![]() |
Wino jeżynowe |
Jeżyny wydają bardzo dobre wina,
szczególnie nadają się na wino Port. Należy brać owoce
dojrzałe, niedojrzałe są wodniste i gorzkawe.
Owoce
należy zmiażdżyć, zalać przepisaną ilością letniej wody,
dodać zaczynu drożdżowego i fermentować w
miazdze 2 dni, po czym przecedzić, dodać odpowiednią ilość
cukru rozpuszczonego w wodzie lub części moszczu i fermentować
w baniaku.
Przykłady na 10l wina:
wino 11% | wino 17% |
7kg owoców | 7kg owoców |
4,5l wody | 4,5l wody |
1,7kg cukru | 2,8kg cukru |
5g kwasku cytrynowego | 5g kwasku cytrynowego |
4g pożywki | 4g pożywki |
1/2g taniny |
Kwasku dodajemy tylko wtedy, gdy jeżyny były BAAARDZO dojrzałe. (wg mnie dodatek taniny nie jest wcale konieczny).
Owoce jeżyny