• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Nasze pasje, czyli co robimy oprócz trunków › Kulinaria, wino w kuchni › Mięsko w roli głównej v
1 2 3 Dalej »

Wędlinki dojrzewające według Bazylego

Strony (9): « Wstecz 1 … 5 6 7 8 9
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
TEQUILA Offline
Dionizos
Liczba postów: 5.422
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
25-01-2018, 22:02
(25-01-2018, 05:37)kryma napisał(a): ...... podchodziłam z rezerwą ...........Zaryzykowałam .......

Wklejając cudze teksty warto podać autora .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
tasmol Offline
zasłużony dla forum
Liczba postów: 3.678
Liczba wątków: 245
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
26-01-2018, 07:19
Taka dojrzewająca wędlinka to był mój pierwszy wyrób domowy. Robiłem i schab i karkówkę . jak dla Mnie karkóweczka dużo lepsza.
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
Waldi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 86
Liczba wątków: 13
Nastrój: Wieczny optymista
03-12-2024, 22:10
Witam , teraz przed świętami Bożego Narodzenia warto zrobić schab lub szynkę dojrzewającą. Idealnie mój schab pasuje do wina czy mocniejszych alkoholi lub po prostu do podjadania zamiast chipsów podczas oglądania filmu. Był już na forum  podobny temat, ale ja mam bardzo prosty i niezawodny przepis. Ja osobiście wybieram schab - dowolna wielkość. Oczyszczony schab  osuszony ręcznikiem papierowym wkładam do naczynia i wsypuję cukier( ok. 1 szklanki). Dokładnie wcieram cukier w mięso i całość wkładam do lodówki na cały dzień. Następnego dnia całe mięso płuczę ( w pojemniku pojawi się dużo wody z mięsa) i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie ponownie wkładam mięso do pojemnika i wsypuję ok. 1 szklankę soli( ja używam soli jodowanej jak niejodowanej w zależności co mam pod ręką) i dokładnie wcieram w mięso. Całość wkładam na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia ponownie dokładnie płuczę mięso i osuszam ręcznikiem papierowym. I teraz zaczyna się zabawa i pole do popisu co kto lubi. Do osuszonego schabu wsypuje różne zioła i przyprawy wg własnego uznania. Ja daję trochę majeranku, ziele ang i pieprz( zmielone w moździerzu), słodka papryka, gałka muszkatołowa i trochę przyprawy do mięs z firmy Prymat( taka czerwona przyprawa), ale nie dodaję soli. Całość dokładnie wcieram w mięso i wkładam w nową! pończochę lub podkolanówkę nylonową. Zawiązuję supełek i wieszam na haku w pobliżu okna( otwartego lub w miejscu gdzie jest ruch powietrza). Po tygodniu mam już doskonały dojrzewający schabik. Nie trzymam dłużej niż 10 dni koło okna bo schab coraz bardziej wysycha i staje się już twardy. Kroję cieniutkie talarki( coś podobnego z wyglądu do chipsów)i podjadam na filmie popijając wino.  :D
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
Liczba postów: 5.422
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
11-12-2024, 14:25
Kilka lat nie robiłem takich wędlin, skoro Waldi przypomniał to nastawiłem schab według jego tym razem przepisu. Zasypany cukrem leży już na balkonie :)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Waldi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 86
Liczba wątków: 13
Nastrój: Wieczny optymista
15-12-2024, 16:56
Witaj , ja też jestem w trakcie robienia schabu dojrzewającego a do tego mam kilka zamówień od rodziny na szynkę z szynkowara. Nie ma jak swoje wyroby( nie tylko alkoholowe ale i kulinarne), tylko czasu brakuje na zrobienie wszystkiego samemu.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (9): « Wstecz 1 … 5 6 7 8 9
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Nasze pasje, czyli co robimy oprócz trunków › Kulinaria, wino w kuchni › Mięsko w roli głównej v
1 2 3 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 05:27 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa