Wino śliwkowe 

Nie wszystkie gatunki śliwek jednakowo nadają się do wyrobu win. Należy brać najsłodsze odmiany - węgierki, renklody lub mirabelki. Śliwki, jako owoce posiadające dość dużo pektyn, trudno oddają sok, a powstałe wino długo się klaruje. Efekt jednak wart jest poświęceń i cierpliwości.

100 gramów śliwek dostarcza: 60 kilokalorii, 84 gramy wody, 0,6 grama białka, 9,6 grama węglowodanów, 2,1 grama błonnika, 190 miligramów potasu, 16 miligramów fosforu, 11 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,4 miligrama żelaza, 220 mikrogramów witaminy A, 0,05 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,5 miligrama witaminy B3 (PP), 0,05 miligrama witaminy B6, 3 miligramy witaminy C, 0,7 miligrama witaminy E, 3 mikrogramy kwasu foliowego. (WIEM, Onet)

Należy śliwki pozbawić pestek, zmiażdżyć, zalać letnią wodą, zadać drożdżami, po dwóch dniach wygnieść, sok przecedzić np. na płótnie, dodać roztworu cukrowego, pożywki i fermentować. Nie należy prowadzić fermentacji w zbyt wysokiej temperaturze a powstałe wino jak najwcześniej ściągnąć znad osadu. Na 10l wina bierze się mniej więcej: 6-7kg renklod, 7kg węgierek, 8kg mirabelek.

Przykłady na 10l wina:

wino 10% wino 12% wino 17%
6kg śliwek (renklod) 7kg śliwek (węgierek) 8kg śliwek (mirabelek)
5-6l wody 5,5l wody 4,5l wody
1,4kg cukru 1,7kg cukru 2,8kg cukru
3g pożywki 3g pożywki 3g pożywki
    5g kwasku cytrynowego

Suszone śliwki przerabiamy na wino identycznie jak figi (konieczne sparzenie WRZĄCĄ wodą).

 

renkloda1d.jpg [8,5kB] wegierka1d.jpg [15,8kB]
Śliwka-renkloda Śliwka-węgierka

Powrót do przepisów szczegółowych

Do strony głównej