Wino brzoskwiniowe

Postępuje się jak przy wi¶niach. Należy wzi±ć owoce niezbyt dojrzałe, usun±ć skórkę i pestki. Powstał± miazgę ługować wod± dwukrotnie. Należy dodać 10g kwasku cytrynowego na każde 10l wina. Na 10l wina potrzeba około 10kg owoców. Brzoskwinie nadaj± się tylko na wina południowe, jak Marsala, Sherry, Samos itp.

100 gramów brzoskwiń dostarcza: 40 kalorii, 0,6 grama białka, 9,1 grama węglowodanów, 1,4 grama błonnika, 260 miligramów potasu, 19 miligramów fosforu, 8 miligramów magnezu, 5 miligramów wapnia, 0,4 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 500 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witaminy B1, 0,05 miligrama witaminy B2, 1 miligram witaminy B3 (PP), 0,02 miligrama witaminy B6, 8 miligramów witaminy C, 3 mikrogramy kwasu foliowego. (WIEM, Onet)

brzosk1d.jpg [10,9kB]
Owoce brzoskwini

Powrót do przepisów szczegółowych

Do strony głównej