Wino rodzynkowe

Rodzynki, jako suszone winogrona wydają wina nie ustępujące jakością winom gronowym. Stanowią znakomity i wdzięczny materiał na wina domowe. Jeden kilogram rodzynek zawiera około pół kilograma cukru i nie można o tym zapomnieć przy ustalaniu składu nastawu.
Rodzynki przed użyciem należy przepłukać wrzątkiem, posiekać, zalać 1/3 przepisanej letniej wody dodać zaczyn drożdży
/ jeśli nie mamy drożdży, to zalewamy rodzynki wodą letnią i korzystamy z drożdży żyjących na skórce rodzynek / i po 1 dniu przecedzić. Na wytłoczyny znowu nalać 1/3 wody tym razem koniecznie letniej, po dniu przecedzić, i nalać na miazgę ostatnią część letniej wody. Po dniu przecedzić i w uzyskanej wodzie rozpuścić przepisaną ilość cukru. Dodać kwasku cytrynowego i fermentować.

Przykłady na 10 litrów wina:

wino 9% - 10% wino 16% wino 17% - 18%
1kg rodzynek 1,5kg rodzynek 2kg rodzynek
9l wody 8,5l wody 8l wody
1kg cukru 2kg cukru 2kg cukru
20g kwasku cytrynowego

 

rodz1d.jpg [25,5kB]
Rodzynki

Powrót do przepisów szczegółowych

Do strony głównej