Wino jeżynowe

Jeżyny wydają bardzo dobre wina, szczególnie nadają się na wino Port. Należy brać owoce dojrzałe, niedojrzałe są wodniste i gorzkawe.
Owoce należy zmiażdżyć, zalać przepisaną ilością letniej wody, dodać zaczynu drożdżowego i fermentować w miazdze 2 dni, po czym przecedzić, dodać odpowiednią ilość cukru rozpuszczonego w wodzie lub części moszczu i fermentować w baniaku.

Przykłady na 10l wina:

wino 11% wino 17%
7kg owoców 7kg owoców
4,5l wody 4,5l wody
1,7kg cukru 2,8kg cukru
5g kwasku cytrynowego 5g kwasku cytrynowego
4g pożywki 4g pożywki
1/2g taniny  

Kwasku dodajemy tylko wtedy, gdy jeżyny były BAAARDZO dojrzałe. (wg mnie dodatek taniny nie jest wcale konieczny).

jezyna1d.jpg [15,0kB] jezyna2d.jpg [16,6kB]
Owoce jeżyny

Powrót do przepisów szczegółowych

Do strony głównej