Wino typu Portwein

Wino to może być białe - o barwie brązowej lub czerwone o barwie czerwonobrązowej. W typie i właściwościach zapachowo-smakowych, jak i również pod względem zawartości cukru i alkoholu  jest zbliżone do Madery, jednak jest bardziej cierpkie, mocniejsze o zawartości alkoholu nawet 18 - 20%.

Przepis na 10l wina czerwonego, półsłodkiego

wino wiśniowe 5,0l
wino jeżynowe 1,0l
wino rodzynkowe 1,0 - 1,5l
wino z czarnych porzeczek 0,5 - 1,0l
wino malinowe 0,5l
wino z czarnego bzu 0,2l
cukier 0,5kg
karmel 20 - 30ml
esencja "kino" lub taninowa 20 - 25ml
spirytus 95% 0,3 - 0,4l

Wino po skupażowaniu powinno leżakować 6 - 12 miesięcy. Zamiast wina z malin można dodać wina truskawkowego lub śliwkowego. Można też dodać 15 - 20ml esencji orzechowej

Z powrotem do kupażu

Do strony głównej