• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 41 42 43 44 45 … 71 Dalej »

Od kiedy liczyć date produkcji?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Od kiedy liczyć date produkcji?
Yabber Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 150
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2008
Lokalizacja: Wawa
Nastrój: coś tam robię...
#1
16-12-2008, 10:27
Pytanie może dyletanckie, jednakże przyznam się że nie wiem...
Od kiedy własciwie liczy się date produkcji wina czy miodu?
Czy od daty nastawu do fermentacji, czy też od chwili jej całkowitego ustania??
Pytanie o tyle ważne, ponieważ dla miodów ciężkich, fermentacja trwa nawet trzy lata. W taki wypadku jak to liczyć....z czy bez okresu fermentacyjnego?? Jezeli od zakończenia fermentacji, to taki półtorak min. 13 lat. :kwasny::( :placze:
Mój pierwszy półtorak popełniłem w 2002 roku.....znaczy nastawiłem do fermentacji. Czy pozostało mi dwa lata oczekiwania na końcowy efekt, czy raczej pięć? :placze:
Szukaj
Odpowiedz
kalinowa Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.893
Liczba wątków: 17
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Białystok
Nastrój: chciałbym odpocząć :)
#2
16-12-2008, 10:51
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale datą umieszczona na butelce jak data produkcji ( czy tez rocznik) wg. mnie powinna być data nastawienia. Inne rozwiązanie wprowadza bowiem zbyt dużo zamieszania i niejednoznaczności. jak słusznie napisałeś np. kwestia zakończenia fermentacji jest różna dla rożnych trunków. Trójniak może przefermentować w np. miesiąc a inny trzeba będzie np. restartować i co w takim wypadku? data zakończenia nieudanej fermentacji czy też data zakończenia restartu. Ponadto z tego co wiem to roczniki wina podaje się z daty zbioru a nie np. daty zabutelkowania.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#3
16-12-2008, 13:15
W zasadzie data nastawienia. Wyjątkiem od tej reguły, w moim przypadku, są trójniaki nastawiane w ostatnim kwartale roku. Przy winach nie ma tego dylematu bo zbiory są tylko raz w roku.
Dziwne by było po zakończonej fermentacji w styczniu stwierdzić, że miód ma już rok. W sumie to, jaką datę się wpisze ma znaczenie tylko dla właściciela trunku.
Znaczenie też ma, powiedzmy sobie szczerze, w pierwszych 10-cu latach leżakowania, później rok w tą czy w tamtą. :diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#4
16-12-2008, 19:37
W przypadku nalewek jest prościej i praktycznie są 2 kryteria:

1-to data nastawu
2-to data butelkowania

Ja stosuję pkt.1
Szukaj
Odpowiedz
1stgreen Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.136
Liczba wątków: 307
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Wołomin piwPPnice
Nastrój: miodkowy eksperymentatorski
#5
16-12-2008, 20:55
Miody - data nastawienia.
Zdecydowanie.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kwiatek Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 395
Liczba wątków: 14
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Jawor/Wrocław
Nastrój: OK!
#6
17-12-2008, 19:48
Witam!

Chciałbym zauważyć, że Cieślak jako datę podaje czas , w którym wino zostało rozlane do butelek.

Osobiscie nie trzymam sie tej zasady, z powodów wspomnianych powzyżej.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#7
17-12-2008, 21:43
A kto powiedział, że Cieślak jest nie omylny i zawsze ma rację. :nie_powiem:
Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: Ściana wschodnia
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
#8
17-12-2008, 21:58
Moim zdaniem należy podawać na etykiecie datę zbiorów - w przypadku owoców, a w przypadku win zimowych, miodów rok nastawienia. Warto jednakże, przy długi okresie dojrzewania podawać na etykiecie date zabutelkowania. Tak jak a Porto, które ostatnio piłem. Dużymi literami 2003, a obok małymi "bottled in 2008". W takim przypadku i Cieślak byłby syty i owca cała, czy jak to tam to powiedzenie szło....;)
Szukaj
Odpowiedz
seal69 Offline
Ekspert Miodosytnik
****
Liczba postów: 1.610
Liczba wątków: 14
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: ....czy pozostanie wiosny tęsknota?
Nastrój: Ktoś wie...
#9
17-12-2008, 22:35
Z winami jest dla każdego jasna sprawa (rok zbioru owoców/nastawu jest oznakowany) i nawet jeśli dojrzewają w beczce przed rozlaniem 12 miesięcy to nikt im roczniku nie zmienia ani nie dopisuje roku butelkowania....
Z miodami i całą resztą powinno być tak samo bez żadnych innowacji lub udziwnień , bo szukanie precedensów dobre może być jedynie w prawie :diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#10
17-12-2008, 23:04
W sumie doszedłem do wniosku, że będę pisał oprócz roku również miesiąc, określający nastawienie miodu. To załatwi mój dylemat z miodami, które nastawione w Listopadzie w Styczniu maja już rok. :big:
Szukaj
Odpowiedz
kwiatek Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 395
Liczba wątków: 14
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Jawor/Wrocław
Nastrój: OK!
#11
17-12-2008, 23:18
Wcale nie twierdzę, że Cieślak jest nieomylny.
Wielu z nas traktuje jego podręcznik jak podstawę przy wyrobie domowych trunków , więc pomyślałem, że warto przytoczyć spostrzeżenia tegoż autora.
Pozdrawiam!!!
Szukaj
Odpowiedz
Sting Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 115
Liczba wątków: 20
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Poznań - okolice
Nastrój: Winny ;)
#12
22-12-2008, 18:15
Rok zbioru winogron (lub innych owocow) = Rocznik wina
Dlaczego by zatem inaczej przyjmowac dla miodku, w końcu przewaznie robimy miod pitny ze świerzego miodu (zebranego w danym roku). Tak więc data nastawienia miodu = rocznik :)
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 41 42 43 44 45 … 71 Dalej »

Od kiedy liczyć date produkcji?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 01:35 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa