11-2008, 22:02
:) to chyba jutro wybiore sie na zakupy :). Oczywiście jak znajde gdzies jeszcze balon. Mam jeswzcze pytanie z innej beczki a raczej kilka pytań:). Co to są garbniki? Bo nigdzie jakoś się nie doczytałem. I jaki pozim cukru powinno mieć wino słodkie, poł słodkie ? Moje z winogron jest słodkie cukromież wskazuje 7,5blg czyli minus 4 daje wynik 3,5blg czy to jest dobry wynik dla wina slodkiego?
Szukaj
Odpowiedz
widget Offline
Winiarz
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 1
02-11-2008, 22:22
Tutaj masz wątek o dosładzaniu:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5886

P.S. Opcja "SZUKAJ" nie boli
Szukaj
Odpowiedz
gazownik Offline
Winiarczyk
*
04-11-2008, 22:39
A jednak moje plany uległy zmianie. Kupiłem balon 25l miałem robić winko z pomarańczy a tu .... dostałem sporo winogron i siłą żeczy szkoda zeby sie znarnowało :) Według mnie troszke za długo wisiały na krzewach bo były mocno zmarniałe.... Więc wycisnołem sok za pomoca sokownika sporo tego wyszło jakieś 13l z tego 3l to woda dolana podczas p[rocesu osdzielania soku. Sok wyszedł ciemno czerwony dosłodziłem go 22blg a kwasowość sprawdziłem organoleptycznie czyli na smak :) bo nie znalazłem kwasomierza czy jak to tam sie nazywa:p. Tak nawiasam nie lepiej jest skorzystać z sokownika żeby zdobyć sok niż pakować chemie ( pektopol) ?
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
04-11-2008, 22:53
gazownik,
nie lepiej.
Sok z winogron pozyskany z sokownika jest gorszy w smaku niż uzyskany poprzez wyciskanie. Dlatego pakujemy chemię i pektopol.

Sok z niektórych owoców uzyskany za pomocą sokownika jest znakomity a nawet lepszy niż pozyskany inną metodą. Do takich owoców należą: porzeczki czarne, porzeczki czerwone, wiśnie żurawiny, jarzębina, aronia, czarny bez.
Natomiast z owców takich jak: winogrona, agrest, truskawki, gruszki lub jabłka dają dość marne soki. Znacznie gorsze niż pozyskane w inny sposób.

gazownik a co ty z tą chemią? Chlorku sodu - środka silnie konserwującego to się nie boisz?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
gazownik Offline
Winiarczyk
*
05-11-2008, 07:16
Generalnie nie. Ale dzieki rozwinieciu tematu dowiedziałem się jakie soki mozna pozyskać z sokownika :) a o to chodzi na forum żeby powiekszać zasób informacji:). Apropo tego soku z winogron to raczej musiałem tak zrobić bo były one w złym stanie zmarniałe takie pognite ( wybrałem ile sie dało ) i z nalotem grzyba. Więc uznałem że taka metoda bedzie lepsza :)
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
30-09-2009, 08:49
Krzysztof napisz proszę czy porównywałeś aronię z sokownika i metodą tradycyjną.Jakie są różnice w smaku.

Interesuje mnie też ,czy warto zrobić przez sokownik gruszki,jeśli tak to ile wody dojdzie w procesie parowania?
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 88 89 90 91 92

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 16-07-2025, 11:47 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa