Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trójniak imbirowy
#1
Przymierzam się do przygotowania pierwszego miodu i chciałbym aby był z dodatkiem imbiru.

1.) Prosiłbym o poradę odnośnie ilości dodanego imbiru, co by nie przesadzić a jednocześnie otrzymać właściwy efekt.

2.) Kolejną nurtującą mnie kwestią, jest w jakiej postaci dodać imbir do nastawu. Z tego co doczytałem to w przypadku miodu syconego należałby dodać w czasie sycenie. Ale ja wolałbym miodek nie sycony i w związku z tym liczę na życzliwe porady.
Odpowiedz
#2
Poczyniłem trójniak z imbirem rok temu. Szybko wyrobił z 36 do 2 Blg i alkohol zabijał wszelkie aromaty. Przyjdzie mu dojrzewać jeszcze ze 3-4 lata z założenia. Imbir dodawałem świeży starty na tarce z tym,że były również banany. Miód wielokwiatowy nie sycony. Przepis inspirowany winem imbirowym i tam poszukaj danych odnoście ilości.

Po edycji: Dodam tylko,że fermentowałem w miazdze imbir i banany 5 dni z dodatkiem pektopolu.
Odpowiedz
#3
Również zrobiłem imbirowy w tamtym roku, ale na miodzie lipowym, nie sycony. Imbir również świeży pociąłem na cienkie plasterki (jak gazeta). Dodałem na czas fermentacji. Niestety ostało mi się jedynie 15 l z 50 mimo, że jeszcze młody ale bardzo smakuje ładniejszym połówkom moich znajomych.
Co do ilości imbiru to podam jutro (teraz nie mam dostępu do notatek). Mogę jedynie powiedzieć, że ilość jest względna. zależy od jakości imbiru i czasu jaki spędzi w miodzie.

Edycja
Już mam, dałem 1g/l. Imbir jest ładnie stonowany, nie wybija się nadmiernie. Jeśli ktoś lubi może dać nawet 2g/l, ale radzę kontrolować smak, aby nie przesadzić.



Skocz do: