![]() |
Wino z tarniny |
Przemarznięta tarnina nadaje się do wyrobu bardzo
dobrych win. Trzeba się jednak napracować, gdyż bardzo
korzystne jest usunięcie pestek z większej części owoców.
Owoce należy przegotować w odpowiedniej ilości wody, płyn
odcedzić, po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży winnych,
dodać odpowiednią ilość roztworu cukrowego i pożywki. Owoce
tarniny posiadają dużo garbnika, który powoduje klarowania
się wina. Dlatego tarnina w ilości 2-10% nadaje się znakomicie
jako dodatek do owoców zawierających mało garbnika. Ewentualny
nadmiar garbnika wydziela się np. żelatyną (patrz: klarowanie win).
Przykłady na 10l wina:
wino 9% | wino 11% - 12% | wino 17% |
2kg tarniny | 3kg tarniny | 4kg tarniny |
9,5l wody | 9l wody | 8,5l wody |
1,4kg cukru | 1,9kg cukru | 2,8kg cukru |
3g pożywki | 3g pożywki | 3g pożywki |
Owoce tarniny