![]() |
Wino śliwkowe |
Nie wszystkie gatunki śliwek jednakowo
nadają się do wyrobu win. Należy brać najsłodsze odmiany -
węgierki, renklody lub mirabelki. Śliwki, jako owoce
posiadające dość dużo pektyn, trudno oddają sok, a powstałe
wino długo się klaruje. Efekt jednak wart jest poświęceń i
cierpliwości.
100 gramów śliwek dostarcza: 60 kilokalorii, 84 gramy wody, 0,6 grama białka, 9,6 grama węglowodanów, 2,1 grama błonnika, 190 miligramów potasu, 16 miligramów fosforu, 11 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,4 miligrama żelaza, 220 mikrogramów witaminy A, 0,05 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,5 miligrama witaminy B3 (PP), 0,05 miligrama witaminy B6, 3 miligramy witaminy C, 0,7 miligrama witaminy E, 3 mikrogramy kwasu foliowego.
(WIEM, Onet)
Należy
śliwki pozbawić pestek, zmiażdżyć, zalać letnią wodą,
zadać drożdżami, po dwóch dniach wygnieść,
sok przecedzić np. na płótnie, dodać roztworu cukrowego,
pożywki i fermentować. Nie należy prowadzić fermentacji w
zbyt wysokiej temperaturze a powstałe wino jak najwcześniej
ściągnąć znad osadu. Na 10l wina bierze się mniej więcej:
6-7kg renklod, 7kg węgierek, 8kg mirabelek.
Przykłady na 10l wina:
wino 10% | wino 12% | wino 17% |
6kg śliwek (renklod) | 7kg śliwek (węgierek) | 8kg śliwek (mirabelek) |
5-6l wody | 5,5l wody | 4,5l wody |
1,4kg cukru | 1,7kg cukru | 2,8kg cukru |
3g pożywki | 3g pożywki | 3g pożywki |
5g kwasku cytrynowego |
Suszone śliwki przerabiamy na wino identycznie jak figi (konieczne sparzenie WRZĄCĄ wodą).
![]() |
![]() |
Śliwka-renkloda | Śliwka-węgierka |