![]() |
Wino typu Portwein |
Wino
to może być białe - o barwie brązowej lub czerwone o barwie czerwonobrązowej.
W typie i właściwościach zapachowo-smakowych, jak i również pod względem
zawartości cukru i alkoholu jest zbliżone do Madery, jednak jest
bardziej cierpkie, mocniejsze o zawartości alkoholu nawet 18 - 20%.
Przepis
na 10l wina czerwonego, półsłodkiego
wino wiśniowe | 5,0l |
wino jeżynowe | 1,0l |
wino rodzynkowe | 1,0 - 1,5l |
wino z czarnych porzeczek | 0,5 - 1,0l |
wino malinowe | 0,5l |
wino z czarnego bzu | 0,2l |
cukier | 0,5kg |
karmel | 20 - 30ml |
esencja "kino" lub taninowa | 20 - 25ml |
spirytus 95% | 0,3 - 0,4l |
Wino
po skupażowaniu powinno leżakować 6 - 12 miesięcy. Zamiast wina z malin
można dodać wina truskawkowego lub śliwkowego.
Można też dodać 15 - 20ml esencji orzechowej.