16-12-2008, 10:27
Pytanie może dyletanckie, jednakże przyznam się że nie wiem...
Od kiedy własciwie liczy się date produkcji wina czy miodu?
Czy od daty nastawu do fermentacji, czy też od chwili jej całkowitego ustania??
Pytanie o tyle ważne, ponieważ dla miodów ciężkich, fermentacja trwa nawet trzy lata. W taki wypadku jak to liczyć....z czy bez okresu fermentacyjnego?? Jezeli od zakończenia fermentacji, to taki półtorak min. 13 lat.
Mój pierwszy półtorak popełniłem w 2002 roku.....znaczy nastawiłem do fermentacji. Czy pozostało mi dwa lata oczekiwania na końcowy efekt, czy raczej pięć?
Od kiedy własciwie liczy się date produkcji wina czy miodu?
Czy od daty nastawu do fermentacji, czy też od chwili jej całkowitego ustania??
Pytanie o tyle ważne, ponieważ dla miodów ciężkich, fermentacja trwa nawet trzy lata. W taki wypadku jak to liczyć....z czy bez okresu fermentacyjnego?? Jezeli od zakończenia fermentacji, to taki półtorak min. 13 lat.



Mój pierwszy półtorak popełniłem w 2002 roku.....znaczy nastawiłem do fermentacji. Czy pozostało mi dwa lata oczekiwania na końcowy efekt, czy raczej pięć?
