21-01-2009, 08:40
Masz wino wytrawne 12% trochę słabe, jak na DR ale z brakiem doświadczenia nie radzilbym restartu.
Jednak zrób prosty testdlej 1 litr wina i dodaj rozpuszczonego cukru, dodawaj małymi porcjami i próbuj aż osiągnie poziom słodkości odpowiadający twojemu podniebieniu.Zapisz ile cukru dodałeś.
Wtedy powinno się poprawić i % lepiej poczujesz,tak się składa że wino z DR w wersji wytrawnej jest paskudne w smaku ,stąd Twoje przeświadczenie że wino się popsuło.
Gdy już dosłodzisz postaw ten litr wina w jakimś ciepłym miejscu, oczywiście zamknięte korkiem z rurką.Jest niewielka szansa że wino ruszy po kilku dniach,jeśli tak się stanie można dodawać cukier małymi porcjami do nastawu i w ten sposób jeszcze je wzmocnić.
Chyba że po dosłodzeniu będziesz zadowolony i postanowisz tak pozostawisz ,wtedy równocześnie z dosładzaniem całości trzeba zasiarkować
Odezwij się za kilka dni jak już będziesz wiedział czy wino ruszyło czy nie.
Jednak zrób prosty testdlej 1 litr wina i dodaj rozpuszczonego cukru, dodawaj małymi porcjami i próbuj aż osiągnie poziom słodkości odpowiadający twojemu podniebieniu.Zapisz ile cukru dodałeś.
Wtedy powinno się poprawić i % lepiej poczujesz,tak się składa że wino z DR w wersji wytrawnej jest paskudne w smaku ,stąd Twoje przeświadczenie że wino się popsuło.
Gdy już dosłodzisz postaw ten litr wina w jakimś ciepłym miejscu, oczywiście zamknięte korkiem z rurką.Jest niewielka szansa że wino ruszy po kilku dniach,jeśli tak się stanie można dodawać cukier małymi porcjami do nastawu i w ten sposób jeszcze je wzmocnić.
Chyba że po dosłodzeniu będziesz zadowolony i postanowisz tak pozostawisz ,wtedy równocześnie z dosładzaniem całości trzeba zasiarkować
Odezwij się za kilka dni jak już będziesz wiedział czy wino ruszyło czy nie.