• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 41 42 43 44 45 … 71 Dalej »

pierwszy miodek

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
pierwszy miodek
niedobry Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 1
31-01-2009, 14:22
Witam ...drodzy forumowicze :)

mam: 2 litry miodziku
dużo wody:)
sporo cynamonu
10 litrowy gąsior z korkiem i rurką fermentacyjną

ponadto:
multimex- drożdże winne TOKAY
zamojski- pirosiarczyn potasu
biowin- fermivin pdm (bayanus)
zamojscy- wysokoalkoholizujące drożdze do MIODÓW PITNYCH
multimex- pożywka MAX do drozdży

oraz duuuużo chęci i czasu:) nie wiem czy to warzyć czy na zimno...czy dodac oprócz cynamonu imbir...i czy wogóle coś dodawac...

doradźcie mi których drozdżu użyć i czy pożywk dać...czy mam tam któreś bez koniecznosci robiena matki...i jak najlepiej wogóle postąpić żeby miodek wyszedł...

wiem wiem...poczytac forum...ale chodzi mi o konkretnie mój przypadek w oparciu o moje komponenty
kto pomoże hm???:sloik:
Szukaj
Odpowiedz
Maciek OiM
Unregistered

31-01-2009, 14:28
Pierwsza porada - kup więcej miodu i większy gąsior. Wszystko.
Odpowiedz
mikaszek Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 233
Liczba wątków: 4
Nastrój: niedoczas
31-01-2009, 15:06
Sycić. Będzie mniej problematyczny, skoro nieowocowy ma być. Popieram, więcej miodu ;). Drożdże - bayanusy się nadadzą (chociaż z biowinowymi styczności nie miałem).
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Nastrój: Miodowy
31-01-2009, 16:59
Sycenie nie jest konieczne. Twierdzę, iż sycenie poprawia fermentacje i klarowanie nie jest prawdziwe. Pisałem to już nie raz, ale powtórzę. Obecna jakość miodu wyklucza konieczność sycenia a jedyne moje kłopoty mam z miodami właśnie syconymi (problemy z klarowaniem w trzech przypadkach). Miody nie sycone czy to naturalne, korzenne czy owocowe nie sprawiają żadnych kłopotów.
Tyle mogę stwierdzić na podstawie własnych obserwacji.

Zrób trójniak nie sycony, laski cynamonu wygotuj w niewielkiej ilości wody i dodaj do brzeczki (wywar razem z laskami) na czas fermentacji.
Szukaj
Odpowiedz
niedobry Offline
Nowy użytkownik

31-01-2009, 16:59
...aha to bayanus...ale wiecej nie na początek starczy tyle nie wiem czy lubię miód pitny :p hehe a poza tym jak coś zchrzanię to mniej składników zepsuję...a bayanusowi matkę i pożywkę normalnie????? aha radzicie warzyć...z imbirm lepiej czy z cynamonem hm??? a może jedno i drugie???:glowa_w_mur:
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Nastrój: Miodowy
31-01-2009, 17:03
Imbiru się nie gotuje. Dodajesz pokrojony w cienkie plastry.
Szukaj
Odpowiedz
niedobry Offline
Nowy użytkownik

31-01-2009, 23:38
rozumiem...ale co sądzicie Panowie o cynamonie hm????
Szukaj
Odpowiedz
Maciek OiM
Unregistered

01-02-2009, 06:20
Cynamon OK. Ale w laskach nie zmielony.
Podobnie jak Boulli uważam że na początek najlepszy będzie trójniak. Najlepiej jakiś owocowy, ale teraz nie sezon.
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Nastrój: Nareszcie!
01-02-2009, 08:47
Cytat:Wysłane przez Maciek OiM
........Najlepiej jakiś owocowy, ale teraz nie sezon.
Sezon, sezon... Jak w zamrażalniku DR czy malinki w stanie hibernacji się marnują lub w sklepie mrożonki tańsze za paczkę niż tygodniówka to i "owociowy mniodek" może się poczynić.

PS. Pierwszy miodek i ..... Niedobry .....
Szukaj
Odpowiedz
mikaszek Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 233
Liczba wątków: 4
Nastrój: niedoczas
01-02-2009, 12:40
Cytat:Wysłane przez Boullii
Sycenie nie jest konieczne. Twierdzę, iż sycenie poprawia fermentacje i klarowanie nie jest prawdziwe. Pisałem to już nie raz, ale powtórzę. Obecna jakość miodu wyklucza konieczność sycenia a jedyne moje kłopoty mam z miodami właśnie syconymi (problemy z klarowaniem w trzech przypadkach). Miody nie sycone czy to naturalne, korzenne czy owocowe nie sprawiają żadnych kłopotów.
Tyle mogę stwierdzić na podstawie własnych obserwacji.

Moje bardzo ograniczone (4 miodki w sumie) obserwacje dają odwrotne wyniki, dlatego to napisałem. A miodów używam sklepowych, dość czystych - ale szum się zbierał, więc idealnie czyste nie były.

Chociaż ogólnie i tak owocowe są chyba lepszym wyjściem - nawet z mrożonek - drożdże mają wtedy witaminki, a dodatkowo też się ładnie klarują nawet niesycone ;).
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
niedobry Offline
Nowy użytkownik

01-02-2009, 14:33
Boullii...Zrób trójniak nie sycony, laski cynamonu wygotuj w niewielkiej ilości wody i dodaj do brzeczki (wywar razem z laskami) na czas fermentacji... sycony czyli ...no...warzony???...
czyli najpierw mam najprostszy miodzik spróbowaćzdziałać????...chyba rzeczywiscie rozsądniej...i do tego cynamon...a matkę przy bayanusie robię i pożywkę wsypuję...sorry że zadaję głupie pytania ale od czegoś trzeba zacząć...:)
Szukaj
Odpowiedz
MarcinM Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 57
Nastrój: :pijemy:
01-02-2009, 15:01
Cytat:Wysłane przez niedobry
sorry że zadaję głupie pytania ale od czegoś trzeba zacząć...:)

Zgadzam się.
Najlepiej od lektury forum.
Naprawdę są tu niezbędne informacje...
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Valgard Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 155
Liczba wątków: 3
Nastrój: Obrona?
01-02-2009, 15:29
...ale wiecej nie na początek starczy tyle nie wiem czy lubię miód pitny :p

Skoro nie wiesz to po co go robisz? :niewiem:
Robienie miodu wymaga sporo cierpliwości, serca i czasu (pieniędzy w sumie też), by robić go na ślepo.

Ja również swojego miodu nie syciłem i pracuje idealnie. Nie wiem jak się będzie klarować, ale myślę, że jak szybko fermentuje to i z klarowaniem nie będzie większych problemów.

a poza tym jak coś zchrzanię to mniej składników zepsuję

Miód i tak będziesz musiał dokupić, bo Ci nawet czwórniak nie wyjdzie z tego.

Najlepiej zahartuj sobie te drożdże od razu.
Szukaj
Odpowiedz
niedobry Offline
Nowy użytkownik

01-02-2009, 15:46
Skoro nie wiesz to po co go robisz?
...żeby sie dowiedzieć...
cierpliwości serca i czasu mi nie brak...pieniędzy w sumie też...brak mi wiedzy i uzupełniam ją tutaj...:tancze:
Szukaj
Odpowiedz
Valgard Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 155
Liczba wątków: 3
Nastrój: Obrona?
01-02-2009, 15:49
To uzupełniaj, a lepszej kopalni wiedzy niż to forum nie znajdziesz :)

Korzystając z doświadczeń innych gwarantuję, że miód pitny polubisz :spoko:
Szukaj
Odpowiedz
niedobry Offline
Nowy użytkownik

01-02-2009, 15:50
Cytat:Wysłane przez MarcinM
sorry że zadaję głupie pytania ale od czegoś trzeba zacząć...:)

Zgadzam się.
Najlepiej od lektury forum.
Naprawdę są tu niezbędne informacje...

gdybyś poczytał parę postów wyżej lub wysilił się na coś więcej niż docinki to dowiedział byś się jakie było moje założenie pytania i czemu nie doczytuję tego w postach...a poza tym domniemam ze wszelkie możliwe pytania na tym forum zostały już zadane w zakresie podstawowym...i gdyby wszyscy podchodzili do sprawy jak Ty to forum już nie miało by nowych użytkowników i topików tylko czytających stare posty...jako dość świezy członek forum powinieneś to wiedzieć tym bardziej....
Szukaj
Odpowiedz
MarcinM Offline
Młodszy winiarczyk

01-02-2009, 20:38

gdybyś poczytał parę postów wyżej lub wysilił się na coś więcej niż docinki to dowiedział byś się jakie było moje założenie pytania i czemu nie doczytuję tego w postach...a poza tym domniemam ze wszelkie możliwe pytania na tym forum zostały już zadane w zakresie podstawowym...i gdyby wszyscy podchodzili do sprawy jak Ty to forum już nie miało by nowych użytkowników i topików tylko czytających stare posty...jako dość świezy członek forum powinieneś to wiedzieć tym bardziej....

Po pierwsze nie były moim celem docinki, wyraziłem tylko swoje zdanie (a posty przeczytałem, odpowiedzi na owe pytania znałbyś gdybyś poczytał trochę forum).
Po drugie, owszem, jezeli nie wszystkie to wiekszość pytań potrzebnych w "zakresie podstawowym" do produkcji miodu zostały zadane.
Po trzecie gdyby wszyscy podchodzili do sprawy tak jak Ty, to forum było by zapchane setkami identycznych topików...
Po czwarte nie taki znowu świeży, po prostu cześciej korzystam z opcji szukaj niż zakładam nowy wątek...;)
pozdrawiam
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
niedobry Offline
Nowy użytkownik

02-02-2009, 02:00
Cytat:Wysłane przez MarcinM

Po pierwsze nie były moim celem docinki, wyraziłem tylko swoje zdanie (a posty przeczytałem, odpowiedzi na owe pytania znałbyś gdybyś poczytał trochę forum).
Po drugie, owszem, jezeli nie wszystkie to wiekszość pytań potrzebnych w "zakresie podstawowym" do produkcji miodu zostały zadane.
Po trzecie gdyby wszyscy podchodzili do sprawy tak jak Ty, to forum było by zapchane setkami identycznych topików...
Po czwarte nie taki znowu świeży, po prostu cześciej korzystam z opcji szukaj niż zakładam nowy wątek...;)
pozdrawiam

dobra dobra nie będziemy bili piany...chcesz zabłysnąć ...błyśnij wiedzą..a co do zapchania forum na szczęście mamy moderatorów ...a reszta z nas jest po to by...pomagać merytorycznie...prawda???
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Nastrój: Nareszcie!
02-02-2009, 07:17
Niedobry - podpowiadam Ci naprawdę bez złośliwości - jak cytujesz to nie musisz pozostawiać całej wypowiedzi, która jest pięterko wyżej. Wystarczy pozostawić istotny kawałek tekstu pomiędzy znacznikami:
"nawias kwadratowy" quote "nawias kwadratowy""nawias kwadratowy"i"nawias kwadratowy"Wysłane przez Ktośtam"nawias kwadratowy"i"nawias kwadratowy"
...tutaj ten kawałek tekstu bo resztę usunąłem...
"nawias kwadratowy"/quote"nawias kwadratowy"
W cudzysłowach słowami określiłem znacznik.
Szukaj
Odpowiedz
niedobry Offline
Nowy użytkownik

02-02-2009, 11:08
O.k Tato przyjmuję do wiadomości :)
Szukaj
Odpowiedz
MarcinM Offline
Młodszy winiarczyk

02-02-2009, 14:03

dobra dobra nie będziemy bili piany...chcesz zabłysnąć ...błyśnij wiedzą..a co do zapchania forum na szczęście mamy moderatorów ...a reszta z nas jest po to by...pomagać merytorycznie...prawda???

Nie chcę "błyskać" jak to nazwałeś, uważam że najlepszą pomoc merytoryczną uzyskasz w trakcie lektury forum i nie będziesz musiał pytać o najdrobniejszy szczegół.
Za duży offtop się robi, poza tym widzę że próbujesz się kłócić choć nie masz argumentów (poza ad personam) i nie do końca wiem właściwie o co...
Tyle z mojej strony.
Miłego pisania (bo czytania to chyba nie).
Pozdrawiam.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
niedobry Offline
Nowy użytkownik

02-02-2009, 17:10
...z tego co widzę to ty Marcinie kontynuujesz bez potrzeby temat...ale nieistotne...a co do pisania...to chyba Ty własnie lubisz...szkoda że nie na temat hehe...dobra bez urazy po co rozwijać dyskusje nie zwiazane z wątkiem;)
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 41 42 43 44 45 … 71 Dalej »

pierwszy miodek

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 05:47 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa