Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DR nie wystartowala
Masz wino wytrawne 12% trochę słabe, jak na DR ale z brakiem doświadczenia nie radzilbym restartu.
Jednak zrób prosty test:odlej 1 litr wina i dodaj rozpuszczonego cukru, dodawaj małymi porcjami i próbuj aż osiągnie poziom słodkości odpowiadający twojemu podniebieniu.Zapisz ile cukru dodałeś.
Wtedy powinno się poprawić i % lepiej poczujesz,tak się składa że wino z DR w wersji wytrawnej jest paskudne w smaku ,stąd Twoje przeświadczenie że wino się popsuło.

Gdy już dosłodzisz postaw ten litr wina w jakimś ciepłym miejscu, oczywiście zamknięte korkiem z rurką.Jest niewielka szansa że wino ruszy po kilku dniach,jeśli tak się stanie można dodawać cukier małymi porcjami do nastawu i w ten sposób jeszcze je wzmocnić.
Chyba że po dosłodzeniu będziesz zadowolony i postanowisz tak pozostawisz ,wtedy równocześnie z dosładzaniem całości trzeba zasiarkować

Odezwij się za kilka dni jak już będziesz wiedział czy wino ruszyło czy nie.
Odpowiedz
nareszcie serwer dziala
co to znaczy rozpuszczonego? w cieplej wodzie rozpuscic?
zrobilem na razie tak zlalem litr i dodalem cukru i poprostu wstrzasnalem do rozpuszczenia, odstawilem z korkiem i rurka i czekamy
jest slodsze ok ale dalej czuc ten kwas na koncu jezyka, chyba ze DR taka jest nigdy nie probowalem
Odpowiedz
otworzylem ten litr zakorkowany, niestety nie wystartowal ponownie, probowalem tez ogrzewac
smak rzeczywiscie sie poprawil ale ciagle czuc obok slodkiego ten kwas
ktos mowil mi ze mogl sie zrobic ocet jak owoce DR za dlugo trzymalem w butli, moze byc ze wlasnie wyedl mi ocet?
czy moge ponownie uzyc DR np ususzyc ja i zrobic nowy nastaw?
Odpowiedz
Ocet nie ma nic wspólnego z owocami dr, muszą sie tym zająć muszki octówki.
Dr możesz użyć na drugi nastaw, ale po co chcesz ją suszyć i jak? :o
Jakbyś poczytał, dowiedziałbyś się o drugim nastawie dr wszystkiego.
Odpowiedz
balem sie ze moze te owoce przesiakly tym smakiem ktory niezbyt mi wyszedl, myslalem ze suszenie cos zniweluje
zaraz biore sie za czytanie o 2 nastawie bo to wino chyba wyleje
Odpowiedz
A niech cię ręka eru broni, zwariowałeś? Wylać, bo ciut kwaśne? Zlej znad osadu, zasiarkuj dosładzając jednocześnie, zakorkuj korkiem z rurką i zostaw przynajmniej na dwa miesiące. Potem sprawdź osad - jak będzie to znowu zlej i zostaw na kolejne cztery miesiące...
Odpowiedz
:) ok jeszcze sprobuje, tylko na razie nie zasiarkuje bo nic takiego nie mam

Skocz do: