Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klarowanie wina cytrynowego
#1
Witam! Pytanie jak w temacie. Czy komuś udało się sklarować wino cytrynowe? Przeglądając wątki, zauważyłem, że Meganie nigdy to się nie udało, a inni proponują dodanie taniny. Niestety opisu rezultatu brak. Czy ktoś ma jakieś propozycje?
Odpowiedz
#2
Widzę, rzecz niewykonalna:)
Odpowiedz
#3
Nie wystawiałam cytrynowego na mróz. Chyba. Może spróbuj tę opcję?
Poza tym, ja z zasady nie klaruję sztucznie tymi środkami typu klarowin czy bentonit. Jeśli nie pomaga pektopol albo mróz, zaczynam się zastanawiać nad taniną, ale generalnie i ja i LP wolimy wypić mętne, ale dobre niż klarowne, a bez smaku.
W sumie nie jest takie ważne, z czego wino, ważny jest powód zmętnienia.



Skocz do: