01-02-2009, 16:40
Od pewnego już czasu noszę się z zamiarem wykonania młynka do owoców. Ważne aby był solidny, dobrze spełniał swoją funkcję i niedrogi!!!! Czy ten pomysł ma sens? chętnie zbratam się z jakimś zdolny konstruktorem

Ręczny młynek do owoców - jest sens?
|
01-02-2009, 16:40
Od pewnego już czasu noszę się z zamiarem wykonania młynka do owoców. Ważne aby był solidny, dobrze spełniał swoją funkcję i niedrogi!!!! Czy ten pomysł ma sens? chętnie zbratam się z jakimś zdolny konstruktorem
![]()
01-02-2009, 17:19
Młynek?
Czy maszynka, coś podobnego jak do mielenia mięsa?
01-02-2009, 17:46
Może bardziej do młynek
01-02-2009, 19:12
http://thedeliberateagrarian.blogspot.co...y-new.html - można zobaczyć taki handmade młynek zawieszony nad prasą.
Zaciekawiła mnie dalsza część bloga, gdzie do mielenia jabłek użyto rozdrabniacza (takiego spod zlewozmywaka). Rozdrabniacze takie można kupić już od 400zł, więc może to jest jakaś alternatywa? Krzysztof PS [Po edycji] Zresztą, właśnie rozdrabniacz (crusher) jest właściwą nazwą dla tego urządzenia. Młynek zaś nie bardzo... A tutaj prezentacja zmechanizowanego rozdrabniacza...
01-02-2009, 19:24
Pisałem już że do rozdrabniania jabłek użyłem maszynki typu ZELMER. Cena takiego zestawu ( komplet wymienny do jarzyn, owocow i mięsa) w granicach 300 zł. Ma onjednak ograniczoną wydajność do ok. 20 k jablek jednorazowo. Ograniczenie czasu pracy wynika z nagrzewania się silnika. Do wiekszych ilości owoców , raczej sie nie nadaje. --
![]()
01-02-2009, 21:36
Zobacz to ,podobne do tego co Skrzych znalazł ,ale rodzime forumowe.
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid158420
01-02-2009, 22:29
Wszystko dobrze ale powiedzcie mi czemu prasy są takie drogie???
Przecież żadnej filozofii tam nie ma. Czemu nikt tego taniej nie robi? Ceny sklepowe są masakryczne!!!!
01-02-2009, 23:48
Myślę, że chodzi o mały wybór. Jest niewielu producentów więc i konkurencja mała. A w jakich pieniążkach Ty byś się zmieścił??
02-02-2009, 06:53
Myślę iż 25% napewno ale nie znam dokladnych cen bo możliwe że byłoby taniej. Metalowe lub drewniane chociaż obstawałbym za metalowymi. Kto wie jak bedzię taka potzreba, chętni to zrobię kilka pras.
![]()
02-02-2009, 07:36
Cytat:Wysłane przez BeczkaMalopolska Chętni będą na pewno,jeśli cena będzie przystępna.
02-02-2009, 18:50
Nie lepiej zrobić tnące mieszadło z nierdzewki? Ja takie zrobiłem zmieliłem latem masę owoców(wiśni,czereśni,porzeczki,aroni itd) spisuje się rewelacyjnie potrzebna tylko mocna wiertarka dobze zeby miała wysokie obroty. Jabłka też mieliłem ale to juz szło troszkę gożej wiertarka bardzo cierpiała.Tak zmielone owoce wyciskamy w prasie bez użycia siły
![]()
03-02-2009, 17:10
Zgodziłbym się z Piwkotem. Budowa wlasnej prasy nie jest specjalnie trudna ale, trzeba mieć dostęp do podstawowych narzędzi jak mała spawarka elektryczna ,"fleksa" do cięcia metalu , wiertarka . Profile stalowe i np. śrubę trapezową , spokojnie grzebiąc na składowisku złomu, można je skompletować. Koszt tych materiałów nie powinien przekroczyć 50 zł. Co do drewna to oczywiście trzeba zdobyć bal z drewna dębowego czy bukowego lub ,jak w moim przypadku jesionowego. Mieszkam na wsi i mam czasem dostęp do kawałka odpowiedniego drewna , jednak dla każdego chcącego rzecz jest do pokonania. Na najprostszej tarczowej pile łatwo jest pociąć odpowiedniej długości i grubości klepki. Znależć warsztat który spawa nierdzewkę. Obręcze z tej stali gr. 1,5 -2,0 mm można tam łatwo pospawać i teraz trochę chęci i montujemy kosz. Klepki do obręczy mocujemy wkrętami ,nie koniecznie nierdzewnymi. Stosowałem wkręty ocynkowane bo nigdy nie stykają się na dłużej z moszczem. Tackę pod kosz z blachy nierdzewnej kupiłem w małej hurtowni AGD za 7 zł. Całość kosztowała nie więcej niż 140 zł.
Życzę wytrwałości i powodzenia-- ![]()
03-02-2009, 20:59
No coż wiem jeśli chodzi o materiały to nie ma problemu a drewna mam dużo dębowego bukowego i nawet jesion. Pytanie tylko czy będzie na to zbyt. Nie mam na myśli forum ale ogólnie rynek Polski. Ceny tych runkowych są aż śmieszne
![]()
03-02-2009, 21:03
To więcej niż przesada. Jeżeli nie włożysz w to "dzieło" swojej inicjatywy to pozostaje wybulć, jak to mówia , nieco kasy.
![]()
03-02-2009, 21:19
Narazie robcio rusza z interesem prasowym na forum. Powodzenia mu życzę i zapraszam do mnie po beczkę
![]()
09-02-2009, 20:15
staram się jak mogę
![]() a może macie jakiś pomysł na rozdrabniarkę do jabłek, ale chodzi o coś porządnego, a nie na jeden sezon. Możemy coś zbudować wspólnymi siłami
09-02-2009, 23:33
Jestem 'ZA'.
napęd - przełożenie siły - tarcza ścierna --> .. i do prasy ? czy coś na zasadzie 'sokowirówkaowej' - ścieranie i odsysanie soku za jednym zamachem ?
10-02-2009, 13:02
Cytat:Wysłane przez 1stgreenNo nie wiem. Zależy nam na wydajność, czyli "tarcza" musi być duża i szybko ( nawet bardzo ) wirować - trochę to się robi niebezpieczne - jeszcze pół biedy jak ktoś ma trochę rozsądku ale czy wszyscy go mają ![]() Bezpieczniejszym rozwiązanie jest właśnie taki bęben z "jakimiś elementami skrawającymi" w jego przypadku wystarczyły by obroty rzędu kilkuset na minutę a nie kilkudziesięciu tysięcy na minutę jak w przypadku produktu podobnego do sokowirówki. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest chyba to co jest w linku wyżej. Drewniany walec z wkrętami ze stali nierdzewnej lub mosiądzu. Można pomyśleć o wałku wykonanym z zaślepionej rury z KO z przyspawanym do jego pobocznicy spiralnie listwą ze stali z zaostrzoną krawędzią lub przyspawanymi w jakimś odstępie listwami równolegle do osi obrotu walca. Listwę można wykonać z jakiegoś płaskownika i wyciąć jakieś ząbki ( ^^^^^ ) lub wykorzystać blachę z otworami ( taką jak masz w prasie tylko grubszą ) i tedy ciąć przez otwory otrzymało by się jedną krawędź taką ( U¯U¯U¯U¯U ) Tylko koszt byłby duży. O ile zaślepienie rurki to jeszcze ujdzie to przyspawanie tych listewek to niby prosta robota ale dużo spawów wychodzi. Innym rozwiązaniem, tańszym ale bardziej pracochłonnym to posiadając taki już zaślepiony bęben, to wiertarka, gwintownik, śruby trochę cierpliwości i mam wersję stalową klocka drewnianego z wkrętami (śrubami). Jedynie ta rurka nie może mieć zbyt cienkich ścianek.
10-02-2009, 17:22
ja spawanie mam gratis bo sam spawam, z kawałkami nierdzewnej rury tez nie ma większego problemu.
Wymyślajcie dalej i piszcie, coś się razem wymodzi.
10-02-2009, 23:27
@ larzwo dobrze kombinujesz . wdziałem taką maszynę w działaniu tyle, że siekała ona....ziemniaki. Koszyk ziemniaków zmielony w kilka minut ! Posiadała zsyp na którego dnie zainstalowany był bęben z zębami. Oczywiście w konstrukcji też były zęby. Kosz był z drewna , zeby i bęben z nierdzewki.
Żeby być dobrze zrozumianym ... sory za painta ![]()
11-02-2009, 11:07
takie zęby to można wypalić na laserze lub wyciąć z płaskownika.
oczywiście całość nierdzewna
17-02-2009, 06:52
tu jest link z ogłoszenia chyba producenta: http://maszyny.hiperogloszenia.pl/maszyn...ow-oferta/ myślę coś takiego bedzie najlepsze - pytanie tylko jakim kosztem wyprodukowania?
17-02-2009, 20:30
a dla niecierpliwych można zakupić
http://allegro.pl/item558881364_rozdrabn...emiec.html http://allegro.pl/item552529636_reczny_r..._bobr.html pzdr
18-02-2009, 10:44
Sam pół roku temu rozważałem budowę maszyny tego typu, jednak z braku czasu pozostałem na etapie poszukiwań konstrukcji. Konstrukcję z walcem i zębami można łatwo podpatrzeć wyszukując w YouTube.com frazami "apple grinder", "apple chopping" "Cider making".
Rozdrabniarka z zębami,( konstrukcja bardzo podobna do tej zaproponowanej prze piwkota ) będzie dawała wióry o wielkości porównywalnej do wielkości zębów. Więc aby uzyskać drobną trocinę z jabłek zęby będą musiały być drobne. Aby zwiększyć wydajność albo trzeba będzie zwiększyć liczbę obrotów, albo zwiększyć liczbę zębów. Osobiście jestem ciekaw jak wygląda sposób uszczelnienia pomiędzy silnikiem a tarczą tnącą w konstrukcjach takich jak w http://allegro.pl/item558881364_rozdrabn...emiec.html |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|