![]() |
Wino z dzikiej róży |
Owoce dzikiej róży nadają się do wyrobu nadzwyczaj
dobrych win wielu typów. Wino w zależności od typu i
dojrzałości owoców ma kolor od słomkowego do brunatnego.
Posmak jaki posiadają te wina upodabnia je do win węgierskich
lub południowych.
Znalazłem w różnych
miejscach sieci troszkę faktów na temat róży:
Dzika róża (rosa canina):
Owoce dzikiej róży stosowane są w lecznictwie i przemyśle spożywczym, ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Rosa canina zawiera około 1.7 % witaminy C. Oprócz witaminy C owoce róży zawierają witaminy A, B1, B2, E i K oraz flawonoidy, garbniki i kwasy organiczne. W medycynie tradycyjnej ekstrakty z owoców stosuje się w zaburzeniach przemiany materii, w przeziębieniach, stanach rekonwalescencji. W kosmetyce ekstrakty z owoców róży znajdują zastosowanie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy jak flawonoidy i witamina C, która dodatkowo stymuluje syntezę kolagenu.
Inne odmiany róży, które bywają jeszcze bogatsze w witaminę C:
róża rdzawa (Rosa rubiginosa)
róża alpejska, Rosa pendulina
róża stulistna (Rosa centifolia)
róża francuska (Rosa gallica)
róża pomarszczona (Rosa rugosa) - 2,75% witaminy C
róża girlandowa (Rosa cinamomea)
Owoce róży zawierają bardzo dużo witaminy C, witaminy A, B1, B2, E, K i P, garbniki, kwasy (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy, waniliowy), olejki eteryczne, cukry, pektyny, antocyjany, karatenoidy, białka, tłuszcze, sole potasu, wapnia, sodu, magnezu, fosforu, żelaza, manganu i siarki. Trzy owoce dzikiej róży pokrywają dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. 100 gramów owoców dzikiej róży zawiera około 500 miligramów witaminy C, róży pomarszczonej 800 do 900 miligramów, róży girlandowej do 2400 miligramów witaminy C.
Owoce dzikiej róży można suszyć, wytwarzać soki, syropy, dżemy i bardzo dobre w smaku
wina.
Praca lekką nie jest, gdyż dzika róża
ma złośliwe kolce, a owoce malutkie... Owoce należy pozbawić
szypułek i resztek kwiatu, czarne lub nadpsute należy usunąć,
każdy owoc przekroić na pół.
Przykład na 10l wina Tokaj:
2,5kg świeżej dzikiej róży zalać
należy 6l letniej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie,
wiadrze). Następnie zadać zaczynem drożdży Tokaj, dodać
4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy
dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do
baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry
wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej
wodzie rozpuścić 2,8kg cukru i dodać do moszczu w
baniaku na 2-3 raty.
Rozpowszechniony sposób robienia wina z dzikiej róży przy pozostawieniu owoców w moszczu przez kilka tygodni czy miesięcy nie jest dobry gdyż naraża moszcz na zepsucie się, szczególnie przy małych dawkach cukru!
Inne przykłady na 10l wina:
wino 9% - 9,5% | wino 12% | wino 17% - 17,5% |
2kg dzikiej róży | 2,25kg dzikiej róży | 2,5kg dzikiej róży |
9l wody | 8,5l wody | 8l wody |
1,5kg cukru | 2kg cukru | 2,8kg cukru |
3g pożywki | 4g pożywki | 4g pożywki |
10g kwasku cytrynowego |
Przemarznięta dzika róża nadaje się lepiej do wyrobu wina, niż świeża, bo owoce łatwiej wydzielają sok.
Jednym z najwspanialszych materiałów do wyrobu win
są suszone owoce dzikiej róży. Kolor takiego wina jest
brunatny a aromat przypomina zapach win południowych. Praca jest
identyczna jak przy wyrobie wina ze świeżych owoców, tylko
proporcje składników inne.
Przykłady na 10l wina:
wino 11% - 11,5% | wino 17% - 18% |
0,75-1kg suszonej dzikiej róży | 1-1,25kg suszonej dzikiej róży |
9-9,5l wody | 8,5l wody |
1,7kg cukru | 3kg cukru |
3g pożywki | 4g pożywki |
10g kwasku cytrynowego |
Można też na suszonej dzikiej róży skombinować
wyrób dwóch gatunków win naraz:
Na 10l wina bierzemy 1,75kg suszonej
dzikiej róży. Po sparzeniu i ostudzeniu zadajemy drożdżami
np. Marsala. Po dwudniowym ługowaniu, sok scedzamy do gąsiora,
owoce lekko wyciskamy, dodajemy 4g pożywek i 3kg cukru (na dwie
raty). Pozostałą miazgę zalewamy letnią wodą i
zadajemy drożdżami do win lekkich np. Steinberg lub
Kosterneuburg. Po dwóch dniach odcedzamy sok, miazgę dobrze
wygniatamy, dodajemy 4g pożywki i 1,7kg cukru.
Pierwsze wino będzie ciemnym, gęstym,
ekstraktywnym winem typu południowego o mocy około 18%, zaś
drugie lekkim, słomkowożółtym winem stołowym o mocy około
11%.
Owoce i kwiaty dzikiej róży