![]() |
Wino malinowe |
Maliny wydają dobre wina. Owoce muszą
być mocno dojrzałe. Aromat malin pod wpływem alkoholu zmienia
się na niekorzyść i dlatego lepsze wina otrzymuje się przy
zmieszaniu malin z innymi owocami: porzeczkami, agrestem,
jagodami itp.
W 100 gramach świeżych owoców malin znajdują się: 83 gramy wody, 0,9 grama białka, 5,6 grama węglowodanów, 7,4 grama błonnika, 220 miligramów potasu, 41 miligramów wapnia, 29 miligramów fosforu, 22 miligramy magnezu, 3 miligramy sodu, 1,2 miligrama żelaza, 80 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B3, 0,4 miligrama witaminy B3 (PP), 0,06 miligrama witaminy B6, 25 miligramów witaminy C, 0,3 miligrama witaminy E.
(WIEM, Onet)
Maliny należy przebrać, zepsute usunąć,
zmiażdżyć jakimkolwiek sposobem (są przecież bardzo
miękkie), zalać letnią wodą, zadać
rozmnożonymi drożdżami. Po 1 dniu nafermentowania w miazdze,
przecedzić i wygnieść. Wytłoczyny zalać pozostałą wg
przepisu wodą i po 1 dniu przecedzić a w uzyskanym soku
rozpuścić na gorąco cukier i dodać na raty do moszczu.
Przykłady na 10l wina:
wino 11% | wino 17% |
6,5kg malin | 7kg malin |
4,5l wody | 4l wody |
1,7kg cukru | 2,8kg cukru |
3g pożywki | 4g pożywki |
O ile chce się utrzymać aromat malinowy, należy fermentować w temperaturze w miarę niskiej.
Owoce maliny