![]() |
Wino truskawkowe |
Truskawki nadają się do wyrobu win raczej
silnych, deserowych. Należy dokładnie usunąć owoce nadpsute,
niedojrzałe, szypułki i listki. Zgnieść, sparzyć
odpowiednią ilością letniej wody, zadać
zaczynem drożdży, po 1 dniu przecedzić, wycisnąć miazgę, do
powstałego płynu dodać roztworu cukrowego, pożywki i kwasku
cytrynowego według przepisu. Wino bez dodatku kwasku łatwo
czernieje, dlatego najlepiej je spasteryzować. Truskawki są
dobrym dodatkiem do malin w ilości około 50%.
100 gramów truskawek zawiera: 0,6 gramów białka, 6,2 grama węglowodanów, 2,2 grama błonnika, 160 miligramów potasu, 23 miligramy fosforu, 22 miligramy wapnia, 12 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,7 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, mangan, 30 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,4 miligrama witaminy B3 (PP), 0,06 miligrama witaminy B6, 60 miligramów witaminy C, 0,2 miligrama witaminy E, 20 mikrogramów kwasu foliowego.
(WIEM, Onet)
Przykłady na 10l wina:
wino 12% - 13% | wino 17% |
7kg truskawek | 7kg truskawek |
4,5l wody | 4l wody |
1,7kg cukru | 2,8kg cukru |
3g pożywki | 4g pożywki |
20g kwasku cytrynowego |
Truskawki