Wino brzoskwiniowe |
|
Postępuje się jak
przy wi¶niach. Należy wzi±ć owoce niezbyt dojrzałe,
usun±ć skórkę i pestki. Powstał± miazgę ługować wod±
dwukrotnie. Należy dodać 10g kwasku cytrynowego na każde 10l
wina. Na 10l wina potrzeba około 10kg owoców. Brzoskwinie
nadaj± się tylko na wina południowe, jak Marsala, Sherry,
Samos itp.
100 gramów brzoskwiń dostarcza: 40 kalorii, 0,6 grama białka, 9,1 grama węglowodanów, 1,4 grama błonnika, 260 miligramów potasu, 19 miligramów fosforu, 8 miligramów magnezu, 5 miligramów wapnia, 0,4 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 500 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witaminy B1, 0,05 miligrama witaminy B2, 1 miligram witaminy B3 (PP), 0,02 miligrama witaminy B6, 8 miligramów witaminy C, 3 mikrogramy kwasu foliowego.
(WIEM, Onet)
Owoce brzoskwini