• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 14 15 16 17 18 … 20 Dalej »

Dluga fermentacja DR

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Dluga fermentacja DR
Grigorij Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 58
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Front połnocny/kaszuby
Nastrój: nigdy nie jest tak zle, by nie moglo byc gorzej
#1
22-04-2007, 21:32
Witam. W listopadzie nastawilem wino z dr na drozdzach tokaj, wszystko ladnie pieknie... tylko problem w tym ze wino jest juz po drugim obciagu, a nadal wytwarza sie co2. Z tego co czytalem to na forum panuje odpinia ze wino z DR pod wzgledem czasu ferm. zalicza sie raczej do expresowych. Nie wiem teraz czy siarkowac, czy moze dalej czekac. Dodam jeszcze ze winko to jest calkiem klarowne, na dnie mala, ok 1mm warstwa osadu. bulka srednio co 10 min.
Z gory dzieki za pomoc, pozdro:helo:
Szukaj
Odpowiedz
PleMWiniarz Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 78
Liczba wątków: 4
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Gliwice
#2
23-04-2007, 06:37
Hej. To ze jest klarowne nic Ci nie daje bo skoro sa drozdze, ktore pracuja to jak sobie padna to i osad sie znajdzie. Jesli zasiarkujesz to wybijesz wszystkie drozdze i po problemie, ale i tak bedziesz musial conajmniej miesiac jeszcze poczekac. Proponuje siarkowanie albo wyczekanie naturalnego zakonczenia ich zywota.
Szukaj
Odpowiedz
intensywny_niebieski Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 448
Liczba wątków: 59
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Wolne Miasto Krakoff, Nowy Sącz
#3
23-04-2007, 08:02
lubisz siarke?
Szukaj
Odpowiedz
MistrzJack Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 4
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Wałbrzych
#4
23-04-2007, 08:22
Jak nie wiesz ile twoje wino ma mocy i blg i nie masz przyrządu, to go spróbuj i napisz:
1. Jak bardzo jest słodkie (a może nie ma tam cukru)?
2. Ile litrów ma nastaw a ile dałeś cukru?
3. Opisz smak.
4. Patrząc na "Zarejestrowano: 29-9-2005" coś mi tu nie gra.
Pozdro
Szukaj
Odpowiedz
Nightmarek Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 301
Liczba wątków: 3
Dołączył: 02 2007
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: melancholy
#5
23-04-2007, 10:29
Cytat:Wysłane przez Grigorij
... Z tego co czytalem to na forum panuje odpinia ze wino z DR pod wzgledem czasu ferm. zalicza sie raczej do expresowych...

Wręcz przeciwnie.

Jesli Ci się spieszy to zasiarkuj, jeśli nie to lepiej odczekaj do czasu gdzie grawitacja pomoże, jednak na to potrzeba czasu i cierpliwości. Powodzenia
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 14 15 16 17 18 … 20 Dalej »

Dluga fermentacja DR


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 21-06-2025, 17:43 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa